Pohjois-Lontoon suuruus Arsenal aloitti kautensa aivan kammottavaan tyyliin. Joukkue hävisi ensin Brentfordille ja perään Chelsealle. Esitykset olivat surkeita ja kuin kirsikaksi kakun päälle Arsenal koki täydellisen 5-0-tyrmäyksen hallitsevaa Valioliigan mestaria Manchester Citya vastaan.

Kyseessä oli ensimmäinen kerta 67 vuoteen, kun Arsenal on hävinnyt kauden kaikki kolme ensimmäistä kamppailuaan.

Tilastorivi, joka sai seurassa useita vuosia pelaajanakin esiintyneen espanjalaisluotsin Mikel Artetan lähenemään työttömyyskortistoa kiihtyvällä vauhdilla.

Se 28. elokuuta pelattu City-peli on edellinen kerta, kun Arsenal on hävinnyt.

Otteluohjelma ehkä vähän helpottui, mutta myös pelillisesti pohjoislontoolaiset ovat näyttäneet aivan eri ryhmältä. Kymmenen kilpailullista peliä, joista kahdeksan voittoa ja pari tasapeliä. Arsenal on sarjassa jo viidentenä, kun se hetken oli viimeisenä.

Arteta oli erittäin lähellä potkuja. Vaikka Pohjois-Lontoossa ei ole pitkiin aikoihin päästy nauttimaan niistä Arsène Wengerin kultaisten vuosien kaltaisesta menestyksestä, niin kannattajat ovat edelleen erittäin vaativia sekä kohtalaisen kärsimättömiä.

Saksalainen ex-pelaaja Per Mertesacker johtaa seuran nuorisoakatemiaa. Hän kertoi taannoin, että tilanne on tulevaisuuden suhteen valoisa. Mertesacker pyysi tuolloin luottoa Artetaa kohtaan.

Valmentaja itsekin on pyytänyt kaikkia luottamaan prosessiin. Arteta käytti kesällä liki 180 miljoonaa euroa uusiin pelaajiin. Enemmän kuin mikään muu Valioliigan joukkue.

Tämä pienenä kuriositeettina vain lisäsi bensaa liekkeihin alkukierroksilla.

Aika sen lopulta näyttää, mutta puhtaasti numeraalisesti espanjalainen on aloittanut valmentajan pestinsä paremmin kuin ikoninen ranskalaislegenda Wenger aikanaan.

Maajoukkuetaukoa edeltänyt Watford-voitto oli Artetan sadas ottelu Arsenalin ruorissa.

Niistä hän on voittanut 54, pelannut 20 kertaa tasan ja hävinnyt 26. Voittoprosentti on lyhyelläkin matematiikalla laskien 54%.

Wenger saapui Arsenaliin vuonna 1996. Voisi kenties väittää, että Valioliiga ei tuolloin ollut nykyisen tasoinen jättisarja. Eli menestysedellytykset olivat ainakin teoreettisesti paremmat.

Ranskalainen herrasmies voitti sadasta ensimmäisestä pelistään 51 eli kolme vähemmän kuin Arteta. Noissa otteluissa Wengerin Arsenal teki 157 maalia ja päästi 84. Nollapelejä kertyi 42 kappaletta.

Artetan ryhmä taas on tehnyt 163 maalia ja päästänyt 97. Hivenen avoimempaa kumpaankin suuntaan. Nollapelejä on 38.

Paljon pitää tapahtua vielä, jotta Arsenalista puhuttaisiin mestarikandidaattina. Tämä vertailu historiaan ja nykyinen tappioton putki osoittavat silti jotain.

Artetan prosessiin ehkä kannattaa jopa uskoa. Joskus kärsivällisyys riitti itäisen Ranskan helmen Strasbourgin suuren miehen kanssa. Se päättyi aika hyvin tuolloin. Eikö?

Wenger ja Arteta juhlivat muinoin yhdessä muun muassa FA Cupin voittoa. Getty Images.

Lähde: ESPN