Kansainvälistä jalkapalloliitto FIFA:a on kehotettu kieltämään Irania osallistumasta Qatarin MM-kisoihin, kertoo BBC.

Joukko iranilaisia jalkapallo- ja urheiluvaikuttajia on lähettänyt FIFA:lle virallisen pyynnön, jossa pyydetään Iranin jalkapalloliiton hyllyttämistä.

Heidän mukaansa Iranin hallitus rikkoo FIFA:n sääntöjä estämällä naisten pääsyn jalkapallostadioneille. Espanjalaisen lakiasiaintoimiston tukeman ryhmän mukaan muita maita on aiemmin suljettu kilpailuista ulos vastaavien rikkomusten vuoksi.

– Iranin julmuus ja sotaisa suhtautuminen omaan kansaansa on saavuttanut pisteen, joka vaatii yksiselitteistä ja päättäväistä eroa jalkapallo- ja urheilumaailmasta, kommentoi ryhmä.

– Naisilta on jatkuvasti evätty pääsy stadioneille eri puolilla maata, ja heidät on järjestelmällisesti suljettu Iranin jalkapalloekosysteemin ulkopuolelle, mikä on jyrkässä ristiriidassa FIFA:n arvojen ja sääntöjen kanssa.

– Jos naisia ei päästetä stadioneille eri puolilla maata ja Iranin jalkapalloliitto vain noudattaa ja panee täytäntöön hallituksen ohjeita, sitä ei voida pitää itsenäisenä organisaationa, joka on vapaa kaikenlaisesta vaikutusvallasta. Tämä rikkoo FIFA:n sääntöjä.

– FIFA:n ei pitäisi sallia sellaisen maan osallistumista, joka vainoaa aktiivisesti naisiaan, urheilijoitaan ja lapsiaan vain siksi, että he käyttävät perusihmisoikeuksiaan.

BBC:n mukaan naisilta evätään usein Iranissa pääsy urheilukentille, joilla miehet pelaavat, vaikka maassa ei olekaan asiasta virallista kieltoa.

Aiemmin tänä vuonna FIFA kirjoitti viranomaisille ja pyysi heitä päästämään enemmän naisia stadioneille, ja jotkut naiset pääsivät katsomaan Persianlahden Pro Leaguen pelejä.

Iran pelaa Qatarin MM-kisoissa samassa alkulohkossa Englannin, Yhdysvaltojen ja Walesin kanssa. MM-turnaus pelataan 20. marraskuuta – 18. joulukuuta.