Ukrainan suurin jalkapallolegenda Andriy Shevtshenko on puhunut Sky Sportsille kotimaassaan riehuvan sodan aiheuttamista suurista inhimillisistä kärsimyksistä. Urallaan vain kolmessa seurassa – Kiovan Dynamossa, AC Milanissa ja Chelseassa – pelannut Shevtshenko sanoi, ettei jalkapallolle ole enää sijaa hänen elämässään.

– Äitini ja siskoni ovat tällä hetkellä Kiovassa, ja siellä tapahtuu kauheita asioita. Ihmisiä kuolee, lapsia kuolee ja ohjuksia lähetetään talojamme kohti, 45-vuotias Shevtshenko totesi Sky Sportsille.

Pelaajalegenda itse on jäänyt toistaiseksi konfliktin ajaksi Lontooseen, jossa hän kerää humanitääristä apua kotimaahansa.

– Juttelen vanhemmilleni ja äidilleni. Sanon heille, että haluan palata Ukrainaan, mutta minulla on tunne, että minun paikkani on nyt täällä puhua siitä, mitä on tekeillä. Aito tragedia on se, mitä ukrainalaiset ihmiset kohtaavat tällä hetkellä.

– Yritän saada ihmiset ymmärtämään kohtaamamme tilanteen ja sen inhimillisen puolen. Yritän puhua säätiöille, kerätä varoja ja auttaa ukrainalaista yhteiskuntaa.

– Olen hyvin ylpeä ukrainalaisuudestani. Tämä on hyvin vaikea hetki maalleni, kansalleni ja perheelleni. Meidän täytyy löytää keino lopettaa tämä sota. Tarvitsemme humanitääristä apua pakolaisille. Tarvitsemme lääkkeitä ja ruokaa. Tuntuu siltä, että voin tehdä täällä paljon, ja niin teenkin.

Shevtshenkon omat perheenjäsenet eivät ole suunnitelleet Ukrainasta lähtemistä.

– Olen yrittänyt taivutella monta kertaa perhettäni lähtemään, mutta vastaus on ei. He haluavat pysyä siellä. Se on ukrainalainen henki.

Shevtshenko valmensi vuosina 2016-2021 Ukrainan A-maajoukkuetta ja tällä kaudella parin kuukauden ajan Serie A -seura Genoaa. Nyt jalkapallo on menettänyt hänelle merkityksensä. Hän on tyytyväinen UEFA:n ja FIFA:n päätöksestä sulkea Venäjä kansainvälisestä jalkapalloilusta, mutta toivoo päätöksen leviävän yhä laajemmalle. Kansainvälinen paralympiakomitea pyörsi torstaina aiemman päätöksen sallia venäläisten ja valkovenäläisten urheilijoiden osallistumisen paralympialaisiin.

– Oli UEFA:lta ja FIFA:lta mahtava reaktio tehdä oikea päätös. En usko, että ratkaisu oli vaikea. Kun hyökkää maahan ja alkaa lähettää sinne pommeja ja sotilaita, kyse ei ole konfliktista, vaan oikeasta sodasta.

– Ennen kuin sota on päättynyt, on minusta oikein, ettei keidenkään venäläisten urheilijoiden sallita osallistua mihinkään urheilutapahtumiin.

[readmore from=Ukrainan-sota]

– Jalkapalloa ei ole minulle enää olemassa. En ajattele sitä. Nyt ei ole oikea aika sille. En katso mitään urheilua, en mitään.

– Kun herään, kaikki keskittymiseni menee sen ajattelemiseen, miten voin auttaa omaa maatani ja mitä voin tehdä. Olen alkanut soitella vanhemmilleni ja ystävilleni kysyäkseni, mitä Ukrainassa on tapahtumassa.

– Juuri nyt tämä on oma kenttäni, ja tähän keskityn, Shevtshenko päätti.