Ukrainan sodan alusta tuli tiistaina kuluneeksi kolme kuukautta. Sota ei sallinut Ukrainan pelaavan A-maaotteluita maaliskuussa ja sen vuoksi jäi myös koko Ukrainan jalkapalloliigan kevätkausi pelaamatta.

Toisin kuin sodan aloittanut Venäjä, Ukrainaa ei luonnollisestikaan ole suljettu pois kansainvälisestä urheilutoiminnasta, vaan se on hyvin tervetullut mukaan, jos olosuhteet vain sen sallivat.

Niinpä Ukrainan jalkapallon A-maajoukkue palaa ensi viikolla tositoimiin, kun se pelaa torstaina 1.6. maaliskuulta siirretyn MM-karsintaottelun Skotlantia vastaan vieraskentällä. Ottelun voittaja pääsee pelaamaan Walesia vastaan vieraissa Euroopan viimeisestä MM-kisapaikasta.

Ukrainan suurin jalkapallolegenda ja A-maajoukkueen entinen valmentaja Andrei Shevtshenko on puhunut medialle siitä, kuinka vaikeassa tilanteessa Ukraina otteluun tai otteluihin joutuu. Hän kuitenkin toivoo sen tuovan ryhmälle myös motivaatiota.

– Tämä sota on brutaalia. Se on kauheaa. Se on kansanmurha, Shevtshenko sanoi englantilaismedian haastattelussa ukrainalaisen Story Ukrainen mukaan.

– Minulle oli tärkeää löytää tapa auttaa maatani. Ukraina on halvaantunut, ja taloutta on mahdotonta hoitaa. Meitä pommitetaan joka päivä ja ihmisiä kuolee.

– Monilla Ukrainan maajoukkuepelaajista ei ole ollut lainkaan tilaisuutta harjoitella ennen ottelua Skotlantia vastaan. Uskon silti, että ihme on mahdollista, sillä tiedän, mikä heidän motivaationsa on.

Suurin osa Ukrainan A-maajoukkuepelaajista edustaa maan omia seurajoukkueita, joten he eivät ole pelanneet tosipelejä vuodenvaihteen jälkeen lainkaan.

– Niin kauan kuin sota Ukrainassa jatkuu, yhtään venäläistä urheilijaa ei saa päästää mihinkään kilpailuun mukaan. Venäjän takia meidän urheilijamme eivät saa harrastaa minkäänlaista urheilua, ja he voivat kuolla minä hetkenä hyvänsä, Shevtshenko muistutti.

West Hamin laitahyökkääjä Andryi Jarmolenko puhui medialle siitä, miltä maajoukkuetoverien näkeminen taas tuntui.

– Rehellisesti sanottuna en malttanut odottaa kauden loppumista, jotta pääsisin taas maajoukkueeseen ja näkemään pojat. Olin heidän kanssaan jatkuvassa yhteydessä, mutta puhelimessa puhuminen on eri juttu kuin heidän näkemisensä kasvotusten, Jarmolenko totesi Sportish-sivuston mukaan.

[readmore from=Ukraina]

– Tietysti me valmistaudumme, harjoittelemme ja yritämme voittaa. Tiedämme sen olevan vaikeaa, mutta annamme kaikkemme. Tiedämme, että meidän on pantava kaikki voimamme peliin itsemme, kannattajiemme, kaikkien ukrainalaisten sekä meitä ja perheitämme suojelevien sotilaiden vuoksi.

– Tietysti pojat ovat nähneet armeijamme vetoomuksen siitä, että antaisimme heille MM-kisapaikan. En voi taata, että pääsemme kisoihin, mutta lupaan, että yritämme sitä kaikin voimin.

Ukraina toivoi voivansa pelata harjoituspelin Kongon Demokraattista Tasavaltaa vastaan perjantaina, mutta ottelu jouduttiin perumaan. Niinpä joukkue ainoastaan harjoittelee Skotlanti-pelin alla. Aiemmin tässä kuussa Ukraina on kohdannut varamiehisellä miehistöllään kolme seurajoukkuetta: Borussia Mönchengladbachin, Empolin ja Rijekan.