Läpihuutojuttu. Näin saattaa jokunen Liverpoolin kannattaja ajatella Mestarien liigan välieräparista, jossa vastaan asettuu yllättäjäjoukkue Villarreal – ainakin, kun vertaa paria paljon ympäripyöreämpänä pidettyyn Manchester City-Real Madrid -mittelöön.

Liverpoolin valmentajan Jürgen Kloppin on silti syytä pitää huolta siitä, etteivät ainakaan hänen pelaajansa ajattele samoin. Onhan Villarreal jo pudottanut matkallaan välieriin jatkosta selkeät ennakkosuosikit Juventuksen ja Bayern Münchenin.

Ainakin ennakkokommenttien perusteella Klopp kunnioittaa Villarrealia suuresti. Se heijastuu ainakin tavasta, jolla hän puhui espanjalaisen ”kyläseuran” valmentajasta Unai Emerystä.

– Heillä on luultavasti maailman menestynein cup-valmentaja, joka tietää, mitä tekee, Klopp sanoi ottelun alla.

– Unai Emery on cupien kuningas. Se, mitä hän tekee, on uskomatonta.

Näytöt puhuvat sekä Kloppin lausunnon että Unai Emeryn puolesta. Baskitaustainen valmentaja voitti Sevillan valmentajana Eurooppa-liigan kolmesti peräkkäin vuosina 2014-2016. Viime kaudella hänestä tuli kilpailun menestynein valmentaja, kun hän juhli Villarrealin kanssa jo neljättä mestaruuttaan. Keväällä 2019 Emery johdatti Arsenalin Eurooppa-liigan finaaliin, mutta tuolloin hän joutui poistamaan häviäjänä.

PSG:n valmentajilta odotetaankin kansallisissa kilpailuissa menestystä, mutta yhtä kaikki Emery voitti myös PSG:ssä kahdesti sekä Ranskan Cupin että Liigacupin. Sarjamuotoisissa kilpailuissa on kuitenkin ollut kaikkialla vaikeampaa, ja siksi pestit Arsenalissa ja PSG:ssä päättyivät potkuihin. Unai Emery on cup-kilpailujen spesialisti.

Sevilla ja Villarreal ovat varmasti hyötyneet siitä, että niissä Eurooppa-liiga on otettu tosissaan. Ne on haluttu voittaa, ja niiden vuoksi on kokoonpanoa säästelty sarjapeleissä. Emery sanoikin aiemmin tällä kaudella ”rakastavansa Eurooppa-liigaa”, mutta nyt panokset ovat paljon suuremmat: Mestarien liigan finaalipaikka.

Emery antoi aiemmin kunniaa Sevillan entiselle puheenjohtajalle José María del Nidolle siitä, kuinka hän vuonna 2013 sai valmentajassa aikaan asennemuutoksen.

– Kerroin hänelle tavoitteekseni viedä meidät Mestarien liigaan, kuten olin tehnyt Valenciassa. Hän kysyi minulta, olinko voittanut mitään pokaaleita tai että olinko juhlinut mestaruuksia. Nyt ymmärrän, miksi hän sanoi minulle niin, Emery on todennut.

Paikka La Ligan TOP 4:ssä on ollut jo pitkään melko kaukana Villarrealin ulottuvilta, joten paukkuja on pantu viikosta toiseen europeleihin. Paras esimerkki oli Bayern Müncheniä vastaan pelatun otteluparin toinen osaottelu. Yksikään Villarrealin avauskokoonpanon pelaajista ei ollut pelannut sarjaottelussa Athletic Bilbaota vastaan neljä päivää aiemmin.

Keltainen Sukellusvene voi tarjota avainpelaajilleen muita joukkueita enemmän lepoa. Pitkässä sarjassa sellainen joukkue jää helposti Barcelonan ja Real Madridin taakse, mutta yksittäisessä otteluparissa Villarreal (ja aiemmin Unaryn Sevilla) ovat osoittaneet yllätysvalmiutensa.

Näytöiksi käyvät myös viime kauden voitettu Eurooppa-liigan finaali Manchester Unitedia vastaan tai elokuinen UEFA Super Cup, jossa Chelsea kellisti Villarrealin vasta rankkareilla. Yksittäiseen otteluun uppouduttaessa Villarrealin vahvuutena on Emeryn erittäin huolellinen valmistautuminen ja taktisiin yksityiskohtiin paneutuminen.

– Meillä on Unai Emery kapteenina johtamassa laivaa. Hänellä on aina mestarillinen suunnitelma, Villarrealin maalitykki Arnaut Danjuma totesi Guardianin haastattelussa.

– Kun pelasimme Juventusta vastaan vieraissa, tiesimme heidän käyvän kärsimättömiksi, jos he eivät saisi maalia. Tiesimme tilaisuuden maalintekoon aukeavan. Aivan kuten Unai ennusti, niin kävikin.

– Hän antaa minulle joka päivä paljon huomiota ja keskustelee kanssani siitä, missä voisin parantaa. Hän on strateginen nero.

Myös Sevilla entinen puolustaja Coke kehui 50-vuotiaan Emeryn huolellista valmistautumista ja vastustajaan tutustumista sen jälkeen, kun Villarreal oli kaatanut viime kevään finaalissa Manchester Unitedin.

– Olen varma siitä, että mikä tahansa Villarrealia olisikaan voinut finaalissa kohdata, Unai olisi jo valmistautunut siihen. Hän tutkii videoilta jokaisen yksityiskohdan, ja tuo sen kentälle.

Sevillan aikana Emery katsoi valmennusryhmänsä kanssa jokaisen oman joukkueen ottelun neljä kertaa, eikä huolellisuus ole tiettävästi vähentynyt. Ennen viime kevään finaalia Manchester Unitedia vastaan Emery katso ja analysoi jopa 17 Unitedin peliä finaalitallenteilta. Valmistautuminen lienee yhtä huolellista myös Liverpoolia vastaan.

Emeryn uran – ja etenkin cup-uran – suurena tahrana on Camp Noulla keväällä 2017 kärsitty 1-6-tappio Barcelonalle, joka pudotti avausosan 4-0 voittaneen PSG:n jatkosta. Emery kommentoi toissa vuonna peliä todeten, että vaihtaisi siitä pelistä vain erotuomarin.

[readmore from=Mestarien-liiga]

PSG ei ole sen jälkeenkään Mestarien liigaa voittanut, mutta nyt Emery itse on Mestarien liigan pudotuspeleissä pidemmällä kuin koskaan. Liverpool on välierien suuri ennakkosuosikki, mutta cup-ekspertin selkänojana on se, että Villarrealin pelaajat ovat aivan varsinaisesti sitoutuneita toteuttamaan valmentajansa laatimia taktiikoita ja suunnitelmia pilkulleen.

Ottelu Liverpool-Villarreal alkaa keskiviikkona kello 22 ja sitä voi seurata C Moren kanavilta.

Lähde: Goal