FIFA-pomo Gianni Infantino puhui MM-kisarytmin muuttamisen puolesta: ”Ehkä UEFA ei tunne uusia tutkimuksia”

© Kuva: Getty Images

Jalkapallon miesten MM-turnauksen pelaamisrytmin muuttaminen on aihe, joka on puhuttanut jalkapallomaailmassa tänä vuonna melko paljon. MM-kisoja on pelattu (toisen maailmansodan tuomaa katkosta lukuun ottamatta) aina neljän vuoden välein, mutta FIFA ajaa puheenjohtajansa Gianni Infantinon johdolla muutosta, jonka jälkeen kisat pelattaisiin jatkossa joka toinen vuosi.

Maanantaina Infantino puhui lehdistötilaisuudessa siitä, mitkä olisivat hänen mukaansa MM-kisarytmin muuttamisen suurimpia etuja. Lyhyesti sanottuna kyse on rahasta.

– Se (muutos) on mahdollista toteuttaa, ja kaikki voivat hyötyä siitä, Infantino totesi.

Ennen lehdistötilaisuutta yli 200 FIFA:n jäsenmaan edustajat osallistuivat ”Jalkapallon tulevaisuuden huippukokoukseen”. Siinä niille esiteltiin tutkimus, jonka mukaan FIFA saisi ensimmäisten neljän vuoden aikana MM-kisarytmin muuttamisen jälkeen yli 3,9 miljardin euron lisätulot.

Tuon massiivisen rahasumman FIFA jakaisi suurimmilta osin kansallisille lajiliitoille. Ensimmäisten neljän vuoden aikana jokainen maa voisi saada FIFA:lta noin 22 miljoonan euron lisätulot. Kassavirralla on tupannut olemaan usein vaikutuksia FIFA:n jäsenmaiden äänestyskäyttäytymiseen.

– Jos äänestäisimme asiasta huomenna, kannattaisi enemmistö varmaan MM-kisarytmin muuttamista, Infantino sanoi uskovansa.

Vielä joulukuussa ei päätöksiä asiasta kuitenkaan tehdä. Infantino ei myöskään halua asettaa päätökselle mitään aikarajaa, vaan etsii ratkaisua dialogin kautta. Seuraava FIFA:n kongressi järjestetään 31. maaliskuuta.

– Minun työni FIFA:n puheenjohtaja on tehdä töitä yhdessä kaikkien kanssa ja pohtia sitä, mikä on jalkapalloilulle hyväksi, Infantino lisäsi.

Maanantainen ”huippukokous” järjestettiin etäyhteyden välityksellä ja kesti reilut kaksi ja puoli tuntia. Siihen osallistui 207 FIFA:n kaikkiaan 211 jäsenmaasta. Kokouksen pääaiheena oli käsitellä MM-kisarytmimuutoksen mahdollisuutta selvittänyttä toteutettavuustutkimusta, jonka FIFA oli tilannut toukokuussa kongressinsa päätöksellä.

MM-kisarytmin muuttaminen on ollut vastatuulessa lähinnä siksi, että maailman menestyksekkäimmät maanosaliitot FIFA ja CONMEBOL vastustavat sitä jyrkästi. Ne ovat uhanneet MM-kisoja jopa boikotilla, jos muutos ajetaan läpi. Myös Euroopan sarjaorganisaatiot ja kannattajaryhmät ovat olleet pääasiassa muutosta vastaan.

– Emme voi sanoa muulle maailmalla, että jalkapallo on mahtavaa, antakaa meille rahaa ja katsokaa televisiota. Muutoksen myötä monilla mailla olisi paremmat mahdollisuudet selviytyä lopputurnaukseen. Ehkä UEFA vastustaa muutosta siksi, ettei se tunne uusimpia tutkimuksia, Infantino kommentoi.

Yksi FIFA:n puhemiehistä muutoksen puolesta on ollut pitkäaikainen Arsenal-manageri Arsène Wenger, joka on nykyään FIFA:n palkkalistoilla, vastaamassa lajin globaalista kehityksestä.

– Minusta on sääli, että 90 prosenttia vastustuksesta perustuu tunteisiin faktojen tai analyysien sijaan. Monet tunteet pohjautuvat pelkoon omien kilpailujen puolesta, Wenger lausahti.

MM-kisat pelataan seuraavan kerran marras-joulukuussa Qatarissa. Vuoden 2026 MM-kisoja laajennetaan 48 maan kisoiksi. Ne kisat pelataan Yhdysvalloissa, Kanadassa ja Meksikossa. Vuoden 2030 MM-isäntämaasta tai -maista ei ole vielä päätetty.

Lähde: Transfermarkt