FC Lahti kiinnitti helmikuun alussa joukkueeseensa kokeneen pääsarjapelaajan, jolla on myös Suomen kansalaisuus. Kovinkaan moni suomalainen jalkapallon ystävä ei silti tiennyt hänestä paljon mitään. Tuo pelaaja on 28-vuotias Martinos Christofi, jolla on Suomen lisäksi myös Kyproksen passi.

187-senttinen Christofi on Kyproksen suurseura AEL Limassolin kasvatti, joka teki ensimmäisen ammattilaissopimuksensa jo 16-vuotiaana. Sittemmin hän on pelannut noin 200 ottelua Kyproksen hyvätasoisessa pääsarjassa, josta on Suomen maajoukkueeseen kutsuttu viime aikoina sekä Paulus Arajuuri että Onni Valakari.

Veikkausliigan avauskierroksella lahtelaisten alakerrassa täydet 90 minuuttia pelannut Christofi kertoi taustoistaan FC Lahden kotisivuilla julkaistussa haastattelussa. Vaikka puolustaja on syntynyt Limassolissa ja asunut koko isänsä Kyproksella, puhuu hän sujuvaa suomea, kiitos suomalaisen äitinsä.

– Äitini on Kemistä kotoisin, mutta on asunut viimeiset 30 vuotta Kyproksella. Hän kävi siellä lomalla, löysi minun isäni ja jäi sinne, Christofi kertoi taustastaan.

– Olen käynyt täällä melkein joka vuosi kaksi kertaa, mutta en ole ikinä asunut Suomessa. Olen käynyt Oulussa, Kemissä, Helsingissä ja sukulaisiani asuu Tampereella. Lahdessa en ollut käynyt aiemmin.

– Äiti puhui minulle suomea, isä kreikkaa ja he keskenään englantia. Kuuntelin kaikkia kolmea kieltä. Äiti on aina pakottanut minut puhumaan suomea, jotta minulla pysyy taito hallussa.

Suomea Christofi pääsi puhumaan jo Kyproksella pelatessaan, sillä viimeiset pari vuotta hän on pelannut samassa joukkueessa Huuhkajien ex-hyökkääjä Berat Sadikin kanssa. Kyproksella komeita maalimääriä tehnyt Sadik pelasi FC Lahdessa Veikkausliigaa kausilla 2007, 2008 ja 2010, ja antoi mielellään asiantuntevia lausuntoja vanhalle seuralleen Christofista.

– Christofin nimi tuli pöydälle Lumion Jussin kautta. Hänellä oli jo ennestään vuosien takaa tietoa hänestä. Skoutattiin vähän hänen tekemistä ja katsottiin tilastoja. Soitettiin Sadikille ja hän arvioi minkälainen hän on ihmisenä, joukkuepelaajana ja kentän ulkopuolella, FC Lahden päävalmentaja Ilir Zeneli kertoi Sadik-yhteydestä ja siirron taustoista.

Suomi on Christofille maana siis hyvin tuttu, joskin alkuvuoden kylmään ilmastoon on ollut totuttelemista. Välimeren maassa ei myöskään hallissa pelaamiseen joudu turvautumaan.

– Moni asia on erilaista täällä. Alusta ja ilmasto on erilainen kuin mihin olen tottunut. Hallissa pelaaminen oli uutta minulle. Yritän tottua tekonurmeen. Se on nopeampi ja kovempi alusta pelata, mutta se on vain tottumiskysymys, Christofi totesi.

Christofi tuntee Kyproksen pääsarjan erittäin hyvin, ja vasta totuttelee suomalaiseen jalkapalloiluun. Eroja hän on kuitenkin ehtinyt jo huomata.

– Kyproksen liigassa on enemmän taktista jalkapalloa ja taso on pykälän korkeammalla. Pelaajilla saattaa olla hieman enemmän laatua yksilötasolla siellä. Joukkueet ovat täällä enemmän yhtenäisiä kuin Kyproksella. Pukuhuoneessa pelaajat ovat läheisempiä toistensa kanssa ja taisteluhenki on parempi.

[readmore from=FC-Lahti]

Entäs sitten maajoukkueasiat? Christofi pelasi Kyproksen juniorimaajoukkueissa U15-tasolta aina alle 21-vuotiaisiin. A-maajoukkueen mukana hän on ollut kuitenkin vain harjoituksissa, joten maajoukkuevalintaa ei ole lukittu. Jos pelit kulkevat, voisiko Christofi kuvitella nousevan myös Huuhkajien rinkiin, jonka toppariosastolta väistyivät juuri maajoukkueuransa lopettaneet Paulus Arajuuri ja Joona Toivio?

– Se on ollut vitsi meidän perheessä, että minun pitäisi mennä Suomen maajoukkueeseen. Se on ollut aika vaikeaa, kun kukaan ei ole nähnyt minun pelaavan, Christofi heitti.

– Nyt yritän keskittyä uuteen joukkueeseen ja ympäristöön enkä keskittyä maajoukkueisiin. Toivottavasti minulla olisi huippukausi Veikkausliigassa. En mieti siitä pidemmälle.