HELSINKI. Huuhkajien unelma lohkovoitosta kuoli, kun se pelasi Romanian kanssa 1-1-tasapelin Helsingin Olympiastadionilla. Viimeiselle ottelukierrokselle jää silti vielä isot panokset.

Ennen ottelua upean uran Suomen A-maajoukkueessa tehnyt Jukka Raitala sai vielä jättää jäähyväiset kannattajille. Raitala ilmoitti aiemmin tällä viikolla lopettavansa maajoukkueuransa.

Myöhäinen perjantai-ilta veti mukavasti väkeä (20 130 katsojaa) Olympiastadionille. Suomen kannattajat pitivät iloisesti meteliä koko ottelun ajan. Myös Romaniasta oli paikalle saapunut noin satapäinen kannattajajoukko, joka piti hyvää tunnelmaa yllä läpi ottelun. Romanian kannattajien kädessä nähtiin myös useampia soihtuja.

Suomen päävalmentaja Markku Kanerva luotti avauskokoonpanossaan avainpelaajiinsa. Ainoa suurempi yllätys oli se, että Onni Valakari nousi avaukseen keskikentälle. Loukkaantuneiden Robin Lodin ja Urho Nissilän poissaolot avasivat näyttöpaikan Valakarille.

Joel Pohjanpalo joutui jälleen aloittamaan vaihtopenkiltä. Teemu Pukin parina hyökkäyksessä avasi Augsburgissa vahvasti kauden Bundesliigassa aloittanut ja paluun Huuhkajiin tehnyt Fredrik Jensen.

Huuhkajat aloitti varovasti ensimmäisen puoliajan. Romania sai hallita palloa. Suomi odotti Romanian avaavan 4-4-2-muodolla, mutta kentällä nähtiin melko selkeä 4-3-3, jossa laiturit pelasivat leveällä ja keskellä oli yksinäinen kärki.

Unelma-alku

Suomi sai otteluun kuitenkin unelma-alun Romanian selvästä pallonhallinnasta huolimatta. Huuhkajien yksi selkeimmistä hyökkäysmalleista on ollut luoda laitakaistoille ylivoimia. Tälläkin kertaa Suomen maali tuli vasemman laitakaistan ylimiehittämisestä.

Pallo pelattiin lyhyen hallinnan jälkeen Romanian puolustuslinjan taakse, jonne Glen Kamara teki hyvän juoksun. Kamara pyrki pelaamaan ensimmäisellä kosketuksellaan heti keskustaan, mutta Romania onnistui purkamaan tilanteen puolittaisesti.

Paine pysyi kuitenkin boksin tuntumassa. Lopulta avaukseen noussut Valakari siirsi parilla metrillä palloa kohti keskustaa, josta Teemu Pukki tykitti kovan laukauksen maalin vasempaan nurkkaan. 1-0.

Romania hallitsi ja Suomi selvisi tuurillakin

Ensimmäinen puoliaika Suomen osumasta huolimatta oli Romanian hallintaa. Romania hallitsi palloa 55-prosenttisesti ja vei maalintekoyritykset 6-2. Romanialla oli myös hyökkäyksiä 28, kun Suomella vain 20.

Puolen tunnin kohdalla Suomi sai kiittää onneaan. Romania loi pitkän hyökkäyksen aikana kolme erinomaista maalintekopaikkaa. Ensin Deian Sorescu laukoi boksin takaa kovan laukauksen, joka otti juuri ennen maalia kimmokkeen märästä nurmesta. Lukas Hradecky sai vain pienen kosketuksen kädellään palloon, mutta se riitti ohjaamaan pallon tolppaan.

Paine jatkui. Andrei Ratiu lähetti oikealta laidalta keskityksen, joka lopulta putosi ylärimaan. Vielä senkin jälkeen Romania loi loistavan paikan boksin sisään, mutta Cristian Tanasen laukaus kimposi Suomen puolustuksesta kulmapotkuksi.

Romania onnistui kääntämään peliä nopeasti pallonmenetyksien jälkeen. Se ei varmasti tullut Suomen valmennukselle yllätyksenä, mutta silti negatiivisten tilanteenvaihtojen puolustamisessa oli vaikeuksia. Romania myös pystyi pallonhallinnan kautta pääsemään keskustaan, jossa oli liian paljon tilaa.

Hetken nukahdus kostautui heti

Romania aloitti toisen puoliajan vahvasti ja ottelun kuva jatkui hyvin samanlaisen kuin ensimmäiselläkin puoliajalla. Romania pyrki selvästi luomaan 1vs1- tai 2vs2-tilanteita vasemmalle laidalle. Nikolai Alho puolusti tilanteissa hyvin, mutta kun tuki tuli Valakarilta, Suomi ei onnistunut blokkaamaan keskityksiä boksiin.

