Veikkausliiga nostaa joka vuosi suomalaisen jalkapalloväen tietoisuuteen uusia kansallisia ja myöhemmin jopa kansainvälisen tason tähtipelaajia. Suomen pääsarjassa moni nuorukainen saa tilaisuutensa jo varhain, mutta parhaiden matka jatkuu nopeasti maamme rajojen ulkopuolellekin.

SuomiFutis esittää omat arvionsa siitä, keitä nuoria pelimiehen alkuja kannattaa tällä kaudella erityisen tarkkaan seurata. Näiden nuorukaisten päätepysäkki ei liene Veikkausliiga, vaan he saattavat löytää itsensä kovista ulkomaisista sarjoista ja myös Suomen A-maajoukkueesta.

Tässä siis arviomme Veikkausliigan kauden 2022 läpimurtopelaajista. Heitä todellakin kannattaa seurata tarkkaan.

5) Marius Könkkölä, AC Oulu

AC Oulu tiedotti vuodenvaihteessa tehneensä kaksivuotisen sopimuksen keskikenttäpelaaja Könkkölän kanssa. Könkkölä siirtyi Ouluun Belgian suurseura Genkistä, jonka akatemiassa hän vietti kaksi edellistä vuotta. Kaudet olivat kuitenkin rikkonaisia koronan ja loukkaantumisten vuoksi.

18-vuotias Könkkölä on HJK:n kasvatti, joka on pelannut runsaasti myös Suomen poikamaajoukkueissa. Nopeajalkainen pelaaja voi pelata sekä keskikentän laidoilla että kymppipaikalla. Vaikuttaa vahvasti siltä, että Könkkölä tulee saamaan kunnollisen tilaisuuden läpimurtoon AC Oulussa.

4) Jesse Nikki, HIFK

HIFK:n puolustuksessa on meritoituneita ja kokeneita pelimiehiä, mutta kannattaa seurata tarkkaan myös 18-vuotiasta topparilupausta Jesse Nikkiä. Nikki huhki neljä täyttä 90-minuuttista HIFK:n puolustuslinjassa Liigacupissa, ja pääsee imemään oppia Afrikan mestaruuden voittaneelta Wilfried Kanonilta. Huonompaankin paikkaan voisi lupaava juniori joutua.

Viime kaudella Nikki pelasi Kakkosta Hongan Akatemiassa, mutta hän vaikuttaa olevan varsin valmis jo veikkausliigatasollekin. 190-senttinen puolustaja kuuluu myös Suomen alle 19-vuotiaiden maajoukkuerinkiin. Sen verran on läpimurron merkkejä ilmassa, että kannustuslauseeksi sopinee keskusteluforumeilta tuttu huudahdus: Nikki esiin!

Jesse Nikki saattoi olla kova värväys HIFK:lta. Kuva: Juha Tamminen

3) Vertti Hänninen, SJK

Kajaanissa syntynyt Hänninen pelasi viime kaudella RoPS:ssa suorastaan loistavan kauden Ykkösessä. 27 ottelussa syntyi komeat tehot yhdeksän maalia ja viisi maalisyöttöä. Voi olla, että 19-vuotias keskikenttäpelaaja olisi naarattu Veikkausliigaan muutenkin, mutta asiaa vauhditti RoPS:n luopuminen Ykkösen paikasta.

Taitava ja peliälykäs keskikentän keskustan pelaaja on saanut heti mukavasti minuutteja SJK:n edustusjoukkueessa ja lunastanut päävalmentaja Joaquín Gomézin luottamuksen. Voi hyvin olla, että Hänninen pelaa toisen peräkkäisen läpimurtokautensa – tällä kertaa pääsarjatasolla.

Kajaanin Hakan kasvatti Vertti Hänninen voi lyödä saman tien läpi myös Veikkausliigassa. SJK:ssa tuntuu löytyvän mieheen luottoa. Kuva: Juha Tamminen

2) Kai Meriluoto, Ilves

19-vuotias HJK:n kasvatti on takonut aiemmilla kausilla kovia maalimääriä Kakkosessa ja Ykkösessä, ja nyt aika on kypsä läpimurrolle Veikkausliigassa. Toissa kaudella Meriluoto teki Kakkosessa 14 maalia 15 pelissä, ja viime kaudella osumia Ykkösessä syntyi seitsemän.

Meriluoto debytoi Veikkausliigassa jo kaudella 2020. Tuolloin HJK:ssa herui kolmessa pelissä 25 minuuttia peliaikaa, mutta niukoista minuuteista huolimatta avausmaalikin pääsarjatasolla syntyi jo tuolloin. Viime kausi kuitenkin osoitti, kuinka vaikeaa HJK:ssa on lyödä läpi, ja siksi Meriluoto lainattiin täksi kaudeksi Tampereelle.

Meriluoto sai mukavasti peliaikaa jo Ilveksen Liigacup-peleissä ja osui kahdesti FC Lahtea vastaan. Myös juniorimaajoukkueissa hyökkääjä on ollut tehokas, maalaten sekä U19- että U20-maaotteluissa Ruotsia vastaan. Meriluodolta on lupa odottaa komeaa maalimäärää ensimmäisellä täydellä veikkausliigakaudella.

Kai Meriluoto on pelannut HJK:ssa Veikkausliigaa vajaan puoli tuntia, mutta nyt edessä on kunnon näyttöpaikka Ilveksessä. Kuva: Juha Tamminen

1) Miska Ylitolva, HJK

Maaliskuun maaotteluvalintojen jälkeen tuskin kovinkaan moni yllättyy siitä, kuka on listauksemme ykkönen: hän on sensaatiomaisesti 17-vuotiaana Huuhkajiin valittu laitapuolustaja/wing-back Miska Ylitolva. Pelaajasta, josta tuli tänä keväänä miesten maajoukkueen kautta aikain kolmanneksi nuorin pelaaja Eino Soinion ja Pasi Rautiaisen jälkeen – ennen ensimmäistäkään pelattua pääsarjaottelua – on helppo povata kauden suurinta läpimurtoa.

