Etihad Stadiumilla Manchesterissa pelattiin sunnuntaina 22.5. ottelu, jonka suomalaismaalivahti Viljami Sinisalo muistaa luultavasti pitkään. Sinisalo oli vierasjoukkue Aston Villan vaihtopenkillä ottelussa, jossa ratkaistiin Valioliigan mestaruus. Aston Villa johti ottelua yllättäen jo 2-0, kunnes kotijoukkue Manchester City kaahasi viimeisellä 20-minuuttisella rinnalle ja ohi. 3-2-voitto sinetöi Citylle tämän kauden mestaruuden.

– Joo, olihan se makeeta, Sinisalo kertasi SuomiFutikselle puhelimitse Itävallasta, jossa Pikkuhuuhkajat valmistautuu perjantain tärkeään EM-karsintaotteluun.

– Me pelattiin tosi hyvin siinä pelissä, mutta kavennusmaali tuli vähän turhan aikaisin. Kun noin isoista asioista pelataan, ollaan sitten heti selkä seinää vasten.

Kovin kaukana ei ollut sekään, että 20-vuotias Sinisalo olisi päässyt tekemään Pep Guardiolan tähtisikermää vastaan valioliigadebyyttinsä.

– 55. minuutilla (Aston Villan maalia vartioineella) Robin Olsenilla otti vähän nivusesta kiinni. Siinä rupesi vähän tykyttämään ja miettimään, että ”mitäköhän tässä tapahtuu”. Ihan hauskaa olisi ollut (mennä kentälle). Olisin ollut siihenkin valmis.

Mediassa spekuloitiin ennen ottelua sillä, voisiko Liverpool-legenda Steven Gerrardin valmentama Aston Villa vielä auttaa Liverpoolin mestariksi. Melko laaja konsensus oli mediassa kuitenkin siitä, että City kävelisi Aston Villan yli. Siksi vierasjoukkue halusikin näyttää, ja olla osaltaan auttamassa Liverpoolia.

– Oli siinä vähän sellainen olo. Muutenkin brittimediassa oli vähän sellaista, että City voittaa varmasti ja että siellä on paraatit valmiina. Se motivoi meitä aika paljon, ja siitä puhuttiin pukuhuoneessakin, Sinisalo kertoi.

– Ei me siitä puhuttu, että Steven Gerrard voittaisi Liverpoolille mestaruuden, mutta puhuttiin siitä, että haluttiin näyttää, mitä me ollaan. Haluttiin näyttää medialle, että ollaan tosissaan otettava sakki. Sitä me näytettiinkin 70 minuuttia, mutta valitettavasti jalkapallo-ottelu on 90 minuuttia ja plussat, eikä 70 minuuttia ihan riittänyt.

Opettavainen kausi kolmosvahtina

Sinisalo muutti Birminghamiin jo 16-vuotiaana ja on rakentanut maltilla uraansa akatemiajoukkueista kohti edustusta. Kauden 2020-2021 hän vietti lainalla Skotlannin toisella sarjatasolla Ayr Unitedissa, ja onnistuikin lainapestinsä aikana erinomaisesti.

Päättyneeksi kaudeksi Sinisalo palasi takaisin Aston Villaan. Hän kertoi toivoneensa pääsyä lainalle toiseen seuraan, mutta koska niin ei käynyt, jäivät kolmosvahdin roolissa ottelut melko vähiin. Tiiviin otteluaikataulun vuoksi Sinisalo pelasi vain kuusi sarjapeliä Aston Villan U23-joukkueessa, koska hänen oli oltava tarvittaessa edustusjoukkueen käytettävissä. Pelituntuma on kuitenkin pysynyt hyvin yllä epävirallisten harjoituspelien ansiosta.

– Meillä on siellä tosi iso rinki. Meillä on 26 edustusjoukkueen pelaajaa, ja kun vain 20 pääsee joukkueeseen, on treenipelejä väkisinkin tosi paljon, Sinisalo sanoo.

– Edustusjoukkueen treenipeleissä on siis tullut pelattua. Kun on ollut mahdollista, olen pelannut U23-peleissä, mutta nekin on joskus sattuneet niin, että U23 on pelannut perjantaina ja valioliigajoukkue lauantaina. Silloin en ole pystynyt U23-matsissa pelaamaan.

