40-vuotias Lina Lehtovaara on jo kokenut kansainvälisen huipputason erotuomari. Lehtovaara on jakanut oikeutta jo useissa maaotteluissa ja yhteensä 17 Naisten Mestarien liigan ottelussa.

Paraislainen toimi neljäntenä erotuomarina naisten EM-lopputurnauksessa vuonna 2017, mutta tiistaina seurasi todellinen uran jättipotti, kun UEFA valitsi Lehtovaaran yhdeksi 13 päätuomarista heinäkuussa Englannissa pelattavaan naisten EM-lopputurnaukseen.

Kisoissa pelataan kaikkiaan 31 ottelua, joten pelejä on tarjolla useampia. 13 tuomarin joukossa on 12 naista Euroopasta sekä venezuelalainen Emikar Calderas Barrera osana UEFA:n ja CONMEBOL:in välistä erotuomarivaihtoa.

Yle Sporten haastatteli tiistaina Lehtovaaraa ja kysyi tämän mietteitään EM-unelman täyttymisestä. Opettajana työskentelevä Lehtovaara kertoi kokeneensa yllätyksen kesken työpäivän, oppilaiden kanssa ruokajonossa. Ylen juttu löytyy täältä.

– Tämä on tähänastisen urani ehdoton kohokohta. Vaikka olinkin mukana vuoden 2017 EM-kisoissa Hollannissa, oli minulla neljäntenä erotuomarina aivan toisenlainen rooli. Tämä on ehdottomasti askeleen pidemmällä, Lehtovaara totesi.

– Tätä varten olen tehnyt viime vuosina töitä, se on ihan selvää.

Yle tavoitti Lehtovaaran hänen työpäivänsä päätyttyä. Yllätys kesken koulun ruokatunnin oli melkoinen.

– Seisoin ruokajonossa luokkani kanssa ja kuuntelin korvanapilla Uefan tuomaripäällikköä. Meitä todella puijattiin. Saimme illalla sähköpostin, jossa kerrottiin, että meillä olisi etäpalaveri koskien VAR-protokollaa ja -ohjeita. Uskoin siihen sokeasti.

– Lopulta ainoa asia, joka heillä oli kokouksessa sanottavanaan oli se, että olemme mukana listalla, joka julkaistaisiin puoli tuntia myöhemmin, Lehtovaara nauroi.

[readmore from=Lehtovaara-Lina]

Lehtovaara jakaa oikeutta Kansallisessa Liigassa ja Miesten Ykkösessä. Niissä peleissä hän aikoo nyt pitää yllä kuntoaan ja valmistautua EM-lopputurnaukseen, jossa odotetaan jälleen pantavan heittämällä uusiksi naisjalkapalloilun yleisöennätyksiä.

EM-kisat pelataan 6.-31.7. Myös Suomi on mukana 16 maan lopputurnauksessa. Kisoissa käytetään ensimmäistä kertaa VAR-videotuomarijärjestelmää naisten EM-lopputurnaustasolla. Kaikki turnauksen erotuomarit ja avustavat erotuomarit ovat naisia, mutta 15 VAR-tuomarin joukossa on vain yksi nainen, ranskalainen Maika Vanderstichel.

Kisoihin valitut erotuomarit:
Jana Adámková (Tshekki)
Iuliana Demetrescu (Romania)
Cheryl Foster (Wales)
Stéphanie Frappart (Ranska)
Marta Huerta de Aza (Espanja)
Riem Hussein (Saksa)
Lina Lehtovaara (Suomi)
Ivana Martinčić (Kroatia)
Kateryna Monzul (Ukraina)
Tess Olofsson (Ruotsi)
Esther Staubli (Sveitsi)
Rebecca Welch (Englanti)
Emikar Calderas Barrera (Venezuela)

Lähteet: Palloliiton kotisivut, Yle Sporten ja UEFA:n kotisivut