Naisten Mestarien liigan kahdeksan pudotuspelijoukkuetta ovat nyt selvillä. Suurin osa neljän lohkonsa suosikeista nappasi jatkopaikkansa suvereeniin tapaan, mutta A-lohkossa nähtiin iso yllätys, kun maailmantähtiä kuhisevan viime kevään finaalijoukkueen Chelsean pelit päättyivät lohkovaiheeseen.

Chelsean putoaminen sinetöityi Saksassa, kun kotijoukkue Wolfsburg löylytti sitä maalein 4-0. Wolfsburg oli ottelussa pelillisestikin parempi ja Chelsea oudon aneeminen ja erittäin heikko, joten kotivoitto oli ansaittu lopputulos.

Molemmilla puoliajoilla maaleja nähtiin kaksi. Ensin joukkueen kapteeni Svenja Huth teki Wolfsburgille lähietäisyydeltä kaksi maalia. Sitten toisella puoliajalla Naisten Mestarien Liigan maalipörssiä johtava Tabea Waßmuth sijoitti pallon puolittaisista läpiajoistaan kahdesti verkkoon. Waßmuthilla on maaleja koossa kahdeksan.

Chelsealta puuttui ottelusta koronatartuntojen vuoksi ykkösvahti Ann-Katrin Berger ja Drew Spence. Kentällä kuitenkin nähtiin maailmanluokan pelaajista muun muassa Pernille Harder, Sam Kerr, Fran Kirby ja Magdalena Eriksson.

Selitys vaisuuteen koronapeloissa

Chelsean kokenut päävalmentaja Emma Hayes uskoi, että oman joukkueen koronatartunnat ja Ison-Britannian yhä paheneva koronatilanne näkyi huolestuneisuutena joukkueen pelissä.

– Päässämme pyöri kaikenlaista, sillä me kaikki olemme ihmisiä, Hayes aloitti.

– Muutama päivä sitten kahdella pelaajallamme todettiin Covid. Tiedämme vääjäämättä, että kun laskeudumme huomenna Lontooseen, positiivisia testituloksia tulee lisää. Tauti leviää joukkueympäristössä kulovalkean tavoin. Olen pelaajieni puolesta hyvin pahoillani, sillä tiedämme, ettemme olleet joukkueena lähellekään oma itsemme.

Vuosi sitten koronapandemia esti Chelsean pelaajia matkustamasta koteihinsa joulunviettoon ja nyt sama tilanne uhkaa toistua.

– Pelaajani voivat pahoin. Heillä on ripulia ja he ovat uupuneita. Ehkä se johtuu osin henkisestä ahdistuksesta, Hayes arveli.

– Tämä tuntuu dejá vulta. Vain 12 kuukautta sitten (joukkueessa ja maassa) oli juuri samaan aikaan todella paha koronatilanne.

Hayes liittyi useiden miesjoukkueiden valmentajien rintamaan, joka otti kantaa ottelujen perumisten puolesta.

– Me emme tienaa miljoonia puntia. Haluan pelaajieni pääsevän tapaamaan perheitään. Tämä (koronatilanne) ulottuu läpi koko lajin. Minulle se on tärkein selitys tämänpäiväiseen esitykseen.

– Pelaajat eivät haluta mennä ruokailutiloihin, istua joukkuekaveriensa kanssa tai mennä pukukoppiin. Tämä on kuitenkin joukkuepeli, ja on pakko olla yhdessä. Sitä ei kuitenkaan haluaisi, koska kukaan ei halua saada tartuntaa tai tartuttaa sitä muille.

– On hiljaista ja synkkää. Aivan kuin istuisimme odotushuoneessa odottamassa, että jotain tapahtuu. Silloin on hyvin vaikeaa saada kentällä itsestään paras irti. Suoraan sanottuna en tunnistanut joukkuettani tänään. En ole ikinä nähnyt heiltä tällaista esitystä, Hayes jatkoi.

Tuija Hyyryselle sata peliä täyteen

Wolfsburg oli kaiketi lohkossa kakkossuosikki jatkamaan, mutta se, että Juventus eteni puolivälieriin Chelsean sijaan, oli varmasti monille yllätys. Juventuksen jatkopaikka sinetöityi, kun se voitti torstaina kotonaan sveitsiläisen Servetten 4-0. Tätä voittoa sopi odottaakin, mutta varsinaiset urotekonsa Juventus teki jo aiemmilla kierroksilla, kun se pelasi tasan Chelseaa ja Wolfsburgia vastaan – tasoittaen Wolfsburgia vastaan lisäajalla – ja kukistaen Wolfsburgin vieraissa 0-2.

Helmarien Tuija Hyyrynen pelasi Servette-ottelussa 24 minuuttia. 33-vuotias Hyyrynen ei ollut yhdessäkään lohkovaiheen pelissä Juventuksen avauksessa, mutta pelasi kuitenkin neljässä pelissä yhteensä 61 minuuttia. Eilinen ottelu oli Tuija Hyyryselle myös juhlapeli, sillä hän ylsi neljäntenä naisena Juventuksessa sadan seurassa pelatun ottelun rajapyykkiin.

Tuija Hyyrynen

@tuijahyyrynen
Grazie di cuore 🤍🖤

Wolfsburg, Juventus ja Chelsea saivat kaikki lohkossa 11 pistettä, ja kolmen joukkueen keskinäisten pelien vertailussa viisi pinnaa. Keskinäisten otteluiden maaliero oli kuitenkin Chelsealla kolmikon huonoin. Yhden maalin tappiokin Saksassa olisi vienyt sen jatkoon, mutta 4-0-lukemat olivat auttamatta liikaa.

PSG:llä ja Barcelonalla hurja saldo

Muista lohkoista jatkopaikan lunastivat erittäin selkeällä marginaalilla PSG, Lyon, Barcelona, Real Madrid ja Bayern München, sekä hyvin täpärästi Hoffenheimin taakseen jättänyt Arsenal. Arsenal hävisi päätöskierroksella Hoffenheimille 1-4. Joukkueet päätyivät tasapisteisiin, mutta Arsenalin voitettua kotipelinsä 4-0 meni se keskinäisten vertailussa jatkoon. Puhtaalla pelillä lohkovaiheen selvittivät PSG (maaliero 25-0) ja Barcelona (24-1).

Puolivälieräparit arvotaan ensi maanantaina. Ottelut pelataan maaliskuun lopussa kahdella peräkkäisellä viikolla.

UEFA Women’s Champions League

@UWCL
🥁 Introducing the 2021/22 quarter-finalists 🙌

@ArsenalWFC
@FCBfemeni
@FCBfrauen
@JuventusFCWomen
@OLfeminin
@PSG_Feminines
@realmadridfem
@VfL_Frauen

Who will lift the 🏆?

#UWCL

UEFA Women’s Champions League

@UWCL
🔥🎯 Pick that one out!

Your #UWCL Goal of the Week contenders:

👉 @liekemartens1
👉 @bachmannr10
👉 @maite_oroz
👉 Lina Hurtig

Who ya got 🤔?

@heineken | #UWCLGOTW