Viljami Sinisalo on vartioinut Suomen maalia kaikissa alle 21-vuotiaiden EM-karsintaotteluissa. Kuva: Jimi Soinila

– Ei pelituntuman kanssa silti mitään ongelmaa ole. Niitä virallisia pelejä on kertynyt vähemmän, mutta treenimatseissa olen pystynyt pitämään pelituntumaa yllä. Totta kai olisin toivonut, että olisin saanut pelata enemmän, ja olisin halunnut mennä lainalle, mutta aina ei saa sitä, mitä haluaa. Ne on asioita, jotka ei välttämättä riipu itsestä ollenkaan.

Sinisalo kuvailee päättynyttä kautta ”opettavaiseksi”. Edellisellä kaudella hän sai pelata Skotlannissa runsaasti, mutta nyt hän on seurannut pelejä enemmän sivusta. ”Näkymättömiä pelejä” Sinisalo kertoo pelanneensa ”suurin piirtein 6-10”. Treenimatseja on hänen mukaansa pakko pelata suurten pelaajarinkien takia, jotta pelaajat pysyvät tyytyväisinä ja ovat valmiina hyppäämään tarvittaessa kehiin.

– Siinä, mitä olen tämän vuoden aikana päässyt tekemään, on paljon positiivista. Jalkapallo on tällaista. Aina ei pääse lainalle, joten kolmosvahtina pitää vain ottaa kaikki irti siitä, mitä on.

Lainasiirto luvassa

Ensi kauden suunnitelmistaan Sinisalo kertoo sen verran, että hän tulee siirtymään lainasopimuksella Englannin alemmille sarjatasoille. Samassa yhteydessä on määrä myös jatkaa Aston Villan kanssa nykyistä, kesään 2023 ulottuvaa sopimusta. Lainasopimustarjouksia on jo tullut parilta seuralta, mutta päätöstä ensi kauden osoitteesta ei ole vielä syntynyt.

– En voi valitettavasti vielä seuroja nimetä, mutta lainadiilit ovat käytännössä allekirjoitusta vaille valmiita. Suunnitelma on käydä pelaamassa Englannin alasarjoissa täysinäinen kausi ja sen jälkeen katsotaan, missä tilanteessa ollaan.

– Haluan kovasti lainalle pelaamaan, ja on hyvä, että seurajohtokin ymmärtää sen ja suhtautuu toiveeseen positiivisesti. Heti heinäkuun alussa lähden lainalle.

– Mietintämyssy on päässä, mutta haluan keskittyä näihin maaotteluihin ensin. Maaotteluiden jälkeen mietin sitten, että mihin mennään.

Bayern München -huhussa oli perää

Hyvän Skotlannissa pelatun toissa kauden jälkeen nuorisomaajoukkuemaalivahti herätti kiinnostusta laajemminkin. Jopa Bayern Münchenin kerrottiin noteeranneen Sinisalon hyvät otteet. Nuori torjuja kertoo, että täysin perätön huhu ei ollut.

– Huhuissa oli sinänsä perää, ja oli Saksasta muutakin kiinnostusta kuin vain se jättiseura. Tietenkin, kun itse näin niitä huhuja, olin vähän että ”oho”. Kausi Skotlannissa meni tosi hyvin, ja samalla myös Skotlannista oli kiinnostusta minua kohtaan.

– Rehellisesti sanottuna se, mitä me tehdään Aston Villassa tällä hetkellä ja se, mihin seura haluaa mennä, on se paikka, jossa pelaajana haluan olla. Se on hyvä mesta ja seuralla on todella kunnianhimoiset tavoitteet. Mutta oli niissä huhuissa vähän perää. Ei ollut ihan keksitty juttu.

Aston Villan tulevaisuus

Aston Villalla on varakkaat egyptiläis-yhdysvaltalaiset omistajat, ja seura on satsannut viime aikoina nimekkäisiin pelaajiin. Joukkueseen ovat siirtyneet muun muassa Barcelonasta saapunut Philippe Coutinho sekä Sevillassa huipulle noussut toppari Diego Carlos. Sinisalo uskookin, että Aston Villa on matkalla kohti Valioliigan kärkipäätä.

– Varmasti lisääkin pelaajia vielä tulee. Omistajat ovat kunnianhimoisia ja varakkaita, ja he haluavat, että seura pelaa Euroopassa. Meidän kokoisen ja tasoisen seuran tuolla fanikulttuurilla pitäisikin olla siellä. Sinne me halutaan päästä. Siitä tuli kolme viikkoa sitten 40 vuotta, kun voitettiin Champions League (toim. huom. tuolloin vielä Euroopan Cupin nimellä).

