Joona Toivio, 34, on urallaan nähnyt supertähdet ja EM-kisat – Veikkausliigassa hän on silti noviisi, joka joutuu taistelemaan peliajastaan: ”Ei kukaan nimellä pelaa”

© Kuva: Getty Images

Joona Toivio on yksi alkavan veikkausliigakauden nimekkäimmistä pelaajista.

34-vuotias toppari siirtyi HJK:hon ruotsalaisesta Häckenistä. Hän ehti edustaa Häckeniä kolmen ja puolen vuoden ajan, jonka jälkeen koitti paluu kotimaahan.

Vaikka Toivio on kaikille tuttu muun muassa Huuhkajista, jonka takalinjoilla hän pelasi kunnioitettavat 78 A-maaottelua, ei hän ole vielä pelannut urallaan ensimmäistäkään veikkausliigaottelua.

Se on edessä lauantaina, kun HJK aloittaa veikkausliigakautensa isännöimällä Honkaa Bolt Arenalla klo 15.00.

SuomiFutis-sivusto haastatteli Toiviota torstaina Töölössä. Toivion mukaan joukkueen on määrä lähteä parantamaan viime kauden tuloksia. Se ei ole helppoa, sillä HJK voitti viime kaudella Veikkausliigan mestaruuden ja eteni Konferenssiliigan lohkovaiheeseen.

– Henkilökohtaisesti näen, että lähdetään parantamaan viime kaudesta. Meillä on todella paljon hyviä pelaajia ja laaja rinki. Joukkueessa on laatua ja meillä on siten edellytykset lähteä parantamaan. Jos puhutaan päivittäisestä tekemisestä, niin hyvin pitkälti arkiset asiat on samalla tasolla kuin Häckenissä.

Joona Toivio on yksi alkavan kauden nimekkäimmistä pelaajista. Kuva: Juha Tamminen

Toivion mukaan HJK:n ja Häckenin valmennuksessa on yksi merkittävä ero.

– Mielestäni fyysinen valmennus on HJK:ssa parempaa kuin, mitä meillä oli Ruotsissa. Mielestäni tekemisemme niin kentällä kuin salilla on paljon fudis-spesifimpää. Olen henkilökohtaisesti todennut sen minulle todella hyväksi asiaksi. Olen kokenut, että siitä on ollut minulle paljon hyötyä.

Toivio tiedostaa, miten laaja pelaajamateriaali HJK:lla on käytössään tällä kaudella. Huuhkajat-konkarin mukaan Häckenissä ongelmaksi muodostui se, että avauskokoonpanon pelaajien jälkeen taso putosi liikaa.

– Jos pelaajamateriaalia vertaa, niin sanoisin, että viime vuosina Häckenissä meillä oli se 11-13 pelaajaa ja sen jälkeen taso on lähtenyt tippumaan. Nyt HJK:ssa on laajempi rinki, eikä meillä ole käytössä vain avauskokoonpanon pelaajia.

Minimitavoitteena Konferenssiliigan lohkopaikka

Toivio kuuluu ehdottomasti koko Veikkausliigan parhaimpiin pelaajiin, eikä ole kaukaa haettua, että hän on alkavalla sarjakaudella pelipaikkansa paras. Siitä huolimatta HJK:ssa on kova kilpailu pelipaikoista ja myös Toivio joutuu muiden tavoin todistamaan valmennusjohdolle ansaitsevansa pelata.

– Kyllä, pitää näyttää joka päivä ansaitsevansa pelata. Ei kukaan nimellä pelaa. Sinun on näytettävä ansaitsevasi pelata ja lisäksi pelata hyvin saadaksesi lisää peliaikaa.

– Olen HJK:sta lähtenyt maailmalle ja olin pitkään juniorina tässä organisaatiossa. Ei mulle Suomessa oikeastaan ole muuta vaihtoehtoa kuin HJK.

HJK eteni viime syksynä Konferenssiliigan lohkovaiheeseen. Toivion mukaan lohkovaiheeseen pääseminen on jälleen selvä tavoite. Toivio pitää Konferenssiliigaa minimivaatimuksena.

– Se on iso tavoite. Kuten sanoin, niin viime kaudesta lähdetään parantamaan. Jos ei Eurooppaan päästä, niin sitten ei olla ainakaan parannettu viime kaudesta. Koen niin, että meidän on päästävä minimissään Konferenssiliigaan ja mielummin jompaan kumpaan niistä suurista, Toivio viittasi Mestarien liigaan ja Eurooppa-liigaan.

Miska Ylitolva valittiin hiljattain mukaan Huuhkajien maaliskuun harjoitusmaaotteluihin. Vasta 17-vuotias laitapuolustaja pääsi kentälle molemmissa otteluissa ja esiintyi edukseen. Ylitolva on ollut samalla selvästi HJK:n talvikauden suurin yllättäjä. Toivio on vaikuttunut siitä, miten tasaisesti Ylitolva esiintyy.

– On tullut yllätyksenä. Ehkä eniten olen yllättynyt siitä, miten tasainen hän on. Sanotaan näin, että yleensä nuoret pelaajat pelaavat yhden tai kaksi todella hyvää ottelua ja sen jälkeen tulee dippejä, mutta mielestäni Miska on pelannut kaikki ottelut samalla ja todella korkealla tasolla. On ollut huikeaa nähdä, että näin nuori jätkä pystyy vetämään viikosta toiseen samalla tasolla. Se lupaa myös todella hyvää Miskan tulevaisuudelle.

Veikkausliigan kausi 2022 käynnistyy lauantaina 2.4. Veikkausliigan erikoissivullemme ilmestyy kuluvan viikon aikana useita kautta ennakoivia artikkeleita. Pääset tutustumaan niihin TÄSTÄ.

Tuukka Ikkeläjärvi

KUPSILLA KUUMAT PAIKAT KOTONA – MARKKINA ON SEKAISIN KUIN SEINÄKELLO!