Argentiinalainen kannattaja menehtyi Gimnasia La Platan ja Boca Juniorsin välisessä ottelussa torstaina. Ottelu keskeytettiin, kun poliisin suihkuttama kyynelkaasu ajelehti stadionin ulkopuolelta katsomoon ja kentälle, mikä teki hengittämisestä tukalaa ja kivuliasta.

Kuolintapauksen olosuhteet ovat hämärät. Buenos Airesin maakunnan turvallisuusministeri Sergio Berni valotti paikallisen televisiokanavan haastattelussa tilannetta sen verran, että kuolema johtui sydänviasta. Fani sai kohtauksen yrittäessään poistua Estadio Juan Carmelo Zerillolta.

Onnettomuus peilautuu viisi päivää aiemmin Indonesiassa tapahtuneeseen katastrofiin, jossa 131 henkilöä saivat surmansa. Indonesiassa valtavat kannattajamassat yrittivät paeta sekasortoa, mikä aiheutti hengenvaarallisen tilanteen. Tungokseen myötävaikutti poliisin toiminta: se koetti hajottaa fanien liikehdintää sumuttamalla kyynelkaasua.

Argentiinalaisviranomaiset esittävät, että Gimnasian kannattajat pyrkivät sisään stadionille, vaikka se oli jo myyty loppuun eikä sinne olisi mahtunut enempää yleisöä. Poliisi käytti kumiluoteja ja kyynelkaasua, joiden avulla se arveli lannistavansa väkijoukon.

Pelaajat suojasivat kasvoja käsillään, ja kannattajat ryntäsivät pakokauhun vallassa kentälle paetakseen kyynelkaasua. Argentiinan pääsarjaottelu jouduttiin keskeyttämään vain yhdeksän pelatun minuutin jälkeen.

– Kaksivuotias poikani ei voinut hengittää. Olemme epätoivoisia ja huolestuneita kaikkien katsomossa olleiden ihmisten puolesta, sanoi Gimnasian pelaaja Leonardo Morales ESPN:n mukaan.

– Pelasimme tavanomaista jalkapallopeliä, ja siitä tuli tällaista. Tuntuu, että sukulaisemme melkein kuolivat.

Berni kertoi, että hänen ministeriönsä avaa tutkinnan tapahtuman syistä ja seurauksista. Hänen mukaansa stadion ylivarattiin. Kotijoukkue Gimnasia kiistää tämän. Gimnasia on tiedottanut, että se noudatti lipunmyynnissään turvallisuusmääräyksiä. Silti seurakin vaatii, että ”traaginen päivä” tutkitaan, jotta syylliset saadaan vastuuseen.

Boca Juniors on yksi maailman kuuluisimmista seuroista. Gimnasia on toistaiseksi jäänyt historiaan etenkin viimeisenä joukkueena, jossa Diego Maradona valmensi ennen kuolemaansa.

Lähde: Reuters

Muokattu 7.10. klo 12.48: Otsikkoa muutettu. Aiempi otsikko oli ”Boca Juniorsin ottelussa elettiin kauhunhetkiä: yksi fani kuoli, ja ottelu keskeytettiin, koska stadionilla oli vaikeaa hengittää”.