Nations Leaguen lohkovaihe huipentuu maanantai-iltana Suomen osalta, kun Huuhkajat kohtaa vieraskentällä Montenegron lohkon päätösottelussa kello 21.45. Kyseessä on isojen panosten ottelu, vaikka mahdollisuus lohkovoittoon onkin jo menetetty.

Suomi voitti kesäkuussa kotikentällään Montenegron maalein 2-0. Se onkin yhä ainoa voitto kuluvan kauden Kansojen liigassa. Huomionarvoista on sekin, että Montenegro kierrätti kokoonpanoaan melko runsaalla kädellä Helsingissä pelatussa ottelussa.

Panoksia riittää, vaikka Bosnia ja Hertsegovina onkin jo varmistanut lohkovoittonsa. Voitolla Suomi varmistaisi lohkon kakkossijan ja parantaisi mahdollisuuksiaan nousta EM-karsintojen kakkoskoriin. Lisäksi voitto voisi nostaa Suomen Kansojen liigan B-liigan parhaaksi lohkokakkoseksi, mutta se riippuu vielä muiden lohkojen tuloksista.

Tässä Huuhkajien kokoonpano Montenegroa vastaan – Suomella debytantti avauksessa

Suomelle tappio tai tasapeli saattaisi tarkoittaa putoamista C-liigaan ja varmaa paikkaa karsintojen kolmoskorissa. Putoaminen C-liigaan olisi kiinni siitä, onnistuuko Romania voittamaan kotonaan lohkovoiton varmistaneen Bosnian.

Karsintojen korijaolla on suuri merkitys ensi vuonna käynnistyviin EM-karsintoihin. Kakkoskorin paikka toisi Suomelle rankingin perusteella vain yhden itseään kovemman maan karsintalohkoon. Sillä olisi suuri merkitys, koska karsintalohkon kaksi parasta maata etenevät suoraan vuoden 2023 EM-lopputurnaukseen.

Kakkoskorissa ovat varmuudella tällä hetkellä Englanti, Ranska, Bosnia ja Hertsegovina, Isreal, Wales sekä Itävalta. Jos Suomi yltäisi kakkoskoriin, se ei joutuisi edellä mainittujen maiden kanssa samaan lohkoon. Maanantain ottelun panokset ovat siis luvalla sanottuna valtavat.

Sääennusteen mukaan Podgoricassa on luvassa todella karmea keli illalle. Vettä pitäisi sataa runsaasti koko päivän ajan ja illalla pelin aikana vettä pitäisi tulla Forecan ennusteen mukaan peräti 11,2 millimetriä tunnissa.

Alla olevasta twiitistä näet korijaon varmistuneet maat. Jos et näe twiittiä, voit katsoa sen tästä.

Lohkotilanne

Suomi on ennen päätöskierrosta lohkossa sijalla kolme. Bosnia ja Hertsegovina on jo varmistanut lohkovoiton, mutta kaikki muut sijat ovat vielä auki ennen päätöskierrosta.

Skenaariot ovat seuraavat:

 • Jos Suomi voittaa Montenegron, on se varmuudella lokokakkonen.
 • Jos Suomi pelaa Montenegron kanssa tasapelin tai häviää, on se lohkon kolmas tai neljäs riippuen Romanian ja Bosnian välisestä ottelusta.
 • Jos Romania voittaa Bosnian, ja Suomi pelaa tasapelin tai häviää, on Suomi lohkon viimeinen ja se putoaa C-liigaan.
 • Jos Romania pelaa tasapelin Bosnian kanssa, ja Suomi häviää Montenegrolle, on Suomi lohkon viimeinen ja se putoaa C-liigaan, koska Romanialla on Suomea parempi maaliero keskinäisissä otteluissa (2-1).
# Joukkue O V T H M P
1 Bosnia ja Hertsegovina 5 3 2 0 7-4 11
2 Montenegro 5 2 1 2 6-4 7
3 Suomi 5 1 2 2 6-6 5
4 Romania 5 1 1 3 2-7 4

Kuntopuntari

Viisi edellistä: Montenegro (H, V, T, H, V)

