Ajaxin ja Kamerunin maalivahti André Onanan maailma romuttui vajaa vuosi sitten. Onana määrättiin ensin vuoden ja myöhemmin yhdeksän kuukauden pelikieltoon doping-rikkeen takia. Nyt Onana on lusinut pelikieltonsa.

Onana, 25, kertoi The Player’s Tribune -medialle, miten doping-rike tapahtui. Yksi inhimillinen virhe maksoi Onanalle paljon.

Lokakuun lopulla 2020 Onana saapui Ajaxin kanssa Bergamosta, jossa joukkue oli käynyt pelaamassa 2-2-tasapelin Mestarien liigan lohkovaiheessa. Onana pelasi ottelussa täydet minuutit, kuten siihen asti lähes kaikissa Ajaxin otteluissa. Nuori maalivahti oli noussut ryminällä maailman huipulle Ajaxin paidassa ja huhut veivät miestä jo isompiin ympyröihin.

Onanan päätä särki, kun hän oli saapunut joukkueen kanssa yön pikkutunneilla Amsterdamiin ja nukkunut sen jälkeen huonosti. Onana otti särkylääkkeen. Päivän harjoitusten jälkeen Onana kutsuttiin rutiininomaiseen doping-testiin. Se oli viikon kolmas testi.

Helmikuussa 2021 Onana oli maajoukkueensa Kamerunin mukana, kun Ajaxin lääkäri soitti hänelle.

– Kun hän kertoi minulle, että näytteestäni oli löytynyt furosemidiä, reaktioni oli ”miten, onko tämä vitsi?” Sanoin hänelle, että sen on oltava virhe. Tiedän miten nämä testit menevät, olen tehnyt niitä paljon, eikä niissä ole koskaan ollut ongelmia. Jokainen joka tuntee minut, tietää etten juo, en polta, enkä koskaan ole koskenut huumeisiin, Onana kertoo Players Tribunen artikkelissa.

Lopulta asia selkeni. Onana oli ottanut omien sanojensa mukaan vahingossa hänen tyttöystävänsä lääkkeitä. Tyttöystävän, joka oli raskaana.

– Vit*u! Se pieni 40 milligramman pilleri. Olin shokissa, Onana muistelee.

André Onana pääsee kuin pääseekin lopulta Afrikan mestaruusturnaukseen edustamaan Kamerunia. Kuva: Getty Images.

Onana selitti UEFA:lle, miten lääkeaine oli päätynyt hänen kehoonsa. UEFA hyväksyi Onanan selityksen, mutta se ei juurikaan auttanut.

– Kaiken jälkeen ajattelin, että ehkä he ymmärtävät sen olleen virhe. Jalkapallotermein, ehkä minä selviäisin keltaisella kortilla. Mutta ei, he antoivat suoraan punaisen. 12 kuukauden pelikielto. Ei jalkapalloa.

– Eredivisie? Hollannin cup? Eurooppa-liiga? Mestarien liiga? Afrikan mestaruusturnaus? Kaikki mennyttä. Tuosta noin.

Vuoden pelikiellosta lähti lopulta kolme kuukautta pois. Yhdeksän kuukautta on kuitenkin nuorelle maalivahdille pitkä aika jalkapallossa.

– Kun olet pelikiellossa, et saa jalallasikaan astua harjoituskeskukseen, et voi mennä pukuhuoneeseen. Ajax voitti liigamestaruuden. Olin pelannut 60 prosenttia kauden peleistä, enkä voinut juhlia sitä, Onana kertoi Guardianille.

Pelikiellon lyhentymisessä oli kuitenkin se positiivinen seikka, että käytännössä Onanan oli mahdollista osallistua Afrikan mestaruusturnaukseen, joka käynnistyy 9. tammikuuta. Onanan edustama Kamerun on turnauksen isäntämaa.

Onanan pelikielto päättyi marraskuun alussa. 7 marraskuuta G.A. Eaglesia vastaan maalivahti oli jo Ajaxin vaihtopenkillä. Loppuvuoden aikana Onana on pelannut neljässä ottelussa. Ei välttämättä ihanteellisin valmistautuminen Kamerunin kannalta.

[readmore from=onana-andre]

– En oikein voinut käyttää Afrikan mestaruusturnaustakaan motivaationa tai tähtäimenä, koska kaiken järjen mukaan sinne pääseminen oli mahdotonta. Jalkapallo käänsi selkänsä. Yritän aina olla positiivinen, mutta joskus se vain on mahdotonta.

Lopulta Onanan kannalta kävi hyvin. Hänet valittiin mukaan Afrikan mestaruusturnaukseen. Arvet silti jäivät.

– Monet ihmiset luulevat tietävänsä, mitä tapahtui. He luulevat tuntevansa minut. He ovat nähneet otsikot. ”André Onana? Hän jäi kiinni dopingista, eikö? Hän on huijari ja addikti”

– Miten selität sen perheellesi? Tai lapsillesi? No, ei se ollut helppoa.