HELSINKI. Helsingin Jalkapalloklubi kutsui lehdistön aikaisin maanantaiaamuna kotistadioniinsa Bolt Arenaan. Tapahtumassa promotoitiin HJK:n uusia pelaajia Paulus Arajuurta ja Malik Abubakaria sekä annettiin toimittajien tentata päävalmentaja Toni Koskelaa keskiviikkona pelattavasta ottelusta Viktoria Plzeňiä vastaan.

Arajuuri, 34, on maajoukkueuransa päättänyt Huuhkajien pitkäaikainen luottopuolustaja ja kapteeni. Abubakari on lainalla ruotsalaisesta Malmö FF:stä ja Transfermarktin mukaan heittämällä kotoisen sarjamme arvokkain pelaaja. Hän osui heti debyytissään VPS:ää vastaan, mutta Arajuuren ensiesiintymistä joudutaan odottamaan pidempään.

– Arajuuri tarvitsee vielä tuntumaa. Katsotaan, koska on ensimmäinen peli. Ei pelaa nyt keskiviikkona, totesi Koskela SuomiFutikselle topparinsa pelikunnosta.

Keskiviikkona pelattava ottelu on ensimmäinen osa Mestarien liigan toisen karsintakierroksen otteluparista. HJK:n oma viestintäryhmä kysyi Koskelalta, minkälainen vastustaja Plzeň hänen mielestään on. Tšekkiläisjoukkueen ei tarvinnut osallistua ensimmäisiin karsintoihin.

– Hyvä joukkue. Todella työteliäs, todella juoksuvoimainen. Aika suoraviivainen. Paljon palloja isoja hyökkääjiä kohti (Esimerkiksi Tomas Chory on 199 senttimetriä pitkä, toim. huom.). Ovat vahvoja kamppailemaan.

– Lähtötilanne ei oikeastaan vaikuta pelisuunnitelmaan. Meidän on oltava todella kurinalaisia. Emme voi lähteä juoksemaan kilpaa emmekä taistelemaan kakkospalloista. Niissä vastustaja on todella hyvä. Meidän mietittävä, millä aseilla voimme haavoittaa vastustajaa, totesi Koskela painottaen pelaajien kokonaisvaltaista vastuuta.

Arajuuren odotetaan tuovan HJK:hon kokemusta kansainvälisistä otteluista. Hänellä on puolustussuunnan erikoisominaisuuksia, joita HJK todennäköisesti tarvitsee, kun vastaan asettuu paperilla laadukkaampia joukkueita.

– Ennen kaikkea Paulus tuo johtajuutta. Kaikki tiedetään, että ”Paukku” on erittäin hyvä puolustamaan. Pelasi viime kaudella [Konferenssiliigan] lohkovaihetta [Anorthosisissa] ja tietää, mitä se vaatii.

– Me pelataan todella paljon ja useita loukkaantumisia. On saatava toppareille huilia, sanoi Koskela viitaten siihen, että HJK kilpailee kahdella rintamalla: kotimaassa ja Euroopassa.

Klubin kannattajat ovat otaksuneet, että Koskela ajaa sisään kolmen keskuspuolustajan pelisysteemiä, jotta omaan pään suojeleminen kävisi eurocupeissa helpommin.

– On pelattu kaikenlaisilla puolustusmuodoilla ja eri systeemeissä. Numerot ovat numeroita ja pelitapa on aina opeteltava. Kokemuksesta voi olla hyötyä siinä, että pääsee kiinni pelitapaan.

– En ole miettinyt [pelaavatko Arajuuri ja Joona Toivio yhdessä]. Ollaan pelattu enempi kolmen topparin linjalla. [Miska] Ylitolva ja [Janne] Saksela olleet paljon pois. [Jukka] Raitala oikeastaan ainoa laitapakki, joka ollut kunnossa. Muut ovat olleet enempi laitureita, jolloin neljän linjalla ei ole voitu pelata niin paljon. Nyt tosiaan [Valtteri] Moren koko loppukausi pois ja Toivion kohdalla aika näyttää. Raitala, [Arttu] Hoskonen, [Miro] Tenho pelanneet.

Veikkausliigassa HJK voi ja sen täytyy pelata korkealla linjalla, mutta eurokentillä vastustajat pääsevät työntymään lähemmäs helsinkiläisten maalia. Tällaisissa tilanteissa painottuu osaaminen vastahyökkäyksissä ja transitioissa, joissa vastustajan puolustusmuoto on tasapainoton tai epäorganisoitu.

– Tarvitsemme pelintekijätyyppistä pelaajaa ja toisaalta pelaajaa, joka pystyy kuljettamaan isoja tiloja. Voi olla, ettemme löydä molempia ominaisuuksia yhdessä paketissa, vaan sitten on tehtävä priorisointia, Koskela lisäsi.

Jaakko Perttilä ja Juuso Kilpeläinen