Onko tässä Veikkausliigan tuleva maalikuningas? – Bojan Radulović, 22, rakastui Helsinkiin, vaikka alku uudessa kaupungissa oli painajaismainen

© Kuva: Getty Images

Bojan Radulović siirtyi helmikuussa AIK:sta lainalle HJK:hon. Kookas ja fyysinen hyökkääjä on esiintynyt edukseen talvikauden otteluissa.

Radulović on edustanut urallaan muun muassa espanjalaista Lleidaa ja niin Espanyolin kuin Alavésinkin B-joukkueita. Lisäksi kokemusta löytyy Brightonin organisaatiosta.

22-vuotias Radulović on tehnyt tähän mennessä harjoitus- ja liigacup-ottelut mukaan lukien jo viisi maalia ja taistelee tosissaan HJK:n ykköskärjen paikasta, kun veikkausliigakausi käynnistyy viikonloppuna.

SuomiFutis-sivusto haastatteli Radulovićia torstaina Töölössä.

Taustansa vuoksi virheetöntä espanjaa puhuva serbihyökkääjä odottaa jo innoissaan alkavaa sarjakautta. Monet ovat ennustaneet Radulovićin jopa voittavan Veikkausliigan maalipörssin. Radulović pitää sitä realistisena tavoitteena, vaikka muistuttaakin, että joukkueen kollektiiviset tavoitteet ovat tärkeämpiä.

– Puhuisin aina ennemmin kollektiivisista tavoitteista. On tärkeää, että voitamme mestaruuden ja luonnollisesti haluamme päästä Euroopassa lohkovaiheeseen. Henkilökohtaisesti haluaisin auttaa joukkuetta menestymään ja voittaa Veikkausliigan maalikuninkuuden. On hienoa kuulla, että jotkut odottavat minun voittavan maalikuninkuuden. On asetettava realistisia tavoitteita ja mielestäni se on sellainen.

Radulovićin lainasopimus HJK:n kanssa päättyy heinäkuun lopussa. Lainasopimuksessa on osto-optio, jonka HJK voi halutessaan käyttää. Radulović jää mielellään Helsinkiin, jos asiat sujuvat hyvin.

– Lainasopimuksessani on osto-optio ja sen käyttämisen suhteen ei pitäisi olla ongelmia, jos näen, että asiat sujuvat hyvin ja seura ajattelee samalla tavalla. Miksei? Olisin valmis jäämään tänne, koska HJK on suuri seura ja se olisi luonnollisesti hieno askel urallani, Radulović viittasi mahdolliseen osto-option käyttämiseen.

Radulović on ehtinyt edustaa myös Brightonia. Hän pääsi harjoittelemaan edustusjoukkueen kanssa ja nimettiin kerran ykkösmiehistön kokoonpanoon. Debyytti jäi silti tekemättä.

Radulovićin mukaan AIK:n ja HJK:n välillä ei ole sen suurempaa eroa. Kyseessä on kaksi tasokasta joukkuetta. Hyökkääjän mielestä Suomessa pelataan hyökkäysvoittoisempaa jalkapalloa.

– Kummallakin seuralla on hyviä ja kokeneita pelaajia, jotka ovat pelanneet maajoukkueissaan ja pelaavat niissä edelleen. Mielestäni pelaajien tason välillä ei ole suurta eroa. Täällä Suomessa pelataan tosin hieman eri tavalla kuin Ruotsissa. Täällä palloa hallitaan enemmän ja tykätään kontrolloida ottelua. Täällä hyökätään paljon. Ruotsissa puolustetaan enemmän. Pelityylimme sopii minulle paremmin.

Harjoituskaudella HJK ei ole juurikaan pelannut kahdella puhtaalla kärjellä. Radulović olisi halukas pelaamaan Roope Riskin kanssa samaan aikaan hyökkäyksessä. Myös Riski totesi Nappulakengät-podcastissa, että pelaisi mielellään Radulovićin kanssa kärjessä. Radulovićin mielestä se olisi kokeilemisen arvoinen idea.

– Kyllä, se on mahdollista. Miksei? Sitä pitäisi harjoitella ja kokeilla. Mielestäni se voisi toimia ja tuottaa tulosta. Kahdella kärjellä pelaaminen voi olla todellinen vaihtoehto. Jos joukkueessa on kaksi hyvää hyökkääjää, jotka voivat pelata hyvin yhdessä, niin en näe siinä ongelmaa. Se riippuu valmentajasta ja siitä, jos hän luottaa sellaiseen ideaan.

Sopeutuminen sujunut odotettua paremmin

Radulović on sopeutunut Helsinkiin loistavasti. Alku oli vaikea, sillä sääolosuhteet olivat vähintäänkin haastavat, mutta sittemmin on helpottanut. Radulović tosin osasi odottaa Helsingin varsin talvisia olosuhteita.