– Onhan se tietenkin mageeta tällaiselle Hyvinkään Villa Parkilta tulleelle, kun istuu pukuhuoneessa Coutinhon vieressä ja katselee sitä valkoista hymyä siinä vieressä. En ole käytännössä futiksessa saavuttanut vielä mitään, mutta ne on asioita, joita ei kukaan koskaan ota minulta pois. Pystyn näkemään ja kokemaan hienoja juttuja, joita ei nuorena hyvinkääläisenä olisi välttämättä uskonut.

– Pitkä matka on vielä edessä. Jalkojen täytyy pysyä maassa, sillä jalkapallossa on niin paljon ansaittavaa, Sinisalo lisää.

Nuorena ulkomaille

Sinisalo ei kadu vähääkään ratkaisuaan muuttaa Englantiin vain 16-vuotiaana. Niin paljon reissu on hänelle antanut.

– Se kasvattaa jalkapalloilijana henkisesti ja fyysisesti, mutta myös ihmisenä, kun lähtee 16-vuotiaana vanhempien kotoa ulkomaille. Äiti vei silloin treeneihin, ja sitten yhtäkkiä muutin uuteen maahan. Kieli oli uusi ja kaikki muukin.

– Minäkin lähdin FC Espoosta, jossa pelasin Kakkosta, ja menin siitä suoraan Aston Villan tasoiseen seuraan. Se oli positiivinen sokki. En todellakaan ole katunut (lähtöpäätöstä) ikinä.

– Kehottaisin jokaista jätkää tekemään saman päätöksen, jos sellainen mahdollisuus tulee. Se parantaa pelaajana ja kasvattaa ihmisenä, kun näkee toista kulttuuria ja joutuu ottamaan vastuuta omista jutuista vähän enemmän, Sinisalo mainostaa.

Seurajoukkuetavoitteiden lisäksi maalivahtilupauksella on tietysti tavoitteita myös maajoukkuerintamalla. Hän ei enää seuraavissa U21-arvokisakarsinnoissa saa ikänsä puolesta pelata, joten toistaiseksi lähes kuusi vuotta kestänyt matka juniorimaajoukkueissa olisi hienoa kruunata EM-turnaukseen.

– Olisi se EM-kisapaikka mahtavaa. Olen sanonut monesti, että meillä on tässä huippuryhmä. Todella laadukas kentän ulkopuolella ja kentällä. Olisi mageeta, jos voitaisiin huipentaa tämä meidän parin vuoden yhteinen taival siihen, että päästäisiin tekemään vähän historiaa, Sinisalo ennakoi EM-karsintojen loppusuoraa.

A-maajoukkueeseen sen sijaan noustaan suoraan poikamaajoukkueista vähän harvemmin. Kilpailu on kovaa, sillä huippusarjoissa pelaavilla Lukas Hradeckylla ja Jesse Jorosella on vielä monta pelivuotta jäljellä. Carljohan Eriksson on noussut nyt kolmosvahdiksi ohi kokeneiden Anssi Jaakkolan ja Niki Mäenpään, ja taustalla tilaisuuttaan kärkkynee esimerkiksi William Jääskeläinen.

Huuhkajissa on Sinisalonkin tavoite, mutta hän on henkisesti varautunut siihen, että taukoa edustustehtävistä voi U21-maajoukkueurakan päätyttyä tulla.

[readmore from=Sinisalo-Viljami]

– Totta kai A-maajoukkueen pitää olla joka jätkän tavoite. Olen sinänsä realistinen, että minun pitää olla kovassa seurajoukkueessa ja päästä pelaamaan. Mitä nopeammin maajoukkueeseen kuitenkin pääsee, sitä upeampaa se olisi. Olisi mageeta päästä ”Luken” ja kaikkien muidenkin maalivahtien kanssa päästä tekemään yhdessä duunia.

– Jos (maajoukkuehommista) tulee breikkiä, niin olen valmis tekemään seurajoukkueessa sen verran duunia, että toivottavasti breikki ei kestäisi niin pitkään. Olen ollut onnekas, että olen päässyt junnumaajoukkueessa pelaamaan, mutta junnumaajoukkueessa pelaaminen ei tarkoita sitä, että pääsisi suoraan A-maajoukkueeseen.

– Jokapäiväisen tekemisen seurajoukkueessa pitää olla sen tasoista, että sen paikan ansaitsee. Minun pitää silti totta kai luottaa siihen, että se paikka aukeaa ennemmin tai myöhemmin. Toivottavasti nopeasti. Se tulee varmasti näiden lainojen ja hyvien peliesitysten kautta, Sinisalo päättää.

Pikkuhuuhkajat kohtaa perjantaina tärkeässä EM-karsintojen vieraspelissä Itävallan. Kello 19 alkavaa peliä voi seurata suorana Yle Areenasta.