Keskiviikon Mestarien Liigan ottelussa nähtiin suorastaan harvinaisen mautonta katsomokäyttäytymistä. Asialla olivat turkkilaisen Fenerbahce-fanit, joiden chantti alitti jokseenkin matalimman mahdollisen riman.

Ukrainassa ei ymmärrettävästi tänä kesänäkään huippujalkapalloa pelata naapurimaa Venäjän aloitettua Ukrainan maaperällä helmikuun lopussa raa’an ja verisen sodan. Ukrainalaisseurat ovat kuitenkin mukana europelien karsinnoissa, pelaten ottelupariensa kotipelit toisessa naapurimaassaan Puolassa.

Keskiviikkona jatkopaikkaa Mestarien liigassa tavoitteli ukrainalaisista Kiovan Dynamo. Puolassa oltiin päädytty 0-0-tasapeliin, joten kaikki oli auki, kun Dynamo haastoi Fenerbahcen vieraskentällä Istanbulissa 40 000 katsojan läsnäollessa.

Ottelu oli ilmeisen kiihkeä, sillä siinä nostettiin peräti 13 keltaista korttia. Kaksi niistä nousi samalle pelaajalle, kotijoukkueen Ismail Yuksekille, joka ajettiin ulos 53. peliminuutilla. Neljä minuuttia myöhemmin Vitaliy Buyalskyi vei Dynamon johtoon, mutta koska unkarilaistoppari Attila Szalai tasoitti numeroiksi 1-1 hieman ennen varsinaisen peliajan täyttymistä, haettiin ratkaisua jatkoajalta.

Loppunumeroiksi jääneen ja otteluparin ratkaisseen 1-2-maalin teki Kiovan Dynamolle Oleksandr Karavayev, kun pelattiin pelin 114. minuuttia. Buyalskyi tuuletti maaliaan tekemällä käsillään ”kotkaeleen”, jonka uskotaan viitanneen Fenerbahcen arkkiviholliseen Besiktasiin (tuuletus nähtävissä jutun lopusta löytyvän twiitin jatkotwiitissä).

Tämä oli Fenerbahcen faneille liikaa. He reagoivat johtomaaliin ja tuuletukseen laulamalla äänekkäästi Venäjän autoritäärisen hirmuhallitsijan Vladimir Putinin nimeä.

Ele oli varsin pöyristyttävä ottaen huomioon kaiken sen barbaariuden, jota Ukrainassa on viimeisten viiden kuukauden aikana koettu. Epäilemättä jota kuinkin jokainen Dynamon ukrainalaispelaaja tuntee ihmisiä, jotka ovat menettäneet sodassa kotinsa tai jonkun läheisensä, vammautuneet tai joutuneet maanpakoon. Kaikki Venäjän armeijan hirmuteot tapahtuvat Putinin siunauksella, joten provokaatio oli mauttomuudessaan vertaansa vailla.

Putinin nimeä laulettiin muutaman minuutin ajan, samalla kun osa faneista osoitti solidaarisuuttaan Ukrainaa kohtaan. Kiovan Dynamon valmentaja Mircea Lucescu kieltäytyi osallistumasta ottelun jälkeiseen lehdistötilaisuuteen protestina Fenerbahce-fanien käytökselle.

Toistaiseksi on epäselvää, aikooko UEFA ottaa tapauksen tutkintaansa ja kohdistaa Fenerbahceen mahdollisia kurinpidollisia toimia.

Kiovan Dynamo kohtaa Mestarien Liigan kolmannella karsintakierroksella itävaltalaisen Sturm Grazin. Fenerbahce jatkaa pelejään Eurooppa-liigan karsinnoissa, joissa se kohtaa seuraavaksi tshekkiläisen Slovackon.

Video Fenerbahcen chanttailystä on nähtävissä alla olevassa twiitissä.

Nico Cantor

@Nicocantor1
Fenerbahçe fans chanting “Vladimir Putin” after a Dynamo Kyiv player celebrated scoring in this #UCL qualifier.

Absolutely tasteless 👎