Afrikan mestaruuskisojen kahdeksan puolivälieräjoukkuetta on nyt selvillä. Viimeiset kaksi paikkaa jaettiin pitkän kaavan kautta, kun molemmissa keskiviikon neljännesvälierissä jouduttiin rangaistuspotkukilpailuun.

Norsunluurannikko sai kokea toisen karvaan pettymyksensä vain reilun kahden kuukauden sisällä. Marraskuussa se putosi jatkosta MM-karsinnoissa ja sai heittää haaveet Qatarin kisoille, ja nyt sen matka tyssäsi Africa Cup of Nationsissa Egyptiin.

Varsinaisella peliajalla tai jatkoajalla ei ainuttakaan maalia nähty, joten ratkaisua haettiin rankkarikisasta. Siinä sankariksi nousi Egyptin 32-vuotias kakkosmaalivahti Gabaski. Vasta uransa neljättä maaottelua pelannut Gabaski torjui loistavasti Manchester Unitedin topparin Eric Baillyn vetämän pilkun. Kun kaikki muut laukojat onnistuivat, oli Gabaskin upea suoritus ottelun ratkaissut teko.

Koko uransa Egyptin sarjoissa pelannut Gabaski joutui kovaan paikkaan, kun hänet vaihdettiin varsinaisen peliajan lopussa (88′) loukkaantuneen ykkösvahdin Mohamed El Shenawyn tilalle. Gabaski ei kuitenkaan tutissut, vaan torjui jo jatkoajalla erinomaisesti Ibrahim Sangaren maalintekoyrityksen.

Norsunluurannikko koki oman loukkaantumistakaiskunsa jo puolen tunnin kohdalla, kun tärkeä keskikenttäpelaaja Franck Kessié joutui tulemaan vaihtoon.

Juttu jatkuu twiitin jälkeen.

B/R Football

@brfootball
▪️ Gabaski subbed on in the 88th minute
▪️ Makes a crucial stop in extra-time
▪️ Saves Eric Bailly's penalty

Egypt showed their keeper all the love after winning the shootout 🤗

Norsunluurannikon ja Egyptin välisessä ottelussa nähtiin paljon maalipaikkoja, vaikka maaleja saatiinkin odottaa rankkarikisaan. Illan toisessa ottelussa Mali-Päiväntasaajan Guinea olivat sen sijaan maalipaikatkin kortilla, sillä molemmat joukkueet keskittyivät puolustamiseen ja rikkomiseen.

Ottelun parhaan maalipaikan hukkasi 58. minuutilla Malin Mohamed Camara, joka hukkasi Yves Bissouman hänelle petaaman loistopaikan ampumalla pallon reilusti maalin yli.

[readmore from=Afrikan-mestaruusturnaus]

Rangaistuspotkukilpailussa ratkaisun toi vasta kahdeksas pari. Jatkoon eteni Päiväntasaajan Guinea, jonka sankari oli vasta 20-vuotias maalivahti Jesus Owono.

La Liga -seura Alavésin kakkosjoukkueen maalivahti Owono teki tammikuun alussa La Liga -debyyttinsä, mutta uran kohokohdaksi nousi epäilemättä eilinen neljännesvälierä, sillä Owono torjui peräti kolme malilaisten rangaistuspotkua. Kaikki pilkkunsa missanneet pelaajat – Massadio Haidara, Hamari Traoré ja Falaye Sacko – pelasivat ottelun Malin puolustuslinjassa.

Juttu jatkuu twiitin jälkeen.

George Addo Jnr

@addojunr
What a story!

Three penalty saves by a 20yr old Goalkeeper takes 🇬🇶Equatorial Guinea through to the quarter finals

Jesús Owono!! Respect!!

#AFCON2021 #TeamEquatorialGuinea

Päiväntasaajan Guinean ensimmäinen laukoja Emilio Nsue ampui pilkkunsa karusti maalin yli, mutta joukkue nousi takaisin mukaan kisaan. Itseluottamusta sille toi epäilemättä etenkin kolmantena vetäneen Cádiz-puolustajan Carlos Akapon kylmäpäinen Panenka-pilkku.

Turnaus jatkuu lauantaina puolivälierillä Gambia-Kamerun ja Burkina Faso-Tunisia. Sunnuntaina kohtaavat Egypti ja Marokko sekä Senegal ja Päiväntasaajan Guinea.