Veikkausliiga käynnistyy lauantaina täydellä kierroksella. Veikkausliigan pelin taso on ollut yksi tärkeimmistä puheenaiheista ennen alkavaa kautta. Huuhkajien päävalmentaja Markku Kanerva kertoi SuomiFutis-sivustolle oman mielipiteensä.

Uutisoimme helmikuussa Palloliiton tutkimus- ja kehitystoiminnon julkaisemasta analyysistä, jossa tarkasteltiin Veikkausliigan pelin tasoa ja vertailtiin sitä Veikkausliigaa ylempänä sarja-rankingissa oleviin maihin. Tuomio oli melko karu.

Pelaaja-agentit ovat jo aiemmin nostaneet esiin Veikkausliigan pelin tason. Ongelma on ollut tempossa ja siinä, miten suomalainen pääsarja näyttäytyy ulkomaille. Pelaaja-agenttien huoli on koskenut ennen kaikkea sitä, miten suomalaisia pelaajia saataisiin myytyä Veikkausliigasta suurempiin sarjoihin.

Alkuvuodesta julkaistu analyysi on vahvistanut pelaaja-agenttien huolen.

– Ongelma on siinä, ettei peleissä tapahdu hirveästi mitään. Peliä leimaa tilastojen valossa pyrkimys kontrolliin, mikä johtaa siihen, ettei esimerkiksi hyökkäyssuuntaan yrityksiä, etenemisiä, hyökkäyksiä tai laukauksia saada riittävästi aikaiseksi. Tai ainakin tapahtumia luodaan keskimääräistä vähemmän muihin sarjoihin verrattuna, varsinkin kun muuttujia suhteutetaan hallittua minuuttia kohden.

– Kuinka valmiita Veikkausliigasta nousevat pelaajat ovat pelaamaan kovempitempoisia maaotteluita? Minkälaisessa näyteikkunassa pelaajat ovat Veikkausliigan heikkotempoisissa ja kontrollia korostavissa otteluissa ulkomaalaisten seurojen ja scouttien suhteen?

Huuhkajien päävalmentaja Markku Kanerva on lukenut Palloliiton analyysin tarkkaan, koskihan se myös Huuhkajien pelaamista. Kanerva oli samoilla linjoilla analyysin johtopäätösten kanssa.

– Olen ihan samaa mieltä (raportin kanssa). Siinä oli ihan oikein vedettyjä johtopäätöksiä. Sitä, mistä se tempo koostuu, sitäkin siinä perusteltiin. Se oli nimenomaan karrikoidusti sanottu, se huono tempo, Kanerva vastasi SuomiFutis-sivustolle.

Yhtä oikeaa vastausta siihen ei ole olemassa, miksi Veikkausliigassa tempo on huonompi vertailussa muihin Euroopan sarjoihin. Tempon ja pelin tason korjaaminen on helpommin sanottu kuin tehty.

Viime kauden mestari, HJK, lähtee alkavaan kauteen ennakkosuosikkina. Kuva: Juha Tamminen.

– Se riippuu aina siitä, miten joukkueet otteluita lähestyy, kuinka hyvin pystyt tempoa pitämään yllä, kuinka avoimesti ja rohkeasti lähdet vastustajaa prässäämään. Se koostuu monesta asiasta, Kanerva sanoi.

Veikkausliigaseuroista on viime vuosina noussut lähes poikkeuksetta muutamia pelaajia aina myös Huuhkajien joukkueeseen. Maaliskuussa Kanerva valitsi Espanjan leirille Veikkausliigasta lopulta neljä pelaajaa: Miska Ylitolvan (HJK), Miro Tenhon (HJK), Santeri Hostikan (HJK) sekä Benjamin Källmanin (FC Inter).

Hieman pidemmällä aikavälillä Huuhkajiin ovat Veikkausliigasta nousseet esimerkiksi Daniel O’Shaughnessy, Urho Nissilä sekä Nikolai Alho, jotka nykyisin pelaavat ulkomailla. Kanerva korostaakin, ettei Veikkausliiga missään nimessä ole huono jalkapallosarja.

[readmore from=veikkausliiga]

– Siellä pelataan hyvää futista. Kuten huomataan, niin tässäkin ryhmässä (maaliskuun joukkue) on Veikkausliigasta pelaajia mukana. Se kertoo siitä tasosta jotain. Ne pelaajat, jotka ovat täällä olleet Veikkausliigasta, ovat suoriutuneet hyvin. Aikaisempina vuosina sama juttu. Veikkausliigasta on täysin mahdollista nousta maajoukkueeseen, Kanerva painotti.

Kanerva toivoo, että alkavalla kaudella peli muovautuisi hiljalleen viihdyttävämpään suuntaan. Asia on kuitenkin seurojen valmentajien käsissä.

– Jokainen joukkue ja valmentaja luovat aina omat pelisuunnitelmansa, mutta totta kai toiveissa on, että siellä peleissä tapahtuu. Tulisi maalintekotilanteita ja maaleja ennen kaikkea, Kanerva toivoi.

HJK vie mestaruuden

HJK on jälleen monien papereissa selkeä suosikki mestariksi. Kanerva ei ole tässä asiassa poikkeus.

– Jos yksi pitää sanoa, niin HJK, Kanerva sanoi.

Kanerva uskoo, että mestaruudesta taistelee HJK:n lisäksi pari muutakin seuraa.

– Eiköhän HJK ole suurin suosikki, jos katsoo heidän materiaaliaan. Tulokset ovat olleet vielä vähän vaihtelevia. KuPS tulee olemaan yksi haastajista ja Honka on esiintynyt (harjoituskaudella) pirteästi ja voitti liigacupin. Ehkä siitä kolmikosta (tulee mestari). Inter ja SJK varmasti taistelevat myös mestaruudesta.

Veikkausliigan kausi 2022 käynnistyy lauantaina 2.4. Veikkausliigan erikoissivullemme ilmestyy kuluvan viikon aikana useita kautta ennakoivia artikkeleita. Pääset tutustumaan niihin TÄSTÄ.