Keskiviikkoiltana Helsinki on ihmisten huulilla, kun UEFA Super Cup pelataan Helsingin Olympiastadionilla. Tämän kokoluokan otteluita ei ole Suomessa ennen järjestetty, eikä välttämättä tulla ihan heti järjestämään.

Finaalissa kohtaavat viime kauden Mestarien liigan voittaja Real Madrid ja Eurooppa-liigan voittaja saksalainen Eintracht Frankfurt. Real Madrid juhli viime kaudella myös La Ligan mestaruutta. Voikin melko tukevasti sanoa, ettei Suomessa ole nähty Real Madridin kaltaista superjoukkuetta koskaan.

Real toi Helsinkiin kaikki suuret tähtensä, joten kentällä nähdään varmasti tähtiloistoa maailman huipulta. Eikä sovi toki unohtaa Eintracht Frankfurtia, jolla on myös erittäin laadukas eurooppalainen joukkue jalkeilla, vaikka viime kausi ei Bundesliigassa mikään menestys ollutkaan. Eintracht sijoittui Bundesliigassa vasta sijalle 11, mutta Eurooppa-liigan voitto kruunasi kauden ja toi paikan täksi kaudeksi Mestarien liigan lohkovaiheeseen.

UEFA Super Cup on kokenut vuosien saatossa melkoisen uudelleenbrändäyksen. Nykyään supercup on tietynlainen kauden avaus eurooppalaiselle huippujalkapallokaudelle. Suomen kaikkien aikojen jalkapalloilija Jari Litmanen juhli urallaan kahdesti supercupin voittoa, mutta Litmasen mukaan silloin voittoa ei arvostettu ehkä niin korkealle kuin tänä päivänä.

Litmanen juhli supercupin voittoa Ajaxin kanssa vuonna 1995 (1996) sekä Liverpoolin kanssa vuonna 2001.

Jari Litmanen nosteli Mestarien liigan pystin ilmaan vuonna 1995. Kuva: Getty Images.

– Se on, niin kuin moni muukin asia jalkapallossa, muuttunut aika paljon. Vuonna 1995 voitimme Mestarien liigan ja pelasimme supercupia seuraavan kauden aikana, keskellä kautta. Se oli kaksiosainen silloin, pelasimme kotona ja vieraissa Real Zaragozaa vastaan ja voitimme 5-1.

– Pelasimme vieraissa kahden sarjapelin välissä. Sitten kotipeli siirrettiin, kun Amsterdamissa oli liian kylmä. Oli todella poikkeuksellisen kylmä talvi ja kentät olivat jäässä. Se oli vähän sellainen, että kiva että voitettiin. Se vähän tuli ja meni. Se finaali oli ehkä näistä kaikista finaaleista, joita olen päässyt pelaamaan, sellainen huomaamattomin, Litmanen muisteli Heinekenin järjestämässä tilaisuudessa.

Liverpoolin voitto tuli Monacossa, jossa supercupin finaali järjestettiin vuosina 1998-2012. Sen jälkeen finaalinäyttämö on vaihdellut vuosittain, ja ottelu on viety nimenomaan hieman pienempiin jalkapallomaihin.

– Silloin finaali pelattiin useana vuotena Monacossa, jossa oli komeat puitteet ja sinne kutsutaan ihmiset. Mutta siellä oli vähän lattea tunnelma, vaikka meillä oli hyvä finaali Bayern Münchenia vastaan. Se oli vähän sillä lailla, että ”okei, pitääkö tänne Monacoon nyt tulla?”.

Harvinaista herkkua

Virossa asuva Litmanen koki esimerkiksi vuonna 2018 suurta jalkapallohuumaa Tallinnassa, jossa supercupin finaalissa kohtasivat Real Madrid ja Atlético Madrid.

– Henkilökohtaisesti tykkään tästä viimeisestä versiosta, jossa supercup kiertää ja annetaan finaali sellaisiin paikkoihin, joissa se on oikeasti tärkeä tapahtuma. Muistan, kun muutama vuosi sitten finaali pelattiin Tallinnassa. Se oli todella iso tapahtuma Tallinnassa ja ihmiset todella tykkäsivät, Litmanen sanoi.

Real Madridin kaltaista superjoukkuetta ei Suomessa olla ennen nähty. Kuva: Getty Images.

Supercupin finaali saattaa hyvinkin olla harvinaista herkkua Suomen kokoiselle jalkapallomaalle. Litmasen mukaan keskiviikon finaalista kannattaa nauttia täysin rinnoin, sillä seuraavaa jalkapallon jättitapahtumaa saatetaan joutua odottamaan pitkään ja hartaasti.

– Tämä on oikeasti makeeta, että tällainen tapahtuma saadaan tänne sen yhden kerran, koska ei tässä nyt tarvitse murehtia, että se tulisi vähään aikaan uudestaan. Todennäköisesti Mestarien liigan finaalia me emme ikinä saa. Jossain vaiheessa ehkä Eurooppa-liigan finaali voidaan saada, mutta tämä on joka tapauksessa hyvin harvinaista herkkua.

[readmore from=UEFA Super Cup]

Luka Modric, Karim Benzema, Thibaut Courtois, Eden Hazard, Vinícius Júnior, Antonio Rüdiger, Toni Kroos, Casemiro, David Alaba… Real Madridin kokoonpanosta löytyy todellisia supertähtiä maailman huipulta.

– Kun mietin Real Madridin joukkuetta, niin me emme ole luultavasti Suomessa ikinä nähneet näin kovan luokan joukkuetta yksittäisessä totisessa pelissä.

Olympiastadion tuo lisähohtoa

Uusittu Olympiastadion saa Litmaselta kiitosta. Suomessa on jonkin verran keskusteltu siitä, että pitäisikö suomalaiselle jalkapallolle saada kokonaan futikselle pyhitetty koti. Litmasen mukaan Olympiastadion riittää tähän erinomaisesti. Perustelutkin ovat kieltämättä kohdallaan.

Uusittu Olympiastadion saa Litmaselta kiitosta. Kuva: Eetu Ikola.

– Olen pienestä pojasta asti siellä käynyt pelejä katsomassa ja muutaman pelin saanu myös pelata. Olen tietyllä tapaa kasvanut siihen, että se on Suomen urheilun suurin pyhättö. Olen erittäin tyytyväinen, että se korjattiin. Se antoi lisää vuosia ja nyt se on selvästi paremman näköinen. Se tuo lisähohtoa.

– Minulle riittää erittäin hyvin tuo Olympiastadion. Fanit ja pelaajat ovat ottaneet sen omakseen. Suomalaisessa jalkapallossa on paljon muita rahareikiä, mihin sen saman rahan voisi laittaa, Litmanen sanoi.

UEFA Super Cupin finaali pelataan Helsingin Olympiastadionilla kello 22. Ottelua voi seurata ilmaiseksi MTV3-kanavalta kello 21.30 alkaen.