Kansainvälinen jalkapallon pelaajayhdistys FIFPRO on jakanut sosiaalisen median kanavissaan videon, jossa Japanin maajoukkueen kapteeni Maya Yoshida puhuu kohtaamastaan rasismista. 33-vuotias Yoshida päätti puhua asiasta viime vuonna, kun hänen antaessaan pelin jälkeistä haastattelua katsomosta huudeltiin hänelle solvauksia ja tehtiin halventavia eleitä venyttäen silmiä sivuille.

– Tein ensimmäistä haastattelua pelin jälkeen kasvot katsomoon päin, joten näin ihmiset, Yoshida aloittaa videolla.

– Heti kun näin sen eleen, jota en voi hyväksyä, ajattelin, että se oli liikaa. En suuttunut hävityn pelin jälkeen, vaan suutuin syrjinnän vuoksi. Kyse on valistuksesta. Ihmiset eivät ymmärrä vieläkään, ettei sellainen käy. Sen täytyy muuttua.

– Siksi tarvitsemme johtajuutta. Joskus emme voi vaikuttaa yhteen ihmiseen, mutta voimme muuttua ryhmänä. Minä olen Maya Yoshida, ammattilaisjalkapalloilija. Meille tämä on henkilökohtaista, Yoshida sanoo videolla.

FIFPro on käynnistänyt hashtagin #ItsPersonal avulla kampanjan, jossa kiinnitetään huomiota rasismiin ja syrjintään pelaajan näkökulmasta.

113 A-maaottelua pelannut Maya Yoshida on pelannut reilut kaksi vuotta Serie A:n Sampdoriassa edustettuaan sitä ennen 7,5 vuoden ajan Valioliigan Southamptonia. Yoshida on pelannut kaksissa MM-kisoissa, ja tavoittelee Japanin maajoukkueen kanssa kolmatta MM-lopputurnaustaan, kun Japani kohtaa maaliskuun ratkaisevissa MM-karsintaotteluissa Australian ja Vietnamin.