Kun Helmarit kohtaa tiistaina Tournoi de France -harjoitusturnauksen päätösottelussaan Brasilian, saatetaan kentällä nähdä myös yksi kaikkien aikojen naispelaajista, lauantaina 36 vuotta täyttänyt Marta. Brasilia on pelannut aiemmin Hollannin kanssa 1-1-tasapelin ja hävinnyt Ranskalle 1-2. Joukkueen molemmat maalit teki juuri kapteeni Marta, kummankin rangaistuspotkusta.

Suomen kapteeni Tinja-Riikka Korpela pelasi vuosina 2013-2014 reilun yhden kauden ajan yhdessä Martan kanssa samassa joukkueessa, ruotsalaisessa Tyresössä. Maalivahti uskoo, että Marta pysyy parhaiten kurissa koko joukkueen puolustuspelaamisella.

– Marta on yksi kaikkien aikojen parhaista pelaajista, joten ei hänen aisoissa pitämisensä helppo homma ole. Joukkueena meidän täytyy pystyä puolustamaan tiukasti, eikä me lähdetä mitään erikoisvartiointeja tekemään. Joukkueena perusasiat kuntoon ja toisiamme tiukasti auttaen – eiköhän sillä saada Marta aisoihin, Korpela totesi maanantaina Helmarien etämediatilaisuudessa Ranskan Caenista.

Martaa vastaan on puolestaan pelannut Suomen 27-vuotias hyökkääjä Juliette Kemppi. Kohtaaminen tapahtui vuonna 2015, kun molemmat pelasivat yhtä aikaa Damallsvenskanissa, Kemppi AIK:ssa ja Marta Rosengårdissa.

– Marta on tosi tekninen ja taitava pelaaja, ja tosi fiksu kentällä. Pelasimme Ruotsissa samaan aikaan. Muistan, kun pelasin häntä vastaan, että kyllä hän tosi hyvin käytti taitojaan omaksi edukseen.

– Suomi on kuitenkin joukkue, emmekä ala liikaa yksittäisiä pelaajia pelkäämään. Mennään joukkueena puolustamaan, ja sen pitäisi riittää, Kemppi vastasi.

Vaikka laitapuolustaja Emma Koivisto pelaakin eri pelipaikalla kuin maaliahne Marta, odottaa hänkin legendan kohtaamista innolla.

– Marta on varmasti yksi sellainen pelaaja, jonka kaikki tietää: miehet, naiset ja junnut. Hän on todella iso nimi jalkapallossa ylipäätään, joten on hienoa päästä pelaamaan häntä vastaan.

Pitkällä urallaan valtavasti voittanut Marta on valittu kuudesti maailman parhaaksi naisjalkapalloilijaksi: viidesti putkeen vuosina 2006-2010 ja vielä vuonna 2018. Martan muutkin saavutukset ovat vertaansa vailla. Hän on tehnyt vähintään yhden maalin sekä viisissä MM-kisoissa että viisissä olympialaisissa peräkkäin. Legendan yhteismaalisaldo MM-kisoissa on 17 maalia. Se on enemmän kuin kellään muulla nais- tai miespelaajalla.

”Näissä peleissä ne virheet on hyvä tehdä”

Suomi on kohdannut Brasilian naisten A-maaottelussa vain yhden kerran. Lokakuussa 1999 USA:ssa pelattu harjoitusottelu päättyi Brasilian 3-1-voittoon. Edellisistä otteluista Euroopan ulkopuolisia maita vastaan on myös jo lähes kolme vuotta. Alkuvuodesta 2019 Helmarit kohtasi kerran Pohjois-Korean ja kahdesti Etelä-Afrikan, joten huippumaa Brasilian haastaminen on miellyttävää vaihtelua.

– Onhan se hieno kokemus nähdä vähän erilaista futista. Euroopan maat tunnemme aika hyvin, ja pystymme näkemään heidän pelaajiaan eri joukkueissa. Jotkut ovat jopa joukkuekavereita.

