TPS:ssä Veikkausliigaa kaudella 2008 pelannut Christian Gyan on kuollut. Ghanalaispuolustaja menehtyi 43 vuoden ikäisenä kamppailtuaan syöpää vastaan yli neljän vuoden ajan. Gyanin kuolemasta kertoo muun muassa Ghanasoccernet-sivusto.

Gyan kuoli keskiviikkoaamuna sairaalassa Alankomaissa, jossa hän asui suurimman osan elämästään. Gyania pidettiin Hollannin suurseura Feyenoordin ”kulttipelaajana”. Syyskuussa 2017 pelatun Eredivisie-ottelun Feyenoord-NAC Breda yhteydessä seuran kannattajat keräsivätkin 35 000 euroa Gyanin hoitokuluihin.

Gyanin ammattilaisura sai hyvän ponnahduslaudan vuonna 1995 pelatuista alle 17-vuotiaiden MM-kilpailuista, joissa Ghana voitti kultaa. Finaalissa kaatui Brasilia maalein 3-2. Gyan pelasi Ghanan kaikissa kuudessa ottelussa täydet 90 minuuttia.

A-maaotteluita oikeana laitapuolustajana pelannut Gyan pelasi uransa aikana 23. Hän edusti Ghanaa muun muassa Afrikan mestaruusturnauksessa vuonna 2000.

Ylivoimaisesti pisimmän ajan urastaan Gyan vietti rotterdamilaisessa Feyenoordissa, johon hän siirtyi kotimaastaan helmikuussa 1996. Kaikkiaan Gyan pelasi Feyenoordissa yhdeksän kauden aikana 121 virallista ottelua.

Gyan oli Feyenoordissa suuri fanien suosikki. Hän voitti seurassa kerran Eredivisien mestaruuden, kerran Hollannin Cupin sekä vuonna 2002 UEFA Cupin. Finaalissa kukistui Borussia Dortmund maalein 3-2. Gyan pelasi Rotterdamissa pelatussa loppuottelussa täydet 90 minuuttia.

Juttu jatkuu twiitin jälkeen.

Feyenoord Rotterdam

@Feyenoord
𝐂𝐡𝐫𝐢𝐬𝐭𝐢𝐚𝐧 𝐆𝐲𝐚𝐧 ✞

Cultheld. Publiekslieveling. Feyenoorder.

Feyenoordista Gyan siirtyi saman kaupungin Excelsioriin, jossa hän pelasi kaudella 2006-2007 Eredivisiessä 16 ottelua. Eredivisien lisäksi Gyan nähtiin vain yhdessä muussa pääsarjassa, nimittäin Suomen Veikkausliigassa. TPS värväsi Gyanin joukkueeseensa kaudelle 2008, ja hän pelasi ainoalla kaudellaan kaikkiaan 16 veikkausliigaottelua.

Seuraavana vuonna Gyan siirtyi englantilaiseen Wrexhamiin, muttei saanut seurassa peliaikaa. Kaudeksi 2010 Gyan palasi Suomeen, kun hän teki sopimuksen RoPS:n kanssa.

Yhtään virallista ottelua RoPS:ssa ei kuitenkaan aikakirjoihin merkitty, sillä Gyan loukkasi polvensa vakavasti jo ensimmäisessä harjoituspelissä helmikuussa 2010 viiden minuutin pelin jälkeen. Ammattilaisura oli käytännössä siinä. Gyan pelasi loukkaantumisensa jälkeen enää kotikaupunkinsa Rotterdamin amatöörijoukkue RKSV Leonidasissa ennen kuin laittoi vuonna 2011 nappikset lopullisesti naulaan.