Näkökulma: Manchester Cityn on oltava armoton Benzeman lain edessä

© Kuva: Getty Images

Saimme jälleen todistaa yhtä mieletöntä iltaa Mestarien liigan parissa, kun Manchester City ja Real Madrid kohtasivat ensin mainitun kotistadionilla tiistaina välierien ensimmäisessä osaottelussa.

Varsin railakkaasti virrannut ottelu päättyi lopulta isäntien 4-3-voittoon, mutta kovin montaa tyytyväistä kasvoa ei näkynyt Citizensin riveissä päätösvihellyksen jälkeen. Carlo Ancelottin Madrid halusi ottelusta uskoakseni tasapelin tai pienen tappion, ja sen tavoitteen se saavutti. Vähämaalista tappiota ei, mutta pienen marginaalin takaa-ajoaseman toiseen osaan Santiago Bernabeulle.

Juttu jatkuu twiitin jälkeen. Jos twiitti ei näy oikein, voit katsoa sen tästä.

Vierasjoukkue voi olla enemmän kuin tyytyväinen lopputulokseen. Madrid on edelleen mukana otteluparissa, vaikka se hävisi ottelun 4-3 ja maaliodottaman varsin rumasti. Esimerkiksi Between The Posts –jalkapallomedian maaliodottama kirjattiin Citylle 3,48-1,53. Caley Graphicsin numerot (twiittiupotus yllä) olivat 2,7-0,7 (+1 rangaistuspotku). Karim Benzeman rangaistuspotkun odottama oli 0,79-0,85 välillä lähteestä riippuen. FotMob-sovellus näyttää maaliodottamat 2,70-1,62.

Kuten Caley toteaa, City oli loistava. Se pelasi ilman kahta kriittisen tärkeää pelaajaansa, kun wingbackit Kyle Walker ja João Cancelo puuttuivat. Cancelon Pep Guardiola tiimeineen saa korvattua (Oleksandr Zinchenko on fantastinen pelaaja), mutta käytännössä City pelasi ilman oikeaa wingbackia. John Stones oli puolikuntoinen ja vaihdosta tilalle tullut Fernandinho teki vain sen minkä pystyi etenkin puolustussuuntaan. Molemmat olivat ajoittain melkoisissa vaikeuksissa esimerkiksi Vinícius Júnioria vastaan.

Tästä huolimatta Cityn yhteistoiminta laidoilla, etenkin vasemmalla, oli kaunista katsottavaa ja tehokasta. Laitakolmiot tuottivat uhkaa ja Madridin oli läpi ottelun vaikea puolustaa tätä laitakaistaa. Citylle ominaista on myös pyrkimys täyttää kentän eri osa-alueita useilla eri pelaajilla. Numeraaliset edut mahdollistivat monta kertaa etenemiset ja täytöistä huolimatta oikea-aikaiset liikkeet Madridin 16-alueelle. Näitä Cityn boksiin liikkumisia Madrid ei kunnolla kyennyt puolustamaan.

Ongelmaksi Cityn kannalta kuitenkin muodostui se, että Madrid sai käytännössä täysin temmattua isäntänsä mukaan täydelliseen kaaokseen. Molemmat prässäsivät korkealta aina maalivahdeista lähtien. Kuten Cityn apuvalmentaja Juanma Lillo on todennut: Mitä nopeammin pallo pelataan ylös, sitä nopeammin se tulee myös takaisin kohti sinua. Tätä valtavaa aaltoilua oli hengästyttävä katsoa, ja varmaa vielä hengästyttävämpää selostaa, vai mitä Tuomas Virkkunen?

Guardiolan joukkue näytti toteen korkean prässin plussat ja miinukset. Se kykeni tekemään maalin prässinsä ansiosta (3-1) mutta myös päästi helpohkon maalin, kun Vinícius soolojuoksi ottelun 3-2-tilanteeseen päihitettyään puolustajansa. Pallo pelattiin tilaan linjan taakse, ja Vinícius hyökkäsi Fernandinhon kustannuksella tilaan ja kohti Cityn boksia ja maalia.

Madridin puolustus sai ottelun aikana ja sen jälkeen kritiikkiä aiheestakin. Siinä missä City piti vastustajansa pienten odottamien paikoilla, Madrid tuntui pahimmillaan vuotavan kuin kumivene Cityn kultaisen laivan vierellä. Cityn pallollinen rakenne antoi sille etua Madridin linjaa vastaan: Madridin puolustusmuotoon ja etenkin linjan eteen jäi paikoin todella isoja tiloja, joita City hyödynsi pelaamalla pallon joko suoraan tai kakkospallojen voittojen jälkeen tilaan liikkuneelle pelaajalle.

Aaltomaisuus saattaa olla pienempää Bernabeulla, mutta kun sitä nähdään, on Cityn oltava armottomampi näissä tilanteissa. Jalkapallossa pätee tällä hetkellä Benzeman laki: jos et itse tee, niin Karim Benzema tekee.

Sikäli kun City kuitenkin kykenisi Bernabeulla paljon kontrolloidumpaan suoritukseen, pidempiin pallonhallintoihin ja hyökkäyksiin sekä laadukkaampaan päätöksen- ja maalintekoon, sen pitäisi mennä finaaliin. No, jalkapallo on välillä kaikkea muuta kuin mitä pitäisi tapahtua. Sen takia Madrid on edelleen mukana kisassa.

Bujamies
Twitter: @Bujamies

KUPSILLA KUUMAT PAIKAT KOTONA – MARKKINA ON SEKAISIN KUIN SEINÄKELLO!