Indonesian presidentti Joko Widodon mukaan jalkapallon kansainvälinen kattojärjestö FIFA ei langeta maalle sanktioita Kanjuruhan-stadionin traagisen katastrofin johdosta. Turmassa kuoli 131 ihmistä lokakuun ensimmäisenä päivänä.

Tapahtumat olivat saaneet alkunsa, kun kotijoukkue Arema FC:n kannattajat olivat tunkeutuneet kentälle tappioon päättyneen ottelun jälkeen. Poliisi oli ottanut käyttöön kyynelkaasun. Väkijoukko oli paennut kaasua ulospääsyoville ja -porteille, joista iso osa oli ollut lukittu. Ihmisiä jäi tungoksen alle ja puristui rakenteita vasten.

FIFAn puheenjohtaja Gianni Infantino kirjoitti Widodolle kirjeen. Kirjeessään hän vakuutti, että Indonesia saa isännöidä ensi vuonna pidettävät alle 20-vuotiaiden miesten MM-kisat.

– Sen kirjeen perusteella — Luojan kiitos — FIFA ei rankaise Indonesian jalkapalloa, Widodo sanoi presidentin kanslian YouTube-kanavalla perjantaina.

Turvallisuusprotokollassaan FIFA neuvoo, että kyynelkaasua ei saisi koskaan käyttää ottelutapahtumissa, ei stadionien sisällä eikä niiden ympäristössä. Lisäksi sen virallinen suositus on, että katsojilla pitää olla esteetön pääsy ulos stadionilta. Standardit eivät päde kansallisissa sarjoissa, eikä FIFAlla tietenkään ole mitään keinoa määrätä, miten paikalliset hallinnot ja organisaatiot huolehtivat yleisestä turvallisuudesta. Turvallisuustilanne Indonesian jalkapallotapahtumissa on yksi maailman heikoimmista, eli konfliktin ja väkivallan uhka on ollut jo pitkään läsnä.

Kanjuruhan-stadionin tapahtumiin liittyen rikossyytteet aiotaan nostaa ainakin kuutta ihmistä vastaan, joista kolme on poliisin jäseniä.