 • 23.9. Bosnia ja Hertsegovina – Montenegro 1-0 (Nations League)
 • 14.6. Romania – Montenegro 0-3 (Nations League)
 • 11.6. Montenegro – Bosnia ja Hertsegovina 1-1 (Nations League)
 • 7.6. Suomi – Montenegero 2-0 (Nations League)
 • 4.6. Montenegro – Romania 2-0 (Nations League)

Viisi edellistä: Suomi (T, H, H, V, T)

 • 23.9. Suomi – Romania 1-1 (Nations League)
 • 14.6. Bosnia ja Hertsegovina – Suomi 3-2 (Nations League)
 • 11.6. Romania – Suomi 1-0 (Nations League)
 • 7.6. Suomi – Montenegro 2-0 (Nations League)
 • 4.6. Suomi – Bosnia ja Hertsegovina 1-1 (Nations League)

Avauskokoonpanot

 • Lisätty kello 20.28.

Montenegro (4-4-2)

Jovetic, Mugoša;
Hakšabanovic, Vukcevic, Jankovic, Jovovic;
Radunovic, Tomaševic, Vujacic, Vešovic;
Mijatovic

Suomi (3-5-2/5-3-2)

Pukki, Källman;
Antman, Kamara, Kairinen, Lingman, Alho;
R. Jensen, Ivanov, L. Väisänen;
Hradecky

Tässä Huuhkajien kokoonpano Montenegroa vastaan – Suomella debytantti avauksessa

Suomen kokoonpano

Viime perjantain Romania-peli toi Huuhkajille ikäviä uutisia, kun keskikentän pohjapelaaja Rasmus Schüller loukkaantui, eikä hän ole käytettävissä Montenegroa vastaan. Muilta osin Suomen pelaajat ovat tiettävästi pelikuntoisia.

Rasmus Schüller ei ole käytettävissä Montenegroa vastaan loukkaantumisen takia. Kuva: Juha Tamminen

Schüllerin saappaat keskikentän pohjalla ovat isot. Schüller on noussut viimeisen vuoden aikana äärettömän arvokkaaksi pelaajaksi keskikentän pohjalla. Schüller antaa esimerkiksi Glen Kamaralle ja toiselle keskikenttäpelaajalle mahdollisuuden pelata pallollisena hieman vapaammassa roolissa ylempänä.

Puolustussuuntaan Schüller on erinomainen, joten hänen paikkaamisensa on valmennustiimille vaikea rasti. Romaniaa vastaan Kaan Kairinen tuli Schüllerin tilalle. Kairinen pystyy pelaamaan keskikentän pohjalla, mutta hän on luontaisempi kasipaikan pelaaja kuin kutospaikan.

Kamara pystyy myös täyttämään kutospaikan, mutta hänelläkin on ollut viime aikoina puolustussuuntaan isoja puutteita pelaamisessaan. Kamara on erinomainen pallon kanssa, mutta puolustaa laiskasti. Lucas Lingman on ehkäpä jäljellä olevista vaihtoehdoista kurinalaisin, mutta hänkään ei luontainen kutospaikan pelaaja ole.

Romaniaa vastaan Teemu Pukin maalin syöttänyt Onni Valakari ei onnistunut puolustuspelissään kovinkaan kaksisesti. Valakari tuskin avaa Montenegroa vastaan, varsinkaan kun Schüller on vielä poissa. Luultavasti keskikentän kolmikkona nähdään Kamara, Lingman ja Kairinen.

Vaihtoehtona on myös hyökkäysmuodon muuttaminen neljän alakertaan laitapuolustajilla, joka käytännössä toisi Suomelle mahdollisuuden peluuttaa selkeitä laitureita ja kahta keskikenttäpelaajaa. Luultavasti Kanerva luottaa silti yhä 5-3-2-puolustusmuotoon, joka kääntyy hyökätessä 3-4-2-1-muotoon.

