Manchester Cityn legenda järkyttyi sarjaottelussa kokemastaan rasismista: ”Nyt haluan vain kotiin lepäämään” – Saksassa historiallinen ottelun keskeytys

© Kuva: Getty Images

Belgian Jupiler-Liigan sunnuntainen huippuottelu Club Brugge-Anderlecht päättyi 2-2-tasapeliin, mutta ottelun jälkeen puhuttiin huomattavasti enemmän rasismista kuin itse pelistä. Anderlechtiä nykyisin valmentava Manchester Cityn ja Belgian maajoukkueen legendaarinen toppari Vincent Kompany kertoi kokemastaan lehdistölle, eikä kertomus ollut mukavaa kuultavaa.

Rasistiset huutelut kohdistuivat sekä Kompanyyn itseensä että Anderlechtin pelaajiin, muun muassa Majeed Ashimeruun ja Francis Amuzuun. Heitä solvattiin usein vastenmielisin ja epäkunnioittavin sanavalinnoin, nimittäen heitä muun muassa ”mustiksi apinoiksi”.

– Menen kotiin pettyneenä. Meitä nimiteltiin ”mustiksi apinoiksi” sun muuksi koko pelin ajan ajan. Tällaisia juttuja en pysty sietämään, Kompany sanoi Eleven Sportsille.

– Meitä oli täällä monia, jotka ovat antaneet tälle maalle paljon. He tulevat tänne vain pelatakseen jalkapalloa. En etsi konflikteja, mutta tältä minusta tuntuu. Nyt haluan vain mennä kotiin lepäämään ja viettää aikaa minulle tärkeiden ihmisten kanssa.

Anderlechtin hollantilaispuolustaja Wesley Hoedt antoi tukea Kompanyn sanomalle.

– Minusta kannattajilla on peiliin katsomisen paikka. Tällainen ei kuulu jalkapalloiluun. Me emme tietenkään mahda sille paljoakaan, vaan muutoksen täytyy tulla Jupiler-liigan ja ihmisten itsensä taholta.

Anderlecht julkaisi ottelun jälkeen myös tiedotteen tapahtuneesta, tuomiten siinä Bruggen kannattajien rasistisen käytöksen mitä jyrkimmin.

– Joukkueemme meni kotiin Brugge-Anderlecht -ottelusta katkera maku suissamme. Katsojat solvasivat valmennusryhmämme jäseniä rasistisesti useaan otteeseen ottelun aikana. Joidenkin pelaajien täytyi kärsiä rasistisista solvauksista myös sivurajalla lämmitellessään.

– Joidenkin katsojien käytös heittää varjon belgialaisen jalkapalloilun ylle. Me yhteiskuntana emme voi sallia sellaisten solvauksien kaikumista jalkapallostadioneillamme. Puhumalla näistä tapauksista ja tuomitsemalla ne RSC Anderlecht haluaa tehdä erittäin selväksi, että rasismilla ei ole minkäänlaista sijaa jalkapallostadioneillamme eikä muuallakaan, tiedotteessa sanottiin.

Myös Club Brugge julkaisi pelin jälkeen tiedotteen, jossa se tuomitsi jyrkästi katsojien rasistisen käytöksen.

Bruggen tapaus ei ollut läntisen Euroopan ainoa rasistinen välikohtaus jalkapallostadioneilla, vaan ala-arvoista ja sopimatonta käytöstä nähtiin ja kuultiin viikonloppuna muuallakin. Eräs Leedsin kannattaja pidätettiin, kun hän huuteli rasistisia solvauksia Arsenalin vaihtopenkin suuntaan lauantaisessa valioliigaottelussa.

Saksassa historiallinen keskeytyspäätös

Saksassa puolestaan sunnuntainen 3. Bundesliigan ottelu Duisburgin ja Osnabrückin välillä keskeytettiin 33. peliminuutilla, kun katsomosta kuului kulmapotkun antamiseen valmistautuneelle Osnabrückin Aaron Opokulle osoitettuja rasistisia solvauksia ja ”apinaääntelyitä”. Erotuomari Nicolas Winter reagoi nopeasti ja komensi molemmat joukkueet pukukoppiin. Ottelua ei enää jatkettu.

Kyseessä oli ensimmäinen kerta Saksan kolmella ylimmällä sarjatasolla, kun ottelu keskeytettiin rasististen huuteluiden vuoksi. Opokun kerrottiin järkyttyneen tapahtumasta syvästi, ja ratkaisu siitä, ettei peliä jatkettu, syntyi 30 minuutin neuvonpidon jälkeen. Päätös sai kiitosta myös Duisburgin taholta.

– Ymmärrämme paremmin kuin hyvin, ettei VfL Osnabrück voi jatkaa peliä. Poika on allapäin, koko joukkue sai tarpeekseen ja rehellisesti sanottuna niin saimme tästä käsittämättömästä tapauksesta mekin, MSV Duisburgin edustaja Martin Haltermann kommentoi.

– Tämä on pohjakosketus seurahistoriassamme.

Osnabrückin toimitusjohtaja Michael Welling sanoi, että päätös keskeyttää ottelu oli myös tietoinen signaali sen alleviivaamiseksi, ettei rasistista huutelua voida hyväksyä.

– Ei voi olla, että muotoilemme aina iskulauseita ja painatamme sloganeita T-paitoihin. Meidän täytyy reagoida, kun jotain tällaista tapahtuu. Emme voi hyväksyä sitä jalkapalloilussa emmekä yhteiskunnassa, Welling totesi.

Saksan jalkapalloliitto DFB:n väliaikainen puheenjohtaja Rainer Koch kiitti julkisesti erotuomarin päätöstä keskeyttää ottelu ja komentaa joukkueet pukukoppiin. Kochin mukaan ”rasisteilla ei ole mitään asiaa saksalaisille jalkapallostadioneille.”

Myös Niedersachsenin sisäministeri Boris Pistorius otti tapahtuneeseen kantaa.

– Oli hienoa, että katsojat ja molemmat joukkueet osoittivat solidaarisuuttaan, kun ne sanoivat, etteivät jatka peliä. Tällaiset tapaukset ovat ehdottoman vastenmielisiä. Toivon, että tekijä saa oikeudelta ankaran tuomion, Pistorius kommentoi.

MSV Duisburg pyysi tapahtunutta anteeksi ja julisti sen ”No-Go”-tilanteeksi. Kun joukkueet olivat pukukopeissa, huusivat monet katsojat stadionilla ”natsit ulos” -huutoja. Stadionin kaiuttimista soitettiin rakastetun saksalaisyhtyeen Die Ärzten antifasistista hittilaulua ”Schrei nach Liebe”.

Saksan jalkapalloliiton ja molempien seurojen pyrkimuksenä on pelata keskeytetty ottelu uudestaan myöhempänä ajankohtana. Duisburgin poliisi on jo tehnyt rikosilmoituksen rasistisista huudoista stadionilla kiinniotettua 55-vuotiasta miestä kohtaan.

Aaron Opoku sai vielä samana päivänä runsaasti tukea eri saksalaisseuroilta, jotka tuomitsivat jyrkästi rasismin. Alla näytteinä muutamia twiittejä.

Lähteet: Goal ja NDR


Näin saat 20 vapaapeliä

Et tarvitse omaa talletusta

  • Avaa pelitili Kalevala Kasinolle.
  • Valitse suosikkipeli Reactoonz ja pelaa 20 vapaapeliä ilman omaa talletusta!
  • Lisäksi tarjolla huikea 325€ bonus.