Tammikuussa 27 vuotta täyttänyt Simon Skrabb sai keskiviikkona uuden työnantajan. Skrabb palaa kahden vuoden poissaolon jälkeen jälleen tuttuun Allsvenskaniin, kun sarjan viime kauden kuudes Kalmar FF teki hänen kanssaan kolmivuotisen sopimuksen.

Edelliset kaksi vuotta Skrabb vietti italialaisen Brescian pelaajalistoilla. Skrabb pelasi Bresciassa kymmenen ottelua sekä Serie A:ssa että Serie B:ssä, päästen kentälle keväällä 2020 kaikkia Italian suurimpia seuroja (Juventus, AC Milan, Inter, Napoli, AS Roma) vastaan.

Alamäki alkoi maaliskuussa 2021, kun Skrabb sai Brescian harjoituksissa polvivamman oman pelikaverin taklauksen seurauksena. Loukkaantuminen vesitti Skrabbin haaveet EM-kisoissa pelaamisesta, eikä hän pelannut sen jälkeen enää otteluakaan Brescian paidassa.

Suomalaishyökkääjä kuitenkin kertoi Kalmarin kotisivujen haastattelussa olleensa täydessä kunnossa jo pitkään. Täydellinen hyllytys pelihommista johtui hänen mukaansa pitkälti siitä, että kesäkuussa 2021 Brescian valmentajaksi palkattu Filippo Inzaghi toi joukkueeseen läjäpäin uusia, mieleisiään pelaajia.

Polvi olisi siis täydessä tikissä jo harjoituskauden alkaessa viime kesällä, mutta uusi valmentaja Pippo Inzaghi ei nähnyt Skrabbille enää käyttöä. Inzaghi toi joukkueeseen mukanaan 15 uutta pelaajaa. Vaihtuvuus on Bresciassa ollut muutenkin suurta, sillä seurassa on ollut kahden vuoden sisällä kuusi eri valmentajaa ja neljä urheilujohtajaa.

– Minusta tuntui, että hän (Inzaghi) toi joukkueeseen pelaajia ympäri Italiaa. Sitten meitä oli joukko kavereita, jotka valuimme alaspäin nokkimisjärjestyksessä. Vaikken olekaan enää mikään superlahjakkuus en ole myöskään vanha. On tärkeää arvostaa jäljelläolevia pelivuosia, Skrabb totesi.

Skrabb kuvaili aikaansa Italiassa ”taivaaksi ja helvetiksi”. Hän jakoi pukukopin Mario Balotellin ja Sandro Tonalin kanssa ja pelasi San Sirolla Zlatanin kaltaisia supertähtiä vastaan, mutta loppuaika oli lähinnä surkeaa. Harjoituksissa tullut taklaus olisi voinut pahimmillaan vaikka päättää koko uran, joten 2,5-3 kuukauden kuntoutus oli lopulta olosuhteet huomioon ottaen suhteellisen lyhyt. Lähinnä se harmittaa, että terveenä ollessaankin Skrabbilta on mennyt noin puoli vuotta hukkaan.

– Olen hyvässä kunnossa ja olen treenannut jalkapalloa koko ajan. Tekniikka ja ajoitukset ovat tikissä. Vain otteluvire puuttuu.

Skrabb purki sopimuksensa Brescian kanssa lokakuussa ja on etsinyt siitä lähtien uutta seuraa. Kalmarin kotisivujen mukaan pietarsaarelaislähtöinen Skrabb valitsi mieluummin ”turvallisen kokonaispaketin” rahan tai seikkailun sijaan. Marraskuusta tammikuuhun Skrabb harjoitteli kotiseudullaan Jaron kanssa ennen kuin asiat saatiin sovittua Kalmarin kanssa valmiiksi.

– Valitsin Kalmarin sen vuoksi, miten he kohtelivat minua. He kunnioittivat sitä, että minulla oli perhe ja olivat hyvin ystävällisiä ja huomaavaisia siinä mielessä. Se puhui puolestaan, Skrabb totesi siirtonsa syistä.

– Jalkapalloilullisesti pidin siitä todella paljon, millaista peliä Kalmar viime kaudella pelasi. Se oli todella vaikuttavaa.

Varmasti yllättäenkin Skrabb mainitsee yhdeksi siirron vaikuttimeksi myös Brightonia vuodesta 2019 valmentaneen Graham Potterin. Potter valmensi Ruotsissa Östersundia vuosina 2011-2019, ja halusi tuolloin Skrabbin joukkueeseensa. Suomalainen kuitenkin kieltäytyi.

– Mielestäni Graham Potterin Östersund pelasi tuolloin Ruotsin kiinnostavinta jalkapalloa. Hän istui tuolloin todellakin keittiössämme puhumassa futiksesta, mutta sanoin ÖKF:lle ei kiitos. Silloin lupasin itselleni, että jos samanlainen tilaisuus nousisi uudestaan esiin, tarttuisin siihen. Siksi nyt oli aika siirtyä Kalmariin.

Skrabb kumppaneineen odottaa perheen ensimmäistä lasta syntyväksi aivan näinä päivinä. Tarjouksia suomalainen sai myös ”kaukaa etelästä ja idästä”, mutta perheen edun nimissä ne eivät olleet hänelle realistisia vaihtoehtoja. Pelinälkä 17 ottelua Huuhkajissa pelanneella Skrabbilla on joka tapauksessa kova.

[readmore from=Skrabb-Simon]

– Pelasin viimeksi päivää ennen polvivammaani maaliskuussa 2021. Voit uskoa, että minulla on intoa päästä kentälle. Harjoituskauteni on ollut pitkä, sillä olen ollut täysin terve viime kesäkuusta lähtien.

Luonnollisesti tavoitteena on myös Huuhkajiin paluu.

– Pelasin EM-karsinnoissa ja olin mukana jokaisessa tapahtumassa, mutta missasin lopputuotteen loukkaantumisen takia. Totta kai se harmitti. Jos homma toimii Kalmarissa ja alan saada taas tehomerkintöjä, on tavoitteeni päästä takaisin maajoukkueeseen. Turnauksia on vielä edessäkin.