Veikkausliigan kausi 2022 alkaa olla valmis starttiin. Sarja pyörähtää käyntiin lauantaina täydellä kuuden ottelun kierroksella.

Sarjan viime kauden tähtipelaajista moni on poistunut näyttämöiltä. Huuhkajien toppari Daniel O’Shaughnessy lähti Saksaan, Lucas Lingman Ruotsiin ja HIFK:n maalitykki Kei Kamara palasi MLS:ään. Kokeneet Hannu Patronen, Tim Sparv, Kari Arkivuo, Timo Furuholm ja Henrik Moisander lopettivat. Filip Valencic löysi uuden pelipaikan Minskistä ja Suomen A-maajoukkueessa ison roolin napannut Urho Nissilä jatkaa uraansa Etelä-Koreassa.

Vaan ei hätää, uusia tähtipelaajia löytyy aina. Veikkausliigaan on tullut täksi kaudeksi useita kansainvälistäkin mainetta niittäneitä kokeneita ja nuorempiakin pelimiehiä. Myös suomalaisia tähtiluokan pelaajia on saapunut sarjaan takaisin. Monia erinomaisia pelaajia on myös siirtynyt sarjan sisällä seurasta toiseen. Kokoamme tässä jutussa yhteen mielestämme sarjan parhaat uudet pelaajahankinnat. Helppoa listan tiivistäminen ei ollut, joten lopuksi jaamme myös joitain erikoismainintoja.

Nyt mennään.

10) Diego Rojas, CD San Luis de Quillota -> SJK

SJK:n kauden tärkeimpiin hankintoihin lukeutuu Chilen entinen nuorisomaajoukkuepelaaja Diego Rojas, 27. Yli 70 ottelua Chilen tasokkaassa pääsarjassa pelannut Rojas on voittanut myös kahdesti Chilen mestaruuden. Viimeksi hän on pelannut Chilen toisella sarjaportaalla toivuttuaan sitä ennen loukkaantumisesta.

Rojas on vain 164-senttinen vasenjalkainen pelintekijä, jonka uskotaan pystyvän ruokkimaan hyvin SJK:n hyökkääjiä. Seinäjokisten scouttaus on toiminut viime vuosien aikana hyvin, ja Rojasinkin kohdalla onnistuminen olisi joukkueen menestyksen kannalta tärkeää.

9) Gabriel Bispo, Esporte Clube Vitória -> KuPS

KuPS:ssa on aina arvostettu keskikentän puolustavan roolin pelipaikkoja, ja sille haluttiin täksikin kaudeksi ensiluokkainen pelaaja. Tällaisen uskottiin löytyneen, kun riveihin värvättiin brasilialainen Gabriel Bispo. ”Piispa” on pelannut Brasilian kovatasoisessa Serie B:ssä 51 ottelua, ja hänet valittiin kaudella 2020 oman pelipaikkansa parhaaksi koko sarjassa.

Fyysisen brasilialaisen uskotaan tuovan KuPS:iin kosolti kaksinkamppailuvoimaa ja auttavan merkittävästi koko joukkueen pelaamista. Jos 25-vuotias Bispo onnistuu Kuopiossa, voi tulevaisuudessa häämöttää Veikkausliigaakin kovempi eurooppalainen pääsarja.

8) Lee Erwin, St. Mirren -> FC Haka

Hakassa on kovat odotukset skotlantilaishyökkääjä Lee Erwinin varalle. 28-vuotiaalle Skotlannin nuorisomaajoukkueissakin pelanneelle Erwinille on Valkeakoskella varmasti suuri rooli suunniteltuna.

Erwin on pelannut kaikkiaan 122 ottelua Skotlannin kovatasoisessa pääsarjassa ja lisäksi yli 50 peliä Englannin toisella ja kolmannella sarjatasolla. Hän on edustanut muun muassa Leedsiä, Oldhamia, Motherwelliä, Kilmarnockia ja viimeksi St. Mirreniä. Kovin huimia maalimääriä Erwin ei ole urallaan paukutellut, mutta maalien lisäksi hänen odotettaneen pudottelevan fyysisenä pelaajana palloja ja järjestelevän paikkoja pelikavereilleen.

