Suomen naisten A-maajoukkue kohtaa tiistai-iltana Brasilian Tournoi de Francen päätösottelussa. Suomen aikaa kello 19.30 alkava ottelu on nähtävissä Yle TV2:ssa ja Yle Areenassa.

Brasilian kohtaaminen on siinä mielessä poikkeuksellista Helmareille, että molempien joukkueiden valmentajat ovat ruotsalaisia. Anna Signeul ja Pia Sundhage kävivät valmennuskurssejaan samaan aikaan. Vuonna 2014 Sundhage ehdotti julkisesti, että Signeul olisi erinomainen seuraaja jatkamaan hänen työtään Ruotsin A-maajoukkueessa. Helmarien onneksi Signeulin uudeksi työpaikaksi valikoitui vuonna 2017 Skotlannin maajoukkueen jälkeen kuitenkin Suomi.

60-vuotias Signeul kertoi maanantaisessa Helmarien etämediatilaisuudessa, että hän ja kaksi vuotta vanhempi Sundhage ovat hyviä ystäviä. Kentällä sillä ei kuitenkaan ole merkitystä.

– Pia on yksi parhaista ystävistäni. Aivan kuten yksi hänen apulaisvalmentajistaankin, Lilie Persson. Toinen apulaisvalmentaja on Anders Eriksson. Kaikki valmentajat ovat ruotsalaisia, Signeul kertoi ja muistutti valmentajien olevan myös joillekin Suomen pelaajille tuttuja.

– Molemmat joukkueet haluavat pelata hyvän ottelun. En ole puhunut Pian kanssa pelistä vielä mitään. Mitään vaikutusta peliin ystävyydellämme ei ole.

Suomi on kärsinyt turnauksessa kaksi selvää tappiota, Ranskalle maalein 0-5 ja Hollannille lukemin 0-3. Vaikea peli on edessä nytkin, sillä maailmanrankingin sijalla 7 oleva Brasilia on aiempien vastustajien tavoin yksi maailman parhaista maajoukkueista. Lähestymistapa poikkeaa nyt siten, että ei-eurooppalainen vastustaja ei ole Suomen pelaajille samalla tavalla tuttu.

– Odotamme jälleen erittäin kovaa vastustajaa. Brasiliaa vastaan pelaamisesta tulee sekä henkisesti, fyysisesti että taktisesti erilainen kokemus. Pelaajat tuntevat paremmin Hollannin ja Ranskan pelaajia kuin brasilialaisia, Signeul totesi.

– Brasilia on tekninen joukkue, ja vaikkei sitä heitä katsomalla välttämättä heti uskoisikaan, myös hyvin fyysinen joukkue. He ovat vahvoja ja nopeita, ja heillä on joitain todella nopeita hyökkääjiä.

– Olen hyvin positiivinen. Meillä on taas mahtava tilaisuus pelata yhdessä ja jatkaa niiden asioiden hiomista, joita haluamme parantaa. Olemme luottavaisia ja odotamme peliä innolla.

Signeul ei ole kovin pahoillaan tähän saakka nähdyistä vaisuista tuloksista. Niistä saatua oppia halutaan hyödyntää kesän EM-lopputurnauksen ja huhtikuun MM-karsintapelien lähestyessä.

– Kun tulimme tänne, tiesimme, että peleistä tulisi todella kovia. Kuten olen sanonut aiemmin, meille tekee hyvää kohdata huippujoukkueita, jotka haluavat voittaa EM-kisat. Tämä on meille parasta harjoitusta. Meillä on neljä kuukautta aikaa, ja siinä ajassa ehdimme harjoitella ja kehittää peliämme.

– Me opimme koko ajan. Nämä pelit ovat todella tärkeitä pelaamisellemme ja tuleville MM-karsintapeleillemme. En halua ajatella vain EM-kisoja. Kohtaamme kuuden viikon päästä Slovakian vieraissa ja Georgian kotona. Niistä peleistä on tärkeää saada kuusi pistettä.

– Kyllä, olemme päästäneet paljon maaleja, mutta olemme myös onnistuneet pelastamaan joitain erikoistilanteita todella hyvin. Kun pelaa näin hyviä joukkueita vastaan, virheitä ei voi tehdä ilman että niistä rangaistaan, Signeul lisäsi.

[readmore from=Helmarit]

Samoilla linjoilla oli myös Helmarien kapteeni Tinja-Riikka Korpela.

– On tosi hyvä pelaajille nähdä, mikä se taso on. Näissä peleissä ei olla niinkään keskitytty tuloksiin. Nämä pelit ovat kuitenkin vain treenipelejä, ja näissä voidaan kokeilla juttuja. Jos ne ei onnistu, niitä pitää fiksata. Sitten jatkossa tiedetään, mitä pitää tehdä ja mitä ei pidä tehdä, kokenut maalivahti sanoi.

Suomi on harjoittanut aiemmissa otteluissaan runsaasti rotaatiota ja tehnyt lukuisia pelaajakokeiluja verrattuna aiemmin hyvin kiinteään runkoaloituskokoonpanoon. Kolmesta maalivahdista kaksi on jo pelannut, ja leirillä mukana olevista kenttäpelaajista Katariina Kosolaa lukuun ottamatta jokainen on jo käynyt kentällä.