Kansainvälinen jalkapalloliitto FIFA on vakuuttanut taajaan, että seksuaalivähemmistöt ovat tervetulleita katsomoihin, kun jalkapallon MM-kisat pelataan Qatarissa 21.11.-18.12. Aihe on ollut pitkään taperilla, sillä homoseksuaalisuus luokitellaan rikokseksi konservatiivisessa Persianlahden maassa.

Uutistoimisto AP:lle huhtikuun alussa puhunut kenraalimajuri Abdulaziz Abdullah Al Ansari kertoi kuitenkin, että sateenkaariliput voivat koitua kisoissa ongelmaksi ja otetaan faneilta pois. Al Ansari perustelee sitä ”kannattajien suojelemisella”.

– Jos fani nostaa sateenkaarilipun ja otan sen häneltä pois, se ei johdu siitä, että haluaisin todella ottaa sen tai loukata häntä, vaan siitä, että suojelen häntä, Al Ansari sanoi.

– Jos en tee niin, joku häntä lähellä oleva voisi käydä hänen kimppuunsa. En voi mennä takuuseen kaikkien ihmisten käyttäytymisestä. Sanoisin hänelle: ”Ole kiltti äläkä nosta tuota lippua ylös nyt”.

Al Ansari on Qatarin sisäministeriön kansainvälisen yhteistyön osaston johtaja sekä kansallisen terrorisminvastaisen komitean puheenjohtaja. Hän on vastuussa Qatarin MM-kisojen turvallisuudesta.

FIFA ja MM-kisojen järjestäjät ovat aiemmin sanoneet, että LGBTQ-yhteisön oikeuksia ajavat sateenkaariliput olisivat tervetulleita kaikille kahdeksalle Qatarin MM-kisastadionille. Jos Al Ansarin sanoja on uskominen, on tuuli nyt kääntynyt.

– Jos haluaa osoittaa näkemyksensä LGBTQ-tilanteesta, sen voi tehdä yhteiskunnassa, jossa se hyväksytään. Kun joku ostaa lipun ja tulee katsomaan peliä, hän ei tule osoittamaan mieltään tai tekemään mitään poliittisia tekoja, Al Ansari jatkoi.

– Katsokaa peliä. Se on hyvä. Mutta älkää tulko tänne loukkaamaan kokonaista yhteiskuntaa.

Al Ansari lisäsi, ettei hän kehota LGBTQ-kannattajia pysymään poissa Qatarista tai varoita heitä rikosoikeudellisista rangaistuksista.

– Varatkaa huone yhdessä ja nukkukaa yhdessä. Se ei ole meidän huolemme. Me olemme kuitenkin täällä järjestämässä turnausta, eivätkä ihmisten yksityiset asiat kuulu meille.

– Lakeja emme voi muuttaa. Emme voi muuttaa uskontoa 28 päivää kestävien MM-kisojen takia.

Al Ansari kiisti, että hänen näkemyksensä olisivat syrjiviä.

– Tässä on vähemmistön kanta enemmistöä vastaan. Meidän täytyy pysytellä ongelman lähellä, ennen kuin se purkautuu ja karkaa käsistä. Jos joku käy toisen kimppuun, minun täytyy puuttua asiaan, ja silloin on jo liian myöhäistä, Al Ansari perusteli.

[readmore from=jalkapallon-mm2022]

Syrjintää eurooppalaisessa jalkapalloilussa vastustavan FARE-verkoston toiminnanjohtaja Piara Powar ei niellyt Al Ansarin selityksiä lainkaan.

– Emme voi hyväksyä ajatusta siitä, että lippu, jota pidetään tunnustettuna monimuotoisuuden ja tasa-arvon universaalina symbolina, otettaisiin pois sen kantajien suojelemiseksi. Sitä käytetään vain tekosyynä, Powar vastasi.

– Olen ollut Qatarissa monta kertaa enkä odota paikallisten asukkaiden tai MM-kisavieraiden joutuvan hyökkäysten kohteeksi sateenkaarilipun kantamisen vuoksi. Suurempi vaara tulee valtion toimien taholta.