Jalkapallon kansainvälinen pelaajayhdistysten kattojärjestö FIFPRO tiedottaa kotisivuillaan, että Huuhkajien monivuotinen kapteeni, joukkuetta myös kesän EM-kisoissa kipparoinut Tim Sparv on ehdolla FIFPRO:n tunnustuspalkinnon saajaksi. Palkinto tunnetaan nimellä FIFPRO Merit Award, ja sen saajat julkistetaan tiistaina 16. marraskuuta Pariisissa.

FIFPRO on palkinnut ansioituneita jalkapalloammattilaisia Merit Award -palkinnoilla vuodesta 2008 lähtien. Se antaa tunnustuksia pelaajille, jotka ovat sosiaalisesti aktiivisia, pyrkivät parantamaan yhteisönsä jäsenten oloja, auttavat hädänalaisia ja käyttävät heille suotua näkyvyyttä sosiaalisten ongelmien esiin nostamiseksi.

Palkintoja jaetaan nykyisin kaikkiaan kolmessa kategoriassa. Ne ovat pelaajan vaikutus (Player Impact), pelaajan ääni (Player Voice) ja pelaajan aktivismi (Player Activism).

Viime vuonna tunnustukset saivat tässä järjestyksessä Manchester Unitedin Marcus Rashford, tasa-arvokysymyksiä ennen maaottelua Helmareita vastaan esille nostanut Kyproksen naisten A-maajoukkue sekä chileläinen naispelaaja Javiera Moreno, joka on kamppaillut seksuaalista häirintää vastaan ja pyrkinyt lisäämään tietoisuutta aihepiiriä koskien.

Ehdolle pääsi myös viime vuonna sierraleonelaissyntyinen maalivahti Patrick Bantamoi, joka on järjestänyt runsaasti jalkapallovarusteita synnyinmaansa junioreille. Bantamoilla on myös Suomen kansalaisuus ja hän on monivuotinen veikkausliigamaalivahti.

Sparvin kerrotaan esitetyksi palkinnon saajaksi Suomen Jalkapallon Pelaajayhdistyksen JPY:n toimesta. Ehdokkaita on kaikkiaan seitsemän.

FIFPRO

@FIFPRO
✨ Nominated by @FPAFinland for the 2021 #FIFPRO #MeritAwards is:

🇫🇮 @TimSparv

Winners will be announced from 16th Nov.

Perusteluina Sparvin ehdokkuudelle kerrotaan hänen aktiivinen äänenkäyttönsä ja kamppailunsa ihmisoikeuksien, tasa-arvon, koulutuksen, lukutaidon, antirasismin ja ilmastonmuutostaistelun puolesta. Sparv on myös auttanut rakentamaan nykyaikaisia jalkapallokenttiä kotiseudulleen Oravaisiin.

HJK:n keskikenttäpelaaja itse oli ehdokkuudestaan jokseenkin hämillään.

– En tiedä, johtuuko se suomalaisuudestani, mutta osalla minua on hieman vaikeuksia käsitellä henkilökohtaisen palkinnon konseptia, Sparv kirjoittaa FIFPRO:n sivuilla.

– En ole maalintekijä eikä teknisille taidoilleni ole omistettu YouTube-videoita. Työni tapahtuu taustalla, ja olen siihen tyytyväinen.

– En sano, ettenkö olisi ylpeä saavutuksistanil, etenkin Suomen maajoukkueessa, mutta kyse ei ole vain minusta. Se oli uskomatonta joukkuetyötä, ja oli kunnia olla siinä mukana. Tuntuu siis oudolta, mutta myös uskomattoman hyvältä tulla tunnustetuksi tällä tavoin – etenkin, koska voin ajatella niin monia muita, jotka ansaitsisivat tämän ehdokkuuden.

Sparv korostaa, että on hieno juttu, että tällaiset palkinnot ovat olemassa. Hän sanoo olevansa kiitollinen siitä, että pelaajia palkitaan heille suodun alustan käyttämisestä ”jalkapalloa suurempiin asioihin”.

[readmore from=Sparv-Tim]

– Heitä, jotka sanovat, että pelaajien pitäisi pysyttäytyä urheilussa, tulee aina olemaan. Itse kuitenkin ajattelen, että päivät, jolloin jalkapalloilijoiden piti olla vain jalkapalloilijoita, ovat ohi. Modernissa yhteiskunnassa meiltä odotetaan enemmän.

– Elämässä on muutakin kuin pelien voittaminen, ja julkisina henkilöinä käy järkeen, että osallistumme aktiivisesti julkiseen keskusteluun. Fanit ja etenkin nuoremmat sukupolvet ihailevat pelaajia, ja suhtautuvat heihin joissain tapauksissa innokkaammin kuin muihin elämänsä aikuisiin. Meillä on vastuu käyttää tätä vaikutusvaltaa positiiviseen muutokseen – ei vain jalkapalloteollisuudessa, vaan koko yhteiskunnassa, Sparv lisää.

Sparv sai äskettäin laajaa kansainvälistä huomiota myös Players Tribune -kirjoituksellaan, jossa hän käsitteli etenkin ensi vuonna Qatarissa järjestettävää MM-turnausta ja Qatarin ihmisoikeusongelmia. Jutun voi lukea täältä.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by FIFPRO (@fifpro)