Topparilinjassa tuskin muutoksia nähään, kun panokset ovat niin suuret. Leo Väisänen, Robert Ivanov ja Richard Jensen jatkanevat avauksessa. Myöskään wingback-osastolla tuskin suuria muutoksia nähdään, varsinkaan kun Jere Urosen takana ei suoranaista vaihtoehtoa ole kuin Ilmari Niskanen, joka hänkin on enemmän pelannut oikealla.

Kapteeni Lukas Hradecky jatkanee varmasti maalinsuulla. Kärkeen Suomella on vaihtoehtoja. Romania-peliin Kanerva lähti selkeällä kärjellä (Teemu Pukki) ja valeysillä (Fredrik Jensen). Parivaljakko ei päässyt oikein peliin sisään, joten muutoksia saatetaan nähdä.

Pukki on vahvoilla taas avaukseen, mutta toisen hyökkääjän roolista käydään kovaa kamppailua. Viime pelissä Benjamin Källman oli terävänä, vaikka maali jäikin tulematta. Joel Pohjanpalo on erinomainen boksipelaaja, jonka vahvuuksia saatetaan tarvita varsinkin ottelun loppupuolella.

Suomen arvioitu avauskokoonpano

Montenegron kokoonpano

Montenegron Laziossa pelaava laitapelaaja Adam Marusic on Huuhkajia vastaan sivussa varoitustilin täyttymisen takia. Marusic on ollut yksi Montenegron avainpelaajia. Isoa vastuuta Laziossa nauttiva Marusic on myös tehnyt yhden maalin Kansojen liigassa.

Marusicin tilalla saatetaan nähdä vaihdosta sisään Bosniaa vastaan tullut Sead Haksabanovic, joka yleensä viihtyy enemmän kylläkin vasemmalla laidalla. Haksabanovic on myös selkeästi hyökkäävämpi vaihtoehto.

Lisäksi Montenegron alakerrasta on poissa loukkaantumisen takia myös Atlético Madridin toppari Stefan Savic.

Montenegro on pelannut Nations Leguessa 4-4-2-muodon variaatioilla. Muoto on kääntynyt myös 4-3-3:ksi pelin sisällä pallollisena.

Montenegron päävalmentaja Miodrag Radulovic tuskin tekee suuria muutoksia Bosnia-peliin verrattuna. Se tietäisi vastuuta tähtipelaajille. Kärjessä nähtäneen pelin aikana Hertha Berlinin hyökkääjä Stefan Jovetic ja Vissel Koben Stefan Mugoša, joka tuli Bosniaa vastaan vaihdosta sisään.

Hyökkääjä Stefan Jovetic edustaa seuratasolla Hertha Berliniä. Kuva: Getty Images.

Keskikentälle on tyrkyllä paljon vastuuta saanut kolmikko Marko Jankovic, Alezander Šcekic sekä Vukan Savicevic, joka on pelannut myös vasemmalla laidalla. Puolustuslinjassa tuskin nähdään suuria muutoksia. Maalissa jatkanee Milan Mijatovic, joka on pelannut kaikissa Kansojen liigan otteluissa.

Montenegron arvioitu avauskokoonpano

Mugoša, Jovetic
Savicevic, Šcekic, Jankovic, Haksabanovic
Radunovic, Tomasevic, Vujacic, Vesovic
Mijatovic

Kommentit

Mika Nurmela, Suomi

- Rade (Schüller) on tärkeä pelaaja meille, ja valitettavasti joutui jäämään pois. Meillä on kuitenkin paljon hyviä vaihtoehtoja korvaamaan hänet. Raden rooli keskikentällä on ollut sellainen kiinnipitävä voima ja organisoi meidän puolustuspeliä.

- Tiedämme tosi tarkkaan lohkomme tilanteen. Voittamalla olemme lohkokakkonen ja lähellä myös parasta lohkokakkosta kokonaiskilpailussa. Voitolla on iso merkitys, ja sitä lähdetään hakemaan.

Televisiointi - mistä näet pelin?

Montenegron ja Suomen välinen Kansojen liigan ottelu näkyy suorana lähetyksenä Yle TV2 -kanavalla sekä Yle Areenassa. Ottelulähetys käynnistyy studio-osuudella kello 21.05. Ottelun selostaa Velja Engström.

LUE MYÖS: