Afrikan mestaruusturnaus on neljää ottelua vaille valmis. Mitalipelit pelataan sunnuntaina, mutta sitä ennen selvitetään, mitkä kaksi joukkuetta pelaavat finaalissa ja mitkä pronssiottelussa.

Keskiviikon välierässä kohtaavat Burkina Faso ja Senegal, mutta kamerunilaisen kotiyleisön katseet on varmasti suunnattu jo torstain välierään, jossa Egypti ottaa mittaa isäntämaa Kamerunista,

Yksi Kamerunin kaikkien aikojen pelaajista ja maan jalkapalloliiton nykyinen puheenjohtaja Samuel Eto’o lämmitteli ”Lannistumattomia leijonia” välierään tavalla, joka sai Egyptin maajoukkuevalmentajan Carlos Quierozin tuohtumaan. Eto’o oli kehottanut Kamerunin pelaajia suhtautumaan Egypti-peliin kuin he lähtisivät sotaan.

– Valitettavasti se oli minusta hyvin onneton lähestymistapa, myös Kamerunin kansalle. Luulen, että hän unohti, että kamerunilaisia kuoli stadionilla vain muutamia päiviä sitten, Quieroz totesi.

– Se, että hän antaa tuollaisen lausunnon ennen peliä vaikuttaa siltä, ettei hän oppinut mitään ammattilaisuransa aikana. Jalkapallo ei ole sotaa, vaan juhla, iloa ja onnea.

Portugalilaisvalmentaja antoi myös ymmärtää, ettei häntä haittaisi, jos Afrikan jalkapalloliitto CAF ottaisi kantaa Eto’on lausuntoon.

– Me aiomme vastata kommenttiin ilolla ja pelaamalla laadukasta jalkapalloa. Meidän tehtävämme on tehdä kansa onnelliseksi. Kansa, jolla on nälkä ja joka haluaa saada onnen hetken voitosta.

– Jätän tämän lausunnon CAF:n arvioitavaksi. Se (Eto’on) kommentti ansaitsee punaisen kortin, Quieroz lisäsi.

Eto’o piti sodanjulistuspuheensa Kamerunin joukkueelle maan jalkapalloliiton julkaisemalla videolla.

– Pojat, kaikki mitä olette tehneet, teidän täytyy tehdä myös torstaina! Samalla asenteella. Valmistautukaa hyvin, koska siitä tulee sota! Sota, pojat! Niin meidän täytyy lähestyä sitä peliä! Kuin sotaan! Älkää päästäkö tätä tilaisuutta karkaamaan, Eto’o puhisi.

Carlos Quieroz itse kiisti samassa yhteydessä huhut siitä, että joukkueen supertähti Mohamed Salah olisi antanut positiivisen koronatestinäytteen. Valmentaja sanoi myös pitävänsä kunniana ja etuoikeutena saada pelata välierässä isäntämaata vastaan.

– Semifinaali isäntämaata vastaan runsaslukuisen yleisön läsnäollessa on kunnia. Teemme kaikkemme antaaksemme nälästä ja vaikeuksista kärsivälle kansalle onnen hetken. Siksi pyydänkin herra Eto’ota oikaisemaan sanojaan.

– Se ei ole oikea tapa pelata, koska tämä ei ole sotaa. Sotaa käydään, jotta ihmiset eivät kuolisi nälkään, tai sitten stadionin porteilla, Quieroz lisäsi.

[readmore from=Afrikan-mestaruusturnaus]

68-vuotias Quieroz on kokenut ja menestyksekäs valmentaja, joka on käskyttänyt muun muassa Real Madridia. Egypti on hänelle kuudes maajoukkue Portugalin, Yhdistyneiden Arabiemiraattien, Etelä-Afrikan, Iranin ja Kolumbian jälkeen. Hän on valmentanut MM-kisoissa kolme eri kertaa.

Molemmat välierät alkavat Suomen aikaa kello 21, ja niitä voi seurata Viaplayn ja V Sportin kanavilta.

Lähteet: AS ja News.es.euro