UEFA:lle myönteinen oikeuden päätös Euroopan Superliiga -kiistassa – Barcelonaa, Real Madridia ja Juventusta uhkaa bänni Mestarien liigaan

© Kuva: Getty Images

Madridilainen oikeusistuin teki viikko sitten päätöksen, joka oli varmasti Euroopan jalkapalloliitto UEFA:lle mieleinen. Oikeuden uusi tuomari päätti, että UEFA:lla on oikeus määrätä rangaistuksia kolmea Euroopan Superliiga -hankkeessa yhä roikkuvia seuroja kohtaan.

Nuo seurat ovat Real Madrid, FC Barcelona ja Juventus. Alun perin Euroopan Superliigaa alkoi rakentaa 12 eri seuraa Englannista, Espanjasta ja Italiasta, mutta muut yhdeksän noita kolmea lukuun ottamatta vetäytyivät hankkeesta nopeasti laajan julkisen vastustuksen vuoksi.

UEFA:lle langetettiin sittemmin väliaikainen kielto määrätä karkulaisille rangaistuksia. Viimeviikkoinen madridilaisoikeuden päätös kuitenkin kumosi tuon kiellon. Seurat voivat kuitenkin valittaa päätöksestä.

Tuomari perusteli ratkaisuaan siten, että hänen mielestään on ”järkevää ja oikeutettua”, että UEFA hallinnoi kilpailujen järjestämistä. Tuomari ei pitänyt sitä kilpailua vääristävänä asemana. Hänen mukaansa muiden kilpailujen täytyy anoa järjestelyoikeutta UEFA:lta. Vielä tammikuussa tuomari Manuel Ruíz de Lara teki päinvastoisen päätöksen, asettuen Barcelonan, Real Madridin ja Juventuksen kannalle. Nyt hänen seuraajansa tuli kuitenkin toiseen lopputulemaan.

Nyt italialaislehti La Gazzetta dello Sport arvelee, että Real Madrid, Barcelona Juventus voidaan sulkea ulos kauden 2023-2024 Mestarien liigasta, mikäli ne eivät hyväksy UEFA:n niille langettamia sanktioita. Muut yhdeksän Superliiga-karkulaista hyväksyivät sen, kun UEFA mätkäisi niille 15 miljoonan euron sakot, ja pidätti niiltä 5% yhden kauden europelien tuotoista.

Kauden 2022-2023 Mestarien liigaan osallistuminen ei ole uhattuna, ymmärrettävästä syystä. Valitusprosessia seuraava uusi kuuleminen toteutetaan Madridissa pidettävässä oikeuskäsittelyssä 14. kesäkuuta. Euroopan oikeustuomioistuin ECJ puolestaan ottaa kantaa Euroopan Superliigan legitimeettiin ja UEFA:n ”monopoliasemaan” vasta vuonna 2023.

Jos kuitenkin näissäkin käsittelyissä asetutaan UEFA:n kannalle eivätkä mainitut suurseurat sanktioita hyväksy vaan yrittävät edelleen jatkaa Euroopan Superliigan luomista, tultaisiin ne todennäköisesti sulkemaan europeleistä kaudelta 2023-2024.

Viimeistä sanaa tässä saagasa ei sanota varmasti vielä pitkään aikaan.

Lähteet: Football-Italia ja Inside World Football

KUPSILLA KUUMAT PAIKAT KOTONA – MARKKINA ON SEKAISIN KUIN SEINÄKELLO!