Veikkausliiga on kotimaisen jalkapallon miesten pääsarjan virallinen nimi. Moni ei edes ole ajatellut, että nimi voisi olla jotain muuta tai että nimi sisältää hyvin vahvan sponsorileiman. Se leima on kuitenkin ollut talven aikana koetuksella ennennäkemättömällä tavalla, eikä uutta sopimusta ole vieläkään allekirjoitettu, vaikka kausi alkaa lauantaina.

Kotimaisen pääsarjamme nimi syntyi vuonna 1992. Allekirjoittanut oli silloin vaipat jalassa syömässä velliä. Koko elämäni ajan kotimaisen jalkapallon miesten pääsarja on kulkenut nimellä Veikkausliiga. Nimi on niin vakiintunut, ettei osa edes ymmärrä sen sisältävän erittäin vahvan sponsoroinnin.

Kyseesä on jopa suomalaisella joukkueurheilukartalla varsin poikkeuksellinen nimi pääsarjalle. Sponsorinimet eivät nimittäin ole muissa lajeissa mitenkään yleisiä. Naisten puolellakin Kansallinen Liiga on hiljalleen löytänyt tiensä kuluttajien puhekieleen, mutta Subway Kansallinen Liiga kuulostaa jokseenkin eriskummalliselta.

Jääkiekossa miesten puolella puhutaan pelkästä Liigasta. Sekin koki brändiuudistuksen muutama vuosi takaperin, ja monelle jääkiekon pääsarja on yhä puhekielessä SM-liiga. Miesten koripallon pääsarja kulkee nimellä Korisliiga. Miesten salibandyssa nimi vaihtui keväällä 2020 F-liigaksi. F-kirjain ei viittaa sponsoriin, vaan salibandyn englanninkieliseen termiin Floorball.

Kuten aiemmista esimerkeistä huomata saattaa, Veikkausliiga on melko poikkeuksellinen nimi pääsarjalle Suomessa. Poikkeuksellinen juuri siksi, että sarjalla on niin vahva sponsorietuliite. Veikkaus.

Mystinen hiljaisuus

Viime kauden päätteeksi Jalkapalloliiga ry:n ja Veikkauksen välinen nimisopimus päättyi. Käytännössä se tarkoitti sitä, että Veikkausliiga ei enää ole Veikkausliiga, vaikka se sitä kaikkien puheissa ja sarjan omassa markkinoinnissa ja viestinnässä onkin.

Kukaan pääsarjatason päättävistä elimistä ei ole asiaa liiemmin mainostanut julkisuudessa. Veikkausliigan hallitus, seurat ja Palloliitto ovat puhuneet Veikkausliigasta nimenä aivan kuin ennenkin. Siitäkin huolimatta, että SuomiFutis-sivuston saamien tietojen mukaan neuvottelut Veikkauksen ja sarjan hallituksen välillä ovat olleet kaikkea muuta kuin helpot. Kaiken lisäksi ne ovat yhä käynnissä.

Sarja ei ole tiedottanut asiasta yhtään mitään. Edellisen kerran nimisopimuksesta puhuttiin julkisuudessa vuonna 2011. Silloin Veikkauksen silloinen toimitusjohtaja Risto Nieminen sanoi, että Veikkaus on valmis luopumaan jalkapalloliigan pääsponsorin tittelistä. Ei luopunut. Nieminen sai potkut Veikkaukselta vuotta myöhemmin.

Sen jälkeen asiasta ei ole juuri keskusteltu. Tai keskustelua on jonkin verran ollut, mutta sarja itse tai sen päättävä elin ei ole missään vaiheessa kertonut nimisopimuksen päättymisestä, uuden sopimuksen neuvotteluista tai uuden sopimuksen syntymisestä. Jälkimmäisestä ei toki voikaan kertoa, sillä sellaista ei vielä ole olemassa, vaikka Veikkausliigan kausi alkaa lauantaina.

Koko nimisponsorisopimuksen ylle on laskeutunut suorastaan valtava pimeyden verho. Vain harva suomalaisen jalkapallon parissa työskentelevä todella tietää, mitä sopimuspapereissa todellisuudessa edes lukee. Harva myöskään tietää sitä, mistä sarja ja Veikkaus tällä hetkellä neuvottelevat.

Veikkauksen sponsorointi on huomattavasti suurempi kokonaisuus kuin vain kotimaisen miesten jalkapallopääsarjan nimen hallinnointi. Klassisesti voisi sanoa, että kaikki vaikuttaa kaikkeen. Mutta kaiken takana on lopulta raha.

