Venäjän Ukrainassa aloittama sota on yhdistänyt Ukrainan kansan taistelemaan miehittäjää vastaan. Eikä ainoastaan Ukrainan kansaa, vaan käytännössä koko läntinen maailma on osoittanut Ukrainalle tukeaan ja solidaarisuuttaan. Myös jalkapallomaailma.

Yksi merkittävä poikkeus kuitenkin on. Hän on kautta aikain eniten otteluita Ukrainan A-maajoukkueessa pelannut pelaaja, nykyisin pietarilaisen Zenitin valmennusryhmään kuuluva Anatoli Tymoštšuk. 42-vuotias Tymoštšuk ei ole jättänyt työpaikkaansa Zenitissä eikä ole myöskään sanallakaan kommentoinut Venäjän sotatoimia kotimaassaan Ukrainassa.

Tymoštšukin toiminta – tai toimimattomuus – on herättänyt ukrainalaisissa suurta suuttumusta ja raivoa. Siihen reagoi myös maan jalkapalloliitto, joka aikoo mitätöidä kaikki Tymoštšukin kunniamerkit ja pelaajauran aikaiset saavutukset. Tymoštšukin pelaajaura aiotaan ”pyyhkäistä pois historiasta” ainakin virallisissa Ukrainan rekistereissä. Myös esimerkiksi ukrainalaisessa ravintolassa sijaitseva jalkapallomuseo on poistanut Tymoštšukin näyttelystään.

Juttu jatkuu twiitin jälkeen.

Zorya Londonsk

@ZoryaLondonsk
YOU COULDN’T WRITE IT 😅👌🇺🇦

In Bukovel, in the Carpathians is a hotel & restaurant which hosts a Football museum too (Урочище Вишня)

Today they’ve been having a spring clean of ‘Tymoshchuk’ memorabilia

Then this Euro 2012 calendar gets flipped to reveal…

Oleksandr Aliyev🇺🇦

Raivonsa Tymoštšukia kohtaan ilmaisi myös Nadia Navrotska, pelaajalegendan entinen vaimo ja hänen lastensa äiti. Navrotska julkaisi Facebookissa tulikivenkatkuisen päivityksen toivoen ex-miehelleen painajaisia loppuikänsä ajaksi.

– Katso niitä kaikkia ukrainalaisia lapsia! He ovat samanlaisia lapsia kuin omat ukrainalaiset lapsesi. Ihmiset, joiden perseitä nuolet, tappavat heitä joka päivä. Ja sinäkin tapat niitä lapsia heidän rinnallaan, Navrotska kirjoitti.

– Tapat ukrainalaisia lapsia joka päivä. Aina, kun syöt ravintolassa monta kertaa päivässä ja ruokit pappejasi ja prostituoitujasi siellä. Kun rakennat bisneksiäsi ja Shawarma-ravintoloitasi siellä. Kun ostat siellä vaatteitasi ja tankkaat autojasi. Maksat kirjaimellisesti joka päivä verojasi vampyyreille, jotka ostavat rahoillasi raketteja, jotka tuhoavat lapsiamme.

– Voisit työskennellä missä päin maailmaa tahansa. Miksi maksat joka päivä lastemme murhaamisesta? Sanoit minulle kerran, että minä olen noita. Joten tiedä se, että minä kaikkien äitien tavoin toivon, että näet päiviesi loppuun asti unia kaikista lapsistamme, jotka kuolevat tässä sodassa.

Navrotskan viestin käänsi englanniksi ja julkaisi Zorya Londonsk -tili, joka on seurannut aktiivisesti Ukrainan sodan tapahtumia etenkin jalkapalloilullisesta näkökulmasta.

Juttu jatkuu twiitin jälkeen.

Zorya Londonsk

@ZoryaLondonsk

Zorya Londonsk

@ZoryaLondonsk
‘When you build businesses there and Shawarma restaurants. When you buy your clothes there and refuel your cars. You literally pay taxes every day to the vampires, who use your money to buy rockets that destroy our children.’ (3/4)
You could work anywhere in the world. Why do you pay every day for the murder of our 🇺🇦 children?

Once upon a time, by the way, you said I was a witch. So know, I wish, like every 🇺🇦 mother, that you dream, of all our children who die in this war the end of your days’ (4/4)

Tarina muuttui aina vain erikoisemmaksi, kun samalla tilillä julkaistiin twiittiketju, jonka runkona olivat tutkivan journalistin Kostyantin Andriyukin välittämät dokumentit ja taustatiedot. Niiden mukaan Tymoštšuk olisi jo vuonna 2012 allekirjoittanut sopimuksen työskennelläkseen Venäjän turvallisuuspalvelun FSB:n agenttina.

Myöhemmin Zorya Londonsk päivitti twiittiketjuaan kertoen, että dokumenttien alkuperäinen lähde on Tymoštšukin ex-vaimon lehdistösihteeri Vitaliy Yurchenko. Dokumenttien aitoutta Zorya Londonsk ei pysty vahvistamaan,.

Zorya Londonsk

@ZoryaLondonsk
TYMOSHCHUK IS AN FSB AGENT? 🤯

Investigative journalist Kostyantin Andriyuk has just shared the alleged following info:

About 4 years ago, during the first news about the divorce, KA received an interesting message with 5 photos from an unknown addressee. Documents from 2012