Jättiyllätys Afrikan mestaruuskisoissa – piskuinen debytantti lähetti Ghanan kotimatkalle

© Kuva: Getty Images

Afrikan mestaruusturnauksessa Africa Cup of Nationsissa nähtiin tiistaina suuren luokan yllätys, kun neljä kertaa maanosan mestariksi kruunatun Ghanan kisat päättyivät alkulohkovaiheeseen. Ghanan lähetti kotimatkalle kisojen ensikertalainen, FIFA-rankingin sijalla 132 oleva Komorit. Saarivaltio Komoreiden asukasluku on alle miljoona asukasta.

Ghana oli saanut kahdesta ensimmäisestä pelistään vain yhden pisteen, ja se tarvitsi voiton jatkoon päästäkseen. Komorit kuitenkin juhli voittoa maalein 3-2.

Komorit siirtyi johtoon Mohamed El Fardou Benin maalilla jo 4. peliminuutilla. Ghanan vaikeudet lisääntyivät, kun sen kapteeni ja ykköshyökkääjä André Ayew ajettiin suoralla punaisella ulos 25. minuutilla. Ayew tavoitteli palloa rangaistusalueella ja osui jaloillaan Komoreiden maalivahtiin. Tuomio tarkistettiin VAR-näytöltä ja se oli melkoisen raju ratkaisu tuomarilta.

Reilun tunnin pelin kohdalla Ahmed Mogni siirsi Komorit jo 2-0-johtoon. Richmond Boakye ja Alexander Djiku nostivat Ghanan vielä tasoihin, mutta Mognin toinen maali viisi minuuttia ennen varsinaisen peliajan täyttymistä oli viimeinen naula Ghanan arkkuun.

Juttu jatkuu twiitin jälkeen.

Ghana oli pelannut Afrikan mestaruuskisoissa 22 kertaa aiemmin, eikä ollut koskaan jäänyt kisoissa ilman vähintään yhtä voittoa. Komoreille paitsi voitto niin myös maalit olivat sen turnaushistorian ensimmäiset. Voitto nosti sen kolmeen pisteeseen lohkon kolmanneksi. Se saa jännittää jatkopaikkansa puolesta lohkokolmosten vertailua, joskin todennäköiseltä näyttää, ettei saldo tule jatkoon riittämään. Lohkon kahtena parhaana suoraan jatkoon etenivät Marokko ja Gabon.

Lohkokolmosten vertailussa jatkoon sen sijaan on painelemassa FIFA-rankingin 129:s Malawi, joka pelasi tiistaina 0-0-tasapelin Senegalin kanssa ja voitti aiemmin Zimbabwen. Zimbabwen kisat päättyivät, vaikka se voitti Guinean maalein 2-1. Guinean ainoan maalin tehnyt Liverpoolin Naby Keïta on sivussa neljännesvälieräottelusta varoitustilin täytyttyä. Keïtalle varoituksen antoi suunsoitosta ottelun oikeudenjakajana toiminut Salima Mukansaga, josta tuli Afrikan mestaruusturnauksen ensimmäinen naiserotuomari.

Lähde: Guardian


Katso MM-kiekon kaikki pelit ilmaiseksi!

  • Leijonien ottelut tarjolla kansainvälisen jääkiekkoliiton ilmaisella livestriimillä.
  • Viralliset maksuttomat livelähetykset myös kaikista muista otteluista finaali mukaan lukien.
  • Vaikka reissun päältä kännykällä tai tabletilla, ilman maksukanavan tilaamista.