Madridista Dohaan kävellen matkalla ollut MM-kisaturisti Santiago Sánchez on pidätetty Iranissa, kertoo ihmisoikeusjärjestö Hengaw tiedotteessaan.

Espanjalaisen Sánchezin, 41, perhe kertoi viikonvaihteessa, että hänestä ei ole kuulunut mitään sen jälkeen, kun hän oli ylittänyt Iranin rajan kolme viikkoa sitten.

Sánchez nähtiin viimeksi Irakissa, jonne hän oli vaeltanut 15 maan läpi jakaen päivityksiä matkastaan suositulla Instagram-tilillään viimeisten yhdeksän kuukauden aikana.

Hänen perheensä kuuli hänestä viimeksi 2. lokakuuta, päivä sen jälkeen, kun hän oli ylittänyt Irakin ja Iranin välisen rajan. Sánchezin vanhemmat soittivat uutistoimisto AP:lle viimeisen ääniviestin, jonka he olivat saaneet pojaltaan tuona päivänä. Sánchez oli jo saapunut Iranin maaperälle ja hän kertoi vanhemmilleen yksityiskohtaisesti suunnitelmistaan.

– Olen ystäväni kanssa, joka on tullut hakemaan minut. Aion mennä Bandar Abbasiin, joka sijaitsee hyvin kaukana 1 700 kilometriä etelään Iranissa, lähellä Hormuzin saarta, Sánchez kertoi viestissä.

Artikkeli jatkuu twiitin alla.

Transfer News Live

@DeadlineDayLive
🚨 Santiago Sanchez, a Real Madrid fan walking to the Qatar World Cup from Madrid has been reported missing in Iran.

Sanchez's family last heard from him on October 2nd, a day after he crossed the Iraq-Iran border.

(Source: @AP)

Sánchez kertoi, että hänen oli seuraavana päivänä tarkoitus mennä Iranin pääkaupunkiin Teheraniin, jossa eräs televisioasema halusi haastatella häntä. Hänen seuraava askeleensa olisi ollut Bandar Abbas, satama Etelä-Iranissa, josta hän hyppäisi laivaan Qatariin. Mutta hänen vanhempiensa mukaan kaikki jäljet Sánchezista katosivat jo ennen kuin hän ehti Teheraniin.

Sánchez oli varoittanut perhettään jo ennen Iraniin siirtymistä, että yhteydenpito ei olisi yhtä helppoa kuin aiempina kuukausina.

– Muutaman päivän jälkeen emme olleet huolissamme siitä, että hän ei lähettänyt viestejä. Se vastasi sitä, mitä hän oli sanonut. Mutta 8 tai 9 päivän jälkeen tyttäreni ja hänen lähimmät ystävänsä … aloimme jo ajatella, että meidän oli ilmoitettava hänen katoamisestaan, hänen äitinsä sanoi.

Vanhemmat tekivät katoamisilmoituksen 17. lokakuuta, ja he sanoivat Espanjan poliisin ja diplomaattien auttavan perhettä.

Tämän viikon tiistaina Hengaw kertoi tiedotteessaan, että Iranin turvallisuusjoukot pidättivät Sánchezin hänen käytyä vierailulla Mahsa Aminin haudalla Saqqezissa. 22-vuotias Amini kuoli syyskuussa jouduttuaan Iranin siveyspoliisin kiinniottamaksi ”väärin puetun” hijabin takia. Hänen kuolemansa jälkeen Iranissa on nähty mittavia mielenosoituksia.

Artikkeli jatkuu twiitin alla.

Hengawin saaman raportin mukaan Iranin tiedusteluministeriön joukot pidättivät Sánchezin Saqqezissa Kurdistanin maakunnassa yhdessä Bandar Abbasista kotoisin olevan Iranin kansalaisen (Sánchezin tulkin) kanssa noin kolme viikkoa sitten.

Hengawin lähteet, joiden henkilöllisyys on suojattu turvallisuussyistä, ilmoittivat, että Sánchezia pidetään Iranin tiedustelupalvelun pidätyskeskuksessa Sanandajissa.

– Iranin islamilaisen tasavallan tiedotusministeriö ilmoitti muutama viikko sitten pidättäneensä yhdeksän ulkomaalaista, joista suurin osa on Euroopan maiden kansalaisia, syytettynä yhteyksistä mielenosoittajiin, kertoo Hengaw.

– On syytä mainita, että konsuliyhteyksiä koskevan kansainvälisen oikeuden mukaan Espanjan diplomaatti- ja konsuliviranomaisille olisi pitänyt ilmoittaa asiasta mahdollisimman pian.