UEFA esittelee mullistavan teknologisen uudistuksen Helsingissä järjestettävässä Super Cupissa

© Kuva: Getty Images

Euroopan jalkapalloliitto UEFA käyttää keskiviikkona ensimmäistä kertaa puoliautomaattista teknologiaa paitsiopäätösten nopeuttamisessa virallisessa ottelussa.

Keskiviikkona Helsingin olympiastadionilla pelataan UEFA Super Cup, jossa kohtaavat viime kauden Mestarien liigan (Real Madrid) ja Eurooppa-liigan (Eintracht Frankurt) voittajat.

Uutta teknologiaa kokeiltiin viime kaudella Arab Cupissa ja seurajoukkueiden MM-kisoissa, joissa sen arvioitiin lyhentäneen videolta tarkistettavien paitsiopäätösten tekemiseen kuluvaa aikaa 70 sekunnista 25 sekuntiin.

Järjestelmä käyttää erikoiskameroita, jotka pystyvät seuraamaan 29 eri kehon kohtaa pelaajaa kohden. Super Cupin jälkeen uusi teknologia otetaan käyttöön myös Mestarien liigassa, ja kansainvälinen jalkapalloliitto FIFA on vavistanut, että se on käytössä myös marras-joulukuussa pelattavissa Qatarin MM-kisoissa.

– Tämän innovatiivisen järjestelmän avulla videotuomarit voivat määrittää paitsiotilanteet nopeasti ja tarkemmin, mikä parantaa pelin sujuvuutta ja päätösten johdonmukaisuutta, kommentoi UEFA:n erotuomaripäällikkö Roberto Rosetti BBC:n mukaan.