FC Santa Clausin kasvatti on pelannut ennen tätä kautta Kakkosta ja Ykköstä, mutta nyt hän on raivaamassa ennakkoluulottomasti tietään HJK:n avauskokoonpanoon. Ylitolvan tieltä sai väistyä jo FC Lahteen lainattu Kevin Kouassivi-Benissan, ja Janne Sakselakin saa olla varpaillaan. Sakselan kroppa on kokenut sen verran paljon loukkaantumisia, että vähintäänkin rotaatiota varmasti kaivataan. Ylitolva voi olla kauden sensaatio.

Miska Ylitolva on luultavasti yksi alkavan kauden seuratuimmista nimistä. Kuva: Palloliitto

Bubbling under:

Kuten huomasitte, ei valitsemamme viisikko ole pelannut yhteensäkään kuin kolme ottelua – 25 minuuttia – Veikkausliigaa, joten tällä kertaa ei tarvitse spekuloida sillä, täyttävätkö he läpimurtopelaajan kriteerit, vai onko läpimurto jo tehtynä. Nostamme kuitenkin esille myös muutaman muun pelaajan, joista useimmat on veikkausliigakentillä jo nähty, mutta joiden uskomme nousevan kauden aikana entistä paremmin esiin.

21-vuotias maalivahti Aatu Hakala siirtyi vuosi sitten Hakaan Ykkösen Gnistanista. Liigadebyyttinsä Hakala teki kesäkuussa HJK:ta vastaan, mutta todellinen sensaatio hänestä tuli syys-lokakuussa. Hakala pelasi loppukaudesta seitsemän peliä, voitti niistä viisi eikä hävinnyt yhtään. Myös Liigacupissa hän oli Hakan ykkösvahtina, joten kaikki viittaa siihen, että Hakassa luotetaan nyt Hakalaan.

Aatu Hakala on valmis ykkösvahdin vastuuseen. Kuva: Juha Tamminen

Vahvan debyyttikauden Hakassa pelasi myös 21-vuotias keskikenttäpelaaja Janne-Pekka Laine. Nyt luvassa voi olla vielä parempaa, sillä Valkeakoskella luotetaan Laineeseen. Veikkausliigaa on toki takana jo 33 peliä, joten mikään keltanokka Laine ei enää ole.

Interissä riittää montakin nuorta, joita kannattaa seurata. Tommi Jyry kolkutteli Veikkausliigan portteja jo kaudella 2017 HIFK:ssa. Kaudella 2019 vastuu kasvoi KuPS:ssa, mutta kauden 2020 pilasi harjoituksissa tullut loukkaantuminen kokonaan. Viime kaudella minuutit jäivät kuopiolaisseurassa vähiin, mutta nyt Interissä on tarjolla suurta ruutua. 22-vuotias keskikenttäpelaaja voi yllättää monet.

Laitapuolustaja Jussi Niska debytoi Veikkausliigassa jo toissa kaudella RoPS:ssa, ja jäi taatusti monien mieliin. Nyt hän tekee uuden tulemisen pääsarjatasolla, ja luultavasti avainroolissa. 19-vuotiaalla Niskalla on eväitä pitkälle. Toinen RoPS:sta tullut nuori puolustaja Luka Kuittinen täytti aivan kauden kynnyksellä 19. Kuittinen pelasi loistavan kauden topparina Ykkösessä viime kaudella. Nouseeko saman tien esiin myös Veikkausliigassa?

Toisen polven jalkapalloilija Samuel Pasanen on syntynyt vuonna 2006, ja on siten sarjan nuorimpia pelaajia. Syntymäpaikka on Bremen. Moni varmasti arvaa jo tästä yhtälöstä, että isä on tietysti Huuhkajien ikoni Petri Pasanen, joka liittyi myös FC Lahden valmennustiimiin. Keskikentällä pelaava Samuel Pasanen hakee jalansijaa pääsarjasta jo nyt, vain 16-vuotiaana.

16-vuotias Samuel Pasanen tehnee debyyttinsä Veikkausliigassa jo pian. Kuva: Juha Tamminen

Kosovon nuorten maajoukkuehyökkääjä Altin Zeqiri on tehnyt Veikkausliigassa jo kymmenen maalia (45 pelissä). Se täyttää varmasti monien papereissa jo läpimurron määritelmän. Heidän, joille se ei vielä riitä, kannattaa seurata 21-vuotiasta laitahyökkääjää tarkkaan. Tekeekö tällä kaudella FC Lahdelle jo kaksinumeroisen maalimäärän?

Hongan nuorista pelaajista läpimurtoa hakevat puolustaja Matias Rale, keskikenttäpelaaja Saku Heiskanen ja hyökkääjä Agon Sadiku. 20-vuotias Heiskanen pelasi viime kaudella hyvin HJK Klubi 04:ssä Ykkösessä, ja tulee todennäköisesti nousemaan vahvasti esiin Hongan Veikkausliiga-miehistössä. Samasta joukkueesta Honkaan siirtyi juniorimaajoukkuepelaaja Sadiku, joka on ollut Liigacupissa kylmäpäinen ja tehokas.

Veikkausliigan kausi 2022 käynnistyy lauantaina 2.4. Veikkausliigan erikoissivullemme ilmestyy kuluvan viikon aikana useita kautta ennakoivia artikkeleita. Pääset tutustumaan niihin TÄSTÄ.