Kansainvälinen jalkapalloliitto FIFA on tiedottanut maanantaina, että vuoden 2021 seurajoukkueiden MM-turnaus pelataan 3.-12. helmikuuta 2022. Turnaus piti alunperin pelata Japanissa, mutta uudeksi järjestäjämaaksi valittiin lokakuussa Yhdistyneet Arabiemiraatit. Japani vetäytyi isännyydestä syyskuussa koronapandemian vuoksi.

COVID-19-pandemia mutkisti FIFA:n suunnitelmia muutenkin, sillä alkuperäisenä ideana oli, että kesällä 2020 olisi pelattu ensi kertaa 24 joukkueen seurajoukkueiden MM-turnaus. Koska EM-kisat ja Copa América kuitenkin siirtyivät vuodelta 2019 tälle vuodelle, pelataan seuraavakin seurajoukkueiden MM-turnaus tutussa formaatissa seitsemällä joukkueella. FIFA:n laajennussuunnitelma saa odottaa tulevia vuosia.

Turnaukseen osallistuvat kaikkien kuuden maanosan Mestarien liigan mestarit sekä isäntämaan Yhdistyneiden Arabiemiraattien mestari Al Jazira. Voittajasuosikeita ovat tuttuun tapaan Euroopan edustaja Chelsea sekä Copa Libertadoresin viime viikonloppuna valloittanut brasilialainen Palmeiras. Molemmat pääsevät suoraan turnauksen välieriin. Niiden haastajia ovat Al Hilal (Saudi-Arabia), Al Ahly (Egypti), Monterrey (Meksiko) ja Auckland City (Uusi-Seelanti). Turnauksen ottelukaavio arvotaan maanantaina.

Samassa yhteydessä FIFA vahvisti, että Oseanian karsinnat Qatarin MM-turnaukseen pelataan läpi ensi maaliskuussa pelattavalla miniturnauksella. Koko Oseaniassa ei ole pelattu maaottelujalkapalloa sitten vuoden 2019, koska koronapandemia alkoi viime vuoden alussa ravisuttaa maapalloa, ja matkustus- ja karanteenirajoitukset ovat estäneet maajoukkuefutiksen Oseaniassa.

Koska Amerikan Samoa ja Samoa vetäytyivät MM-karsinnoista, osallistuu Oseanian MM-karsintoihin yhdeksän maata. Maanosarankingin sijoilla 8 ja 9 olevat maat pelaavat ensin esikarsinnan siitä, kumpi pääsee mukaan kahdeksan maan miniturnaukseen.

Minuturnauksessa maat arvotaan kahteen neljän maan lohkoon. Lohkovaihetta seuraavt välierät ja finaali. Suoraa kisapaikkaa ei Oseanialla ole, vaan maanosan paras pääsee mukaan kesäkuussa 2022 pelattavaan maanosien väliseen jatkokarsintaan. Uusi-Seelanti on tuttuun tapaan vahva ennakkosuosikki. Oseanian karsinnan voittaja kohtaa maanosien välisessä jatkokarsinnassa Pohjois- ja Keski-Amerikan karsintojen neljänneksi sijoittuvan maan.

[readmore from=MM-karsinnat]

Oseaniassa pelaaminen ei onnistu vielä maaliskuussakin, vaan koko karsintaturnaus pelataan Qatarissa. Karsinnan ohjelma arvotaan tänään maanantaina. Maaliskuu on pandemiaolosuhteiden puitteissa ensimmäinen mahdollinen ja aikataulusyistä samalla myös viimeinen mahdollinen ajankohta Oseanian MM-karsintojen läpiviemiselle.

Oseanian MM-karsintaturnaus pelataan 14.-30.3.2022.

Lähteet: FIFA:n kotisivut ja Transfermarkt