Suomen nuorten maajoukkuepuolustaja Nikolas Talo on solminut hollantilaisen Groningenin kanssa kesään 2023 ulottuvan jatkosopimuksen, joka sisältää jatko-option yhdestä lisävuodesta.

Talo, 18, on edustanut Groningenia vuodesta 2019 lähtien siirryttyään Hollantiin Turun Palloseurasta. Hän ei ole vielä tehnyt debyyttiään edustusjoukkueessa, mutta Groningenin nuorisoscoutingin johtaja Arno de Jong näkee suomalaispuolustajan rahkeiden riittävän läpimurtoon miesten tasolla.

– Tunnemme Nikolaksen pelaajana, joka käyttää kaikkia seuran tarjoamia mahdollisuuksia kehittyäkseen. Hän on kasvanut valtavasti viime vuosina. Ei vain pelaajana, vaan myös ihmisenä. Loukkaantumisensa jälkeen hän on tehnyt kaikkensa päästäkseen takaisin kuntoon, ja se kertoo paljon tämän pojan luonteesta ja sinnikkyydestä.

– Tällä uudella sopimuksella haluamme palkita Nikolaksen ja antaa hänelle vielä ainakin vuoden aikaa kehittyä edelleen. Perimmäisenä tavoitteena on nousta ykkösjoukkueeseen.

Viime syksynä Talo kertoi Palloliiton sivuilla, miten hän on sopeutunut Hollantiin. Groningen kiinnostui Talosta nähtyään hänet 2003 syntyneiden ensimmäisissä maaotteluissa keväällä 2018. Kiinnostus heräsi toden teolla muutamaa kuukautta myöhemmin järjestetyssä Kai Pahlman -turnauksessa, jossa Talon edustama TPS voitti kultaa, ja hänet valittiin turnauksen parhaaksi pelaajaksi.

– Sen jälkeen Groningen oli minuun ja agenttiini tiiviimmin yhteydessä. Kävin muutaman kerran testijaksolla seurassa, ja he olivat tyytyväisiä näkemäänsä. Tein sopimuksen maaliskuussa 2019 ja siirryin seuraan muutamaa kuukautta myöhemmin.

– Sain Groningenista tosi hyvän ensivaikutelman. Seuralla oli uusi harjoituskeskus, ja kentät olivat aivan huikeassa kunnossa. Täällä oli ja on kuntosaleja myöten kaikki, mitä treenaamiseen tarvitsee.

– Kämppäkaverini pelaa edustuksessa, joten heidän peleissään tulee senkin puolesta käytyä paljon. Pelissä kuin pelissä on noin 15 000 katsojaa ja tunnelma on loistava. Groningenissa ja ylipäätään Hollannissa on tosi hieno futiskulttuuri.

Groningenissa ovat aikanaan pelanneet muun muassa Luis Suárez, Virgil van Dijk, Tim Sparv ja Arjen Robben.

Bayern Münchenistä tuttu Robben, 38, aloitti ja lopetti uransa Groningenissa. Talo ei ehtinyt pelaamaan edustusjoukkueessa hollantilaislegendan kanssa, mutta Robben tuli hänelle tutuksi seuran kuntosalilla, kun kummatkin olivat siellä kuntouttamassa vammojaan.

– Vietin loukkaantumisen aikana paljon aikaa seuran kuntosalilla, jossa myös Robben kuntoutti itseään. Harjoittelimme paljon yhdessä, ja samalla tuli juteltua jonkin verran – oli siistiä päästä tapaamaan hänet.