Romanian tasoituksessa Valakarin puolustuspelaamisen heikkoudet tulivat ikävällä tavalla näkyviin. Valakari puolusti näennäisesti, kun Sorescu ja laitapuolustaja Nicosur Bancu pelasivat yhteen. Valakari kadotti hetkeksi Bancun, joka teki juoksun boksiin selustaan.

Sorescu syötti boksiin ja sekunnissa Valakari oli metrin Bancua perässä. Bancu pelasi takaviistoon, jossa Florin Tanase oli keskustassa aivan liian vapaana. Tanase ehti ottaa haltuun ja laukoa pallon toisella kosketuksellaan ohi Hradeckyn. 1-1.

Kanerva reagoi nopeasti maalin jälkeen vaihtojen avulla. Viisi minuuttia takaiskun jälkeen Valakari tuli vaihtoon ja hänen tilalleen tuli HJK:n keskikenttäpelaaja Lucas Lingman, joka on selvästi Valakaria puolustavampi vaihtoehto. Myös Fredrik Jensen otettiin vaihtoon ja sisään tuli Benjamin Källman. Pohjanpalo jäi yhä odottamaan vuoroaan vaihtopenkin puolelle.

Källmanin tultua kentälle Suomi alkoi rakentaa hyökkäyksiä enemmän laidan kautta, josta pyrittiin pelaamaan keskityksiä boksiin. Reilun 70. minuutin kohdalla Suomen kannattajat antoivat oman mielipiteensä siitä, kenet tulisi ottaa kentälle hyökkäyksiä päättämään.

Katsomossa raikasi Joel Pohjanpalon nimi. Noin viisi minuuttia myöhemmin kannattajien huutoon vastattiin, kun Pohjanpalo tuli kentälle Pukin tilalle.

Romania antoi kovempaa prässiä pelin edetessä. Prässi oli yksilövetoista, mutta se tuotti yllättävän suuria hankaluuksia Suomelle avata peliä ja vaihtaa pelin painopistettä. Ajoittain Suomi oikein kinusi vaikeuksia pelaamalla prässinpuoleisella laidalla liian pitkään. Romanian epäorganisoitunut prässi onnistui tuottamaan tarpeettoman suuria vaikeuksia.

Romanian pidemmissä hyökkäyksissä Suomen keskikenttä valui ajoittain liian alas topparilinjan eteen. 80. minuutilla vaihdosta tullut Nicolae Stanciu pääsi laukomaan noin 20 metristä aivan liian vapaasti, mutta Suomen onneksi laukaus viuhui oikeaa sivuverkkoa hipoen ohi maalin. Tilanne pelattiin laidalta takaviistoon, jolloin Suomen keskikenttä ei nostanut tarpeeksi nopeasti puolustamaan palloa kohti.

Lingmanin nopeat tilanteenvaihdot tuotti lähes tulosta

Vaihdosta sisään tullut Lucas Lingman oli kesäkuun otteluissa erinomainen nopeiden tilanteenvaihtojen käynnistäjä. Myös nyt Lingman väläytti erinomaista pystysyöttötaitoaan pelaamalla Benjamin Källmanin pystyjuoksuun. Källman haastoi hyvin boksiin ja sai oikean jalkansa vapaaksi, mutta laukaus suuntautui hieman ohi vasemman tolpan.

Lähes 90 minuuttia oli kellossa, kun Lingman oli jälleen käynnistämässä nopeaa vastahyökkäystä. Vaihdosta sisään tuleen Kaan Kairisen pieni siirto mahdollisti nopean tilanteenvaihdon. Lingman pelasi Källmanille pystyyn. Källman tarjoili keskustaan, mutta Pohjanpalo ja Kairinen sutivat molemmat ohi pallosta.

Tilanteesta seuranneesta kulmapotkusta Robert Ivanov pääsi puskemaan, mutta Romanian selvitti tilanteen lähes maaliviivalta.

Hradecky joutui vielä venymään torjuntaan lisäajalla, kun Romania hyökkäsi nopeasti. Romania sai vielä sen jälkeisestä kulmapotkusta luotua vaarallisen hyökkäyksen, mutta osumia ei nähty.

Tasapeli oli lopulta kenttätapahtumiin nähden varsin oikeudenmukainen tulos. Suomi loi vaarallisia vastahyökkäyksiä, mutta paikkansa oli Romaniallakin.

Lohkon toisessa ottelussa Bosnia ja Hertsegovina voitti Montenegron maalein 1-0, ja varmisti näin ollen lohkovoittonsa. Suomi kohtaa viimeisessä ottelussaan Montenegron, ja Romania pelaa Bosniaa vastaan. Lohkon kolme muuta sijaa ovat vielä täysin auki ennen viimeistä kierrosta.