Lee Erwin on pelannut monta kautta kovilla sarjatasoilla ja tulee Suomeen parhaassa peli-iässä. Vastaako skottikärki huutoon? Kuva: Getty Images

7) Albion Ademi, Djurgården -> FC Lahti

Albion Ademi oli kaudella 2020 Veikkausliigan suuri läpimurtopelaaja. Hän teki IFK Mariehamnille 14 maalia 22 ottelussa, taisteli sarjan maalikuninkuudesta ja voitti kerran kuukauden pelaaja -palkinnon.

Kaudeksi 2021 Ademi siirtyi ruotsalaiseen Djurgårdeniin. Kausi oli rikkonainen eikä minuutteja kertynyt vielä toivotusti. Niinpä Ademi hakee nyt vauhti Lahdesta heinäkuun loppuun ulottuvalla lainasopimuksella. Suomea poikamaajoukkueissa edustanut Ademi vaihtoi edustusoikeutensa taannoin Albanian puolelle, ja tavoittelee paikkaa Albanian A-maajoukkueesta.

Albion Ademi pelasi huikean läpimurtokauden IFK Mariehamnissa 2020. Nyt FC Lahti toivoo Ademilta samanlaista tehokkuutta. Kuva: Juha Tamminen

6) Maksim Rudakov, Rostov -> FC Honka

Honka teki joulupäivänä kovan kaappauksen, kun se lainasi venäläisseura Rostovista maaliaan vartioimaan 26-vuotiaan Maksim Rudakovin. Venäjän nuorten maajoukkueissa pelannut Zenitin kasvatti on Veikkausliigasta jo tuttu pelaaja, sillä hän pelasi HJK:n maalilla kausina 2018 ja 2019. Rudakov voi olla onnistuessaan jopa sarjan paras maalivahti.

HJK:ssa hyvin pelannut Maksim Rudakov palasi täksi kaudeksi Veikkausliigaan. Jopa sarjan paras maalivahti? Kuva: Juha Tamminen

5) Petteri Pennanen, Sacramento FC -> Ilves

Ilves antoi joulukuun puolivälissä kannattajilleen aikaisen joululahjan, kun se tiedotti kiinnittäneensä 3+1 -vuotisella sopimuksella riveihinsä KuPS-ikoni Petteri Pennasen. Pennanen valittiin vuosina 2018 ja 2019 sarjan parhaaksi keskikenttäpelaajaksi, ja kausista jälkimmäisellä hän johdatti kasvattajaseuransa Veikkausliigan mestariksi.

KuPS:sta lähdettyään Pennanen haki pelikokemusta Yhdysvaltain toiselta sarjaportaalta Sacramento FC:stä. Ilveksessä hänelle on luonnollisesti tarjolla sekä pelillisen että henkisen johtajan rooli. Vaikka Pennanen parhaiten muistetaankin KuPS:sta, on hän pelannut Veikkausliigaa myös TPS:ssä ja RoPS:ssa. Ilveksen tämän kauden tärkein pelaaja.

Lokakuussa 2019 Petteri Pennanen suuteli vielä KuPS:n logoa. Nyt seurana on Ilves. Kuva: Juha Tamminen

4) Jukka Raitala, Montréal CF -> HJK

HJK toi täksi kaudeksi Suomeen jälleen useita Huuhkajien konkareita. Laitapuolustaja Jukka Raitala edustaa heistä osastoa, joka on A-maajoukkueen ringissä edelleen.

Raitala ehti pelata 66 veikkausliigaottelua HJK:ssa ennen kuin lähti ulkomaille kesällä 2010. Sen jälkeen keravalaislähtöinen laitapuolustaja on pelannut Saksan, Espanjan, Hollannin, Tanskan, Norjan ja Pohjois-Amerikan pääsarjoissa. 33-vuotias Raitala tuo HJK:hon aimo annoksen kokemusta ja uskottavuutta, ja on kovaa valuuttaa aivan varmasti myös europeleissä. Sopimus kattaa myös kauden 2023.

Jukka Raitala lienee tämän kauden Veikkausliigassa potentiaalisin ja todennäköisin valinta Suomen A-maajoukkueeseen. Kuva: Juha Tamminen

3) Wilfried Kanon, Pyramids FC -> HIFK

HIFK teki aivan sarjan alun kynnyksellä vielä todella kovan luokan hankinnan, kun se värväsi norsunluurannikkolaistoppari Wilfried Kanonin. 28-vuotias Kanon tulee Suomeen erittäin kovan ansioluettelon turvin.

Kanon on pelannut Norsunluurannikon korkeatasoisessa maajoukkueessa 52 ottelua ja pelannut peräti neljässä Afrikan mestaruusturnauksessa. Parhaat muistot ovat varmasti vuoden 2015 turnauksesta, jonka Norsunluurannikko voitti. Finaalissa kaatui Ghana pitkän rangaistuspotkukilpailun jälkeen, ja myös Kanon onnistui omassa pilkussaan. Kanon pelasi pelissä täydet 120 minuuttia samassa topparikolmikossa yhdessä Eric Baillyn ja Kolo Tourén kanssa. Keskikentällä kapteenina hääri Yaya Touré.

Valtaosan seurajoukkueurastaan Kanon on pelannut Hollannin Eredivisien ADO Den Haagissa. Viime vuodet hän on pelannut Egyptin ja Qatarin tasokkaissa liigoissa. Erittäin kova värväys Veikkausliigaan.

Wilfried Kanon on paininut A-maajoukkuetasolla muun muassa Ousmane Dembéléä vastaan. Veikkausliigahyökkääjiäkään Kanon tuskin päästää helpolla. Kuva: Getty Images

2) Joona Toivio, Häcken -> HJK

Arvokisakokemusta on myös HJK:hon palaavalla topparilla, 78 A-maaottelua Huuhkajissa pelanneella Joona Toiviolla. Toivio lopetti maajoukkueuransa viime syksyyn, mutta solmi HJK:n kanssa pitkän, kolmivuotisen sopimuksen, joten suomalainen jalkapalloyleisö saa nauttia huippupuolustajan otteista vielä pitkään.

34-vuotias Toivio lähti Suomesta ulkomaille jo 15 vuotta sitten, ja kierroksesta tuli pitkä. Pelejä Ruotsin pääsarjassa on takana 182, Norjassa 89 ja Puolassa yhdeksän. Veikkausliigassa Toivio ei ole kuitenkaan pelannut vielä peliäkään, joten lauantainen ”Metroderby” on Toiviolle debyytti Suomen pääsarjatasolla. Esittelyjä Suomen viime kesän EM-joukkueen kulmakivi ei kaipaa.

Joona Toivion komea A-maajoukkueura päättyi viime syksyyn, mutta veikkausliigaura on vasta alkamassa. Kuva: Juha Tamminen

1) Beto, Farense -> HIFK

Vaikka maalivahti Beto täyttää vappuna jo 40 vuotta, ja uran loppu häämöttää vääjäämättä, on hän meriiteiltään yksi sarjan kaikkien aikojen kovimmista kiinnityksistä. Beto on pelannut Portugalin kivikovassa A-maajoukkueessa 16 ottelua, ja oli mukana myös yksissä EM- ja kolmissa MM-kisoissa. Pelattuja MM-otteluita Betolla on kaksi.

Myös Beton seurajoukkue-CV on kovaa valuuttaa. Hän on pelannut muun muassa Portossa ja Sevillassa, ja ollut voittamassa neljä kertaa Eurooppa-liigaa – vuonna 2014 myös pelaavana maalivahtina. Vielä kaudella 2020-2021 Beto pelasi Portugalin kovatasoista pääsarjaa muun muassa Sporting Lissabonia ja Portoa vastaan, joten kovin pitkää aikaa ei viimeisistä kovista peleistä ole.

Beton kokemus, ammattimaisuus ja osaaminen tulevat olemaan HIFK:lle kullanarvoisia. Sarjan vanhimpanakin pelaajana hän tulee luultavasti olemaan myös yksi parhaista. Pitäkää varanne, hyökkääjät: Beto on irti!

Kuvassa Beto laulaa Portugalin kansallislaulua Cristiano Ronaldon rinnalla ennen vuoden 2014 MM-kisojen ottelua Ghanaa vastaan. Kuva: Getty Images

Bubbling under:

Kunniamainintojakin jaamme, sillä kymmenen kärkeen oli kohtuuttoman kovaa tunkua. Jo pelkästään HJK:sta paikkaa listalla havitteli joukko muitakin pelaajia.

Huuhkajien EM-joukkueen jäsen Pyry Soiri palasi hakemaan vauhtia uralleen Suomesta, joskin kilpailu peliajasta on Klubissa kovaa. Pohjois-Irlannin maajoukkuerinkiin kuuluva ulottuva Conor Hazard voi myös olla kova sana tolppien välissä. Hazard lainattiin HJK:hon Celticistä. Kovat odotukset kohdistuvat myös Schalkesta lainattuun Nassim Boujellabiin ja SJK:sta värvättyyn Muriloon.

Nimekäs paluumuuttaja on myös Kaliforniasta Suomeen palannut Eero Markkanen. ”Erzille” on tarjolla HIFK:ssa ykköshyökkääjän rooli. Markkasen yhden kauden maaliennätys on Allsvenskanista vuodelta 2016 (8 maalia) ja Veikkausliigasta kymmenen vuoden takaa JJK:sta (7 maalia). Löytyisikö vielä rahkeita panna oma maaliennätys uusiksi?

Eero Markkanen pelasi toistaiseksi tehokkaimman veikkausliigakautensa JJK:ssa vuonna 2012 (7 maalia). Sen jälkeen on karttunut laajasti monenlaisia kokemuksia Suomesta ja maailmalta. Menisikö tänä vuonna maalienkka uusiksi? Kuva: Juha Tamminen

Honka teki pari erinomaista hankintaa muillekin pelipaikoille. Hollantilainen Kevin Jansen tuo Veikkausliigaan 124 ottelun kokemuksen Eredivisiestä ja on ottanut Hongassa välittömästi johtavan roolin. Hollannin entinen juniorimaajoukkuepelaaja voi olla kauden onnistuneimpia värväyksiä. Hyvä kiinnitys Hongalta oli myös HIFK:sta saapunut toppari Aldayr Hernández.

FC Lahti paikkasi lopettaneen Kari Arkivuon tuomalla takaisin Veikkausliigaan Albanian A-maajoukkuepelaaja Hysen Memollan. Memolla pelasi Suomessa (KPV:ssä) syksyllä 2019, ja oli koko sarjan syyskauden parhaimmistoa.

Lahden puolestaan jätti – paitsi sukunimestään – Timi Lahti, joka siirtyi IFK Mariehamniin. Lahti tuo Ahvenanmaalle 12 veikkausliigakauden ja 241 ottelun kokemuksen, sekä runsaasti uskottavuutta IFK:n puolustukseen. Hän sai saman tien myös kapteenin nauhan kannettavakseen.

Erittäin mielenkiintoinen seurattava on 27-vuotias Moshtagh Yaghoubi, jonka AC Oulu hankki profiilipelaajakseen. ACO on ”Mosalle” jo kuudes seura Veikkausliigassa.

Ilves teki Pennasen ohella toisenkin hyvin tärkeän kiinnityksen, kun se hankki viime kaudella sarjan maalikuninkuuden jakaneen ja vuoden hyökkääjäksi valitun Tucon SJK:sta. Viidessä seurassa Veikkausliigaa pelanneen kamerunilaisen yhden kauden maaliennätys on Ilveksestä (15 maalia), jossa hän pelasi kauden 2017.

KuPS:n muita avainhankintoja ovat HJK:sta tullut Sebastian Dahlström, sodan takia kesken jääneestä Ukrainan liigasta saapunut georgialaishyökkääjä Nika Sitchinava sekä Nordsjaellandista hankittu nuori ghanalainen laitapelaaja Clinton Antwi.

Veikkausliigan kausi 2022 käynnistyy lauantaina 2.4. Veikkausliigan erikoissivullemme ilmestyy kuluvan viikon aikana useita kautta ennakoivia artikkeleita. Pääset tutustumaan niihin TÄSTÄ.