Se on silti mysteeri, miksi Veikkausliigan nimisopimuksesta on kasvanut näin valtava norsu suomalaisen jalkapallon olohuoneeseen. Kukaan ei halua asiaa kommentoida, eivätkä sarja tai Veikkaus halua asiasta mitään tiedottaa. Ei edes sitä, että nimisopimus on päättynyt, mitä se siis viime kauden jälkeen on.

SuomiFutis pyysi tähän juttuun kommentteja Veikkausliigan hallituksen puheenjohtaja Kaarlo Kankkuselta sekä Veikkauksen varatoimitusjohtaja Velipekka Nummikoskelta. Kankkunen ei halunnut kommentoida asiaa ja Nummikoskea ei tavoitettu yrityksistä huolimatta.

Absurdi tilanne, mutta vain väliaikainen

Veikkausliiga käynnistyy lauantaina. Tilanne on se, että sarja saattaa käynnistyä ilman nimisponsorisopimusta, mutta käytännössä se ei näy. Veikkausliiga on yhä Veikkausliiga, eikä se ole näillä näkymin muuksi muuttumassa.

Absurdia on toki se, että sarjan nimi on niin vankalla pohjalla, ettei nimen käyttäminen kauden alkaessa edes vaadi sopimusta. Neuvottelut ovat yhä käynnissä. Lopputulema lienee se, että Veikkausliiga on jatkossakin Veikkausliiga, mutta kabineteissa väännetään tällä hetkellä tiukasti kättä siitä, kuinka kauan.

SuomiFutis-sivuston saamien tietojen mukaan neuvottelut ovat pian maalissa. Vääntöä on kuitenkin käyty ja käydään yhä ainakin sopimuksen pituudesta. Veikkaus haluaisi pitkän sopimuksen. Arvioiden mukaan puhutaan jopa vähintään seitsemän vuoden sopimuksesta.

Raha, joka sopimuksessa liikkuu sarjan suuntaan, on tietojen mukaan melko pieni. Varsinkin jos sitä verrataan esimerkiksi Ruotsiin, jossa vedonlyöntiyhtiö Unibet maksaa pääyhteistyökumppanina sarjalle noin 70 miljoonaa euroa vuodessa.

Kotimainen pääsarja ei ole tietojemme mukaan kovinkaan innoissaan Veikkauksen tarjoamasta sopimuksesta. Sarja haluaisi ennen kaikkea lyhyemmän sopimuksen, jotta sille jäisi enemmän neuvotteluvaraa tulevaisuudessa.

Liigan hallitus katsoo jo pidemmälle tulevaisuuteen. Se ei halua kahlita käsiään Veikkauksen kanssa pitkään sopimukseen, jonka rahallinen arvo on oikeastaan melko pieni. Eikä pidä ymmärtää väärin, rahoille on seuroissa valtava tarve, mutta kyse on siitä, mitä liiga voisi saada esimerkiksi kolmen vuoden päästä joltain muulta sponsorilta.

Se jokin muu sponsori voisi olla esimerkiksi ulkomainen vedonlyöntiyhtiö, kuten Ruotsissa. Se vaatii muutoksia Suomen lainsäädäntöön, mutta lisenssimarkkinoihin perustuvaa vedonlyöntijärjestelmää pidetään hyvin mahdollisena kehityssuuntana. Se on myös erittäin hyvin tiedossa liigan hallituksessa.

Ulkomailta tuleva sponsoriraha voisi olla moninkertainen Veikkauksen nyt tarjoamaan sopimukseen verrattuna. Ja mikäli lisenssijärjestelmä tulisi käyttöön esimerkiksi kolmen vuoden päästä, liiga olisi siitä hetkestä vielä neljä vuotta kiinni Veikkauksen kanssa solmitussa sopimuksessa.

Lopputulema lienee se, että Veikkaus ja liigan hallitus laittavat nimet paperiin ennemmin tai myöhemmin. Pääsarjan ongelma on myös se, ettei Veikkaukselle juuri tällä hetkellä ole suoranaista kilpailijaa.

Neuvotteluja ei myöskään varsinaisesti auta se, että jokaisessa viestinnällisessä ja markkinoinnillisessa paperissa lukee Veikkausliiga. Puhumattakaan ihmisten tottumuksista.

Veikkausliiga on Veikkausliiga.

Veikkausliigan kausi 2022 käynnistyy lauantaina 2.4. Veikkausliigan erikoissivullemme ilmestyy kuluvan viikon aikana useita kautta ennakoivia artikkeleita. Pääset tutustumaan niihin TÄSTÄ.