Suomen alle 17-vuotiaiden tyttöjen maajoukkue on selvittänyt tiensä vuonna 2005 syntyneiden ikäluokan tämänvuotiseen EM-turnaukseen. Kisat pelataan Bosnia ja Hertsegovinassa 3.-15. toukokuuta.

Pikkuhelmarit osoittivat Irlannissa pelatussa toisen vaiheen karsintaturnauksessa upeaa venymiskykyä. Avausottelussa Islantia vastaan Suomi oli tappiolla, mutta nousi Elli Seiron maalilla 1-1-tasapeliin. Toisen kierroksen ottelua Irlanti johti vielä lisäajan alkaessa 1-0, mutta Suomi nousi loistokkaasti 2-1-voittoon. Ensin Elli Mäkipelkola tasoitti pelin ajassa 90’+2, ja lopulta voittomaali syntyi lisäajan viidennellä minuutilla. Se merkittiin Irlannin Kate Thompsonin omaksi maaliksi.

Kisapaikka ratkaistiin tiistain otteluissa Suomi-Slovakia ja Islanti-Irlanti. Suomi ja Islanti olivat ennen pelejä tasapisteissä ja myös samalla maalierolla, joten jos molemmat voittaisivat pelinsä, voiton suuruus ratkaisisi.

Pikkuhelmarit voitti oman ottelunsa 4-0, ja kun Islanti sai tyytyä 4-1-voittoon, juhlivat suomalaiset EM-kisapaikkaa. Kaikki Suomen maalit syntyivät toisella puoliajalla, ja kolme niistä viimeisen varttitunnin aikana. Ensin vuonna 2006 syntynyt Milja Kiviranta onnistui rankkarista. Sitten vaihdosta sisään otettu Lotta Kalske vei Suomen kahden maalin johtoon. 3-0-maalin puski verkkoon Ilona Walta (jutun kuvassa), ja ratkaisevan neljännen maalin viimeisteli kaukolaukauksella Ida Heikkinen. Myös Walta ja Heikkinen aloittivat pelin vaihdossa.

– Vähän meni jännäksi. Kesti pitkään ennen kuin numerot saatiin vaihtumaan tulostaululla, päävalmentaja Marko Saloranta kertoo Palloliiton kotisivuilla.

– Olemme pelaajien kanssa puhuneet siitä, miten arvokkaita vaihtopelaajat ovat. Tässä karsintalohkossa he ratkaisivat ottelut Irlantia ja Slovakiaa vastaan. Tämä on hyvä muistutus, että kaikki eivät voi olla avauskokoonpanossa, mutta siitä huolimatta jokainen pelaaja pystyy tuomaan peliin jotain lisää.

Juttu jatkuu twiitin jälkeen.

Helmarit

@HelmaritFI
HEIKKINEEEEN! 💣

Ida Heikkisen 85. minuutin upea 4-0-maali osoittautui lopulta VALTAVAN arvokkaaksi! 🎯 #Pikkuhelmarit

Raportin ottelusta voi lukea Palloliiton kotisivuilta täältä.

Edellisen ja tätä ennen ainoan kerran Suomen alle 17-vuotiaiden maajoukkue pelasi EM-kisoissa vuonna 2018. Tuolloin Suomi onnistui myös selvittämään tiensä samana vuonna pelattuihin MM-kisoihin. Joukkuetta valmensi tuolloinkin nykyinen valmentaja Marko Saloranta, josta on täten tulossa jo arvokisakonkari.

Vuonna 2020 ja 2021 alle 17-vuotiaiden tyttöjen EM-kisat peruttiin koronapandemian vuoksi, joten Suomelta jäi lopulta väliin vain vuoden 2019 kisat. Suomen jalkapalloilu on yleisesti ottaenkin hyvässä myötätuulessa, sillä miesten, naisten ja futsal-maajoukkueen EM-kisapaikkojen lisäksi arvokisoihin selviytyivät nyt myös alle 17-vuotiaat tytöt.

Juttu jatkuu twiittien jälkeen.

Helmarit

@HelmaritFI
ME MENNÄÄN KISOIHIN! 🥳 #Pikkuhelmarit

EM-kisoissa pelaa kaikkiaan kahdeksan maata. Kolmelle parhaalle on tarjolla paikka Intiassa lokakuussa pelattavissa alle 17-vuotiaiden MM-kisoissa.

Suomen joukkueessa Dublinin karsintaturnauksessa esiintyivät seuraavat pelaajat (lista Palloliiton sivuilta, perässä seura ja sulkeissa aiemmat seurat):

Ellan Arpiainen HFA (KTP, HaPK, Sudet)
Pihla Niinistö HJK (VJS)
Sara Arimo FC Honka (AC Kirkkonummi)
Aura Nyholm HPS (HJK, VJS)
Siiri Siivonen HJK
Ida Heikkinen FC Honka (FC WILD)
Nelli Kalske EPS
Helmi Raijas HFA (FC Viikingit, Valtti)
Matilda Sarlin Ilves
Anni Ylä-Mononen HJK
Bettina Aho FC Peltirumpu (MYPA, Sudet, Valkealan Kajo)
Ilona Walta HJK (PPS)
Julia Schalin FC Honka (Espoon Tikka, EPS)
Jutta Angeria HFA (ONS, OLS)
Cecilia Ek HFA (JyPK, FCV)
Elli Mäkipelkola Ilves (SeMi)
Milja Kiviranta HJK (KTP, Jäntevä)
Elli Seiro FC Honka (EPS)
Lilli Halttunen HJK (LePa, FC Espoo)
Lotta Kalske EPS