Veikkausliigaan saatiin toissa viikolla jälleen yksi nimekäs paluumuuttaja, kun Huuhkajissa 21 kertaa esiintynyt laitapuolustaja Albin Granlund solmi loppukauden mittaisen sopimuksen IFK Mariehamnin kanssa.

Granlund, 33, edusti Grönvittiä jo vuosina 2014-2017, jolloin hän pelasi seurassa 119 ottelua ja voitti kertaalleen sekä Veikkausliigan että Suomen Cupin. Seuraavat vuodet hän vietti ulkomailla ruotsalaisessa Örebrossa ja puolalaisessa Stal Mielecissä, jonka hän jätti aiemmin tänä kesänä.

Suplan Veikkausliiga-podcastissa Granlund kertoi, että paluu Maarianhaminaan oli käytännöllinen vaihtoehto.

– Tyttöystävä on opiskellut etänä ja on Maarianhaminasta kotoisin. Oli tämän kesän työharjoittelussa siellä. Mä olen mun pojan ja tyttöystävän kanssa täällä kesäajan viettänyt ja treenannut yksin. Se alkoimaistumaan puulta ja oli pakko päästä treenaamaan jonkun jengin kanssa, ja IFK oli aika luonnollinen valinta. Muutenkin täällä on hyviä tuttuja. Jostain syystä tehtiin se sopimus ja mä olen ihan tyytyväinen siihen.

– Meillä on ollut täällä kämppä koko kesän ja meillä on paljon tuttuja täällä. Tyttöystävän perhe on täällä. Oli aika turvallinen valinta. Jos olisi ollut joku muu Veikkausliigan seura, niin olisi tarvinnut taas muuttaa. Tää oli hyvä valinta ja tuntui siltä, että oli oikea valinta tulla tänne. Vaikka IFK:ssa oli vain yksi pelaaja, joka pelasi täällä silloin kun mä viimeksi olin. Aika paljon muuttuneet asiat, mutta tuttu ja turvallinen valinta.

Granlund etsi ensiksi pelipaikkaa ulkomailta, eikä paluu Suomeen tarkoita välttämättä kansainvälisen uran päättymistä.

– Kun Puolasta lähdin, niin etsittiin agentin kanssa ulkomailta aika pitkäänkin. Loppukesästä mietittiin, että IFK voi olla hyvä vaihtoehto kun ei oikein löydetty mitään muuta. Ei ole ihan poissuljettua vieläkään, että lähtisi vielä tämän kesän aikana jonnekin ulkomaille pelaamaan. Mulla on sellainen pykälä sopimuksessa, että se olisi mahdollista. Mutta katsotaan mitä tapahtuu. Lasken nyt sen varaan, että pelaan koko loppukauden täällä. Katsotaan, mitä syksyn jälkeen tapahtuu. Ei ole mikään hinku päästä ulkomaille.

Artikkeli jatkuu kuvan alla.

Granlund kesällä 2010 RoPS:n paidassa. Kuva: Juha Tamminen

– Moni pelaaja lähtee aika aikaisin ulkomaille, mutta mulla on niin myöhään tullut kaikki ulkomaan seikkailut. Senkin takia olisi vielä mukava kokea jotain ihan elämänkokemuksena. Puolasta voi sanoa, että se oli kiva kokea meidän perheen kanssa yhdessä. Lähdettiin tyttöystävän ja pojan kanssa sinne ja viihdyttiin tosi hyvin. Katsotaan jos tulee vielä mahdollisuus lähteä jonnekin. Se olisi kiva kokemus. Jos ei, niin ei. Ei se sitten maailmaa kaada. Mutta se on ollut kiva nähdä eri paikkoja ja kokea sellaista futiksen ulkopuolella.

IFK Mariehamn on kirjoitushetkellä Veikkausliigassa kymmentenä, eikä sillä ole enää asiaa ylempään loppusarjaan, mutta Granlund pitää siitä, että sarjasysteemin ansiosta tosipelit eivät pääty runkosarjaan.

– Mielenkiintoinen konsepti Veikkausliigassa tänä vuonna. Just se, että pystyy vähän alempaa pääsemään europaikoille. Ja se on niin tiukkaa tuolla alhaalla, siellä on HIFK ja Lahti. Pitää katsoa, että ei joudu putoamistaisteluun, vaan että pääsee pelaamaan europaikoista.

– Olen aina rakastanut, kun tulee syksy ja alkaa olla isoja panoksia peleissä. Se on siistiä. Mutta karsintapaikka on ihan realistinen, vaikka se ole mikään kiva paikka olla siinä. Onneksi saatiin vähän eroa Lahteen viime pelissä, mutta ylöspäin me katsotaan.

– Meillä on kyllä tosi hyvä joukkue, tosi hyviä pelaajia. Meillä on jopa vanhoja Allsvenskanin tähtipelaajia. Tosi kovia pelimiehiä. Vähän on ollut loukkaantumisia ja korttitilejä täynnä sun muuta. Ei ole vielä ehkä ollut parhain kokoonpano kentällä samaan aikaan. Luulen, että noustaan ainakin pari pykälää vielä syksyn aikana.