– Muita (ei-eurooppalaisia) vastaan emme ole hirveästi pelanneet, joten on hienoa nähdä, miten pystymme heitä vastaan pelaamaan. Katsotaan, millaisia ominaisuuksia voimme käyttää, ja miten voimme tuoda pohjoismaista sisua heitä vastaan, vastasi SuomiFutikselle Juliette Kemppi, joka oli edellisen Brasilia-kohtaamisen aikoihin vasta viisivuotias.

– Brasiliaa pidetään aika teknisenä joukkueena, joten on hienoa päästä pelaamaan heitä vastaan. Onneksi nykyään kuvataan aika paljon noita otteluita, joten pelejä pääsee näkemään ympäri maailmaa, ikätoveri Emma Koivisto lisäsi.

Helmareilla on nyt alla neljän ottelun tappioputki. Pelaajat eivät ole kuitenkaan tuloksista kovin huolissaan, sillä kokoonpanoa on kierrätetty runsaasti ja harjoituspelit ovat tuoneet esille epäkohtia, jotka kaipaavat korjaamista.

– Näistä peleistä on hyvä ottaa oppia. Näissä peleissä on hyvä tehdä ne virheet, jotta tiedämme, mitä oikeissa peleissä tehdä toisin. Me vaihdettiin esimerkiksi hiukan taktiikkaa Hollanti-peliin, ja se alkoikin sitten toimia paremmin. Pieniä juttuja, joita pitää hioa, on hyvä oppia tässä vaiheessa, Kemppi uskoo.

– Näissä peleissä huomasi tosi konkreettisesti, kuinka korkea tempo on peleissä huippumaita vastaan. Opimme senkin, kuinka iso rooli erikoistilanteilla on. Ranska-pelissä päästettiin niistä aika monta maalia. Ehkä alun perinkin olisi pitänyt yrittää enemmän olla antamatta niin paljoa erikoistilanteita, Emma Koivisto arveli.

Koiviston mielestä joukkueen puolustuspelaamisen vaikeuksiin tässä turnauksessa on vaikuttanut sekin, että monella Pohjoismaissa pelaavalla pelaajalla on vielä pre-season kesken.

– Meidän ydinavauksella emme ole hirveästi tässä turnauksessa pelanneet.

– En olisi huolissani siitä, että olemme päästäneet niin paljon maaleja. Luotan siihen, että puolustuspeli on meidän vahvuutemme edelleen. Vastustajat ovat olleet todella kovia, joten ei se niin yllättävää ole ollut, että maaleja meitä vastaan on tullut.

– Totta kai viimeisestä pelistä olisi kiva saada hyvä esitys. En silti usko, että tämä turnaus meidän itseluottamusta muuttaa kumpaankaan suuntaan. Nämä ovat vain harjoitusotteluita, ja olemme kokeilleet eri asioita. Totta kai yritämme silti saada hyvän pelin viimeiseksi tässä turnauksessa.

[readmore from=Helmarit]

Tänään Suomi toivoo pääsevänsä paremmin myös vastahyökkäyksiin. Kahdessa aiemmassa pelissä laukauksia kohti vastustajan maalia on saatu vain yksi, joten parannettavaa on.

– Me olemme olleet hyviä vastahyökkäyksissä, ja ollaan aiemmissa peleissä tehty niistä maaleja. Uskon, että pystymme rankaisemaan niistä nytkin. Pitää vaan olla nälkäisempiä, jotta ehtii sen pari metriä puolustajan edelle, Juliette Kemppi sanoo.

– Meidän kannattaa keskittyä omiin vahvuuksiimme ja lähteä puolustuksen kautta. Jos joukkueen puolustustaminen on kunnossa, saadaan toivottavasti sitä kautta enemmän riistoja ylempänä kentällä, ja sitten saadaan vastahyökkäyksiäkin, Emma Koivisto täydensi.

Ottelu Brasilia-Suomi alkaa kello 19.30 ja sitä voi seurata Yle TV2:lta ja Yle Areenasta.