– Saavuin tänne melkein kaksi kuukautta sitten. Silloin täällä oli todella kylmä ja lunta satoi. En voinut tehdä juurikaan mitään sään vuoksi ja lisäksi jouduin olemaan hotellissa, kun minulla ei ollut vielä omaa kotia. Se oli aika ärsyttävää. Tosin tiesin, minne tulin, koska Ruotsissa on samanlaiset sääolosuhteet. Olen kuitenkin sopeutunut hyvin Helsinkiin ja joukkueeseen. En odottanut sopeutuvani tänne näin hyvin niin lyhyessä ajassa. Se on positiivista.

Radulović on ehtinyt ihastua nopeasti uuteen kotikaupunkiinsa.

– Rakastan tätä kaupunkia. Helsinki on varsin samanlainen kuin Tukholma. Minulle sanottiin jo aiemmin, että kyseessä on hieno kaupunki ja tulisin pitämään siitä. Nyt sään myötä olen päässyt jo kaupungille ja voin sanoa, että Helsinki on vaikuttava paikka ja kesällä se on sitä entistä enemmän. Myös suomalaiset ovat samanlaisia ruotsalaisten kanssa. Siinä ei ole suurta eroa.

Radulović haluaa tuulettaa maaleja tulevaisuudessa Espanjan kentillä. Kuva: Getty

Espanja on Radulovićin kotimaa. Hän syntyi Espanjassa ja on viettänyt muutamaa vuotta lukuun ottamatta koko elämänsä siellä. Hän on katalonialaisen Lleidan kasvatti. Lleida pelaa parhaillaan Espanjan neljänneksi korkeimmalla sarjatasolla, joten paluu kasvattajaseuraan ei ole ajankohtaista.

Sen sijaan Radulović tavoittelee tulevaisuudessa siirtoa espanjalaiseen seuraan, joka pelaa korkeimmilla sarjatasoilla.

– Olen aina sanonut, että toiveeni ja unelmani on palata Espanjaan. Varmasti viimeistään lopetan urani siellä, mutta sinne palaaminen on unelmani. Lleidaan en palaisi lähitulevaisuudessa. He pelaavat neljänneksi korkeimmalla sarjatasolla, mutta ei sitä koskaan tiedä. Ehkä lopetan urani siellä. Siihen on vielä paljon aikaa. Nyt tavoitteeni ei ole palata kotiin (Lleidaan), vaan sitten joskus parempaan seuraan ja korkeammalle sarjatasolle. Nyt kuitenkin en ajattele Espanjaan palaamista.

Päätyykö valinta Serbiaan vai Espanjaan?

Radulovićilla on niin Serbian kuin Espanjankin kansalaisuudet. Radulović edusti Serbiaa juniorimaajoukkueissa, mutta ei ole toistaiseksi päättänyt, kumpaa maata hän haluaisi edustaa maajoukkuetasolla. Päätöksen suhteen ei ole kiire.

– Neljä vuotta sitten pelasin Serbian alle 18- ja 19-vuotiaiden maajoukkueessa. En ole päättänyt vielä mitään sen suhteen, edustanko maajoukkuetasolla Serbiaa vai Espanjaa. Menin Serbian juniorimaajoukkueiden mukaan neljästi ja ne olivat vain harjoitusotteluita. Minulla ei ole kiirettä tai syytä päättää, kumpaa edustan. En tiedä, kutsutaanko minua edes maajoukkueeseen, joten se asia ei ole minulle suinkaan selvä, Radulovic viittasi Serbian tai Espanjan edustamiseen.

HJK pelaa sarjakautensa avausottelun lauantaina Bolt Arenalla. Vastaan asettuu hiljattain Liigacupin voittanut Honka. Radulović kertoi nähneensä Hongan ja Djurgårdenin välisen harjoitusottelun, jonka Vesa Vasaran miehistö voitti 2-0. Radulović odottaa puolustusvoittoista Honkaa Töölöön.

– Honka tekee meille asiat vaikeiksi. Siitä ei tule helppoa. He voittivat hiljattain Djurgårdenin harjoitusottelussa ja he pelasivat varsin hyvin. Honka tulee pelaamaan kovaa ja luottaa vastaiskuihin. Ei ole helppoa pelata sellaisia joukkueita vastaan, jotka pelaavat puolustusblokissa ja pysyvät suhteellisen alhaalla.

– Meidän on pelattava siten, miten osaamme ja miten olemme harjoitelleet. Meillä on huippupelaajia, enkä usko, että meillä on ongelmia voittaa lauantain ottelu. Toivottavasti pääsen avauskokoonpanoon. En vielä tiedä, olenko avauksessa. Katsotaan.

Veikkausliigan kausi 2022 käynnistyy lauantaina 2.4. Veikkausliigan erikoissivullemme ilmestyy kuluvan viikon aikana useita kautta ennakoivia artikkeleita. Pääset tutustumaan niihin TÄSTÄ.

Tuukka Ikkeläjärvi

KUPSILLA KUUMAT PAIKAT KOTONA – MARKKINA ON SEKAISIN KUIN SEINÄKELLO!