Huuhkajat kohtaa torstaina harjoitusottelussa Pohjois-Makedonian. Ottelu pelataan Skopjessa kello 19 Suomen aikaa.

Suomea ei Qatarin MM-kisoissa nähdä, mutta valmistautuminen ensi vuoden maaliskuussa käynnistyviin EM-karsintoihin käynnistyy marraskuun kahdella harjoitusottelulla. Suomi kohtaa torstaina Pohjois-Makedonian ja sunnuntaina juuri ennen MM-kisojen avausottelua Norjan. Molemmat ottelut pelataan vieraskentällä.

Pohjois-Makedonia on vahva joukkue, josta kertoo esimerkiksi se, että joukkue eteni Euroopan jatkokarsinnoissa aina viimeiseen vaiheeseen saakka. Portugali oli kuitenkin parempi jatkokarsintojen finaalissa napaten MM-kisapaikan. Välierissä Pohjois-Makedonia aiheutti shokkitappion Italialle, joka jäi ulos MM-kisoista tappion myötä.

Lisäksi Pohjois-Makedonia oli mukana vuoden 2021 EM-kisoissa, kuten Suomikin. Kyyti oli kuitenkin kylmää EM-kisoissa, joissa se hävisi kaikki kolme alkulohkon otteluaan Itävallalle, Ukrainalle ja Hollannille.

Syyskuussa päättyneessä Nations Leaguessa Pohjois-Makedonia pelasi C-liigassa jääden kuitenkin oman lohkonsa kolmanneksi seitsemällä pisteellään. FIFA-rankingissa Pohjois-Makedonia on sijalla 65. Suomi on sijalla 56.

Kuntopuntari

Pohjois-Makedonia

Pohjois-Makedonian viimeisimmät tulokset Nations Leaguessa
PvmOtteluTulos
26.09.2022Pohjois-MakedoniaMKDBulgariaBUL0-1
23.09.2022GeorgiaGEOPohjois-MakedoniaMKD2-0
12.06.2022Pohjois-MakedoniaMKDGibraltarGIB4-0
09.06.2022Pohjois-MakedoniaMKDGeorgiaGEO0-3
05.06.2022GibraltarGIBPohjois-MakedoniaMKD0-2

Suomi

Suomen viimeisimmät tulokset Nations Leaguessa
PvmOtteluTulos
26.09.2022MontenegroMNESuomiFIN0-2
23.09.2022SuomiFINRomaniaROM1-1
14.06.2022Bosnia ja HertsegovinaBIHSuomiFIN3-2
11.06.2022RomaniaROMSuomiFIN1-0
07.06.2022SuomiFINMontenegroMNE2-0

Avauskokoonpanot

  • Lisätty 17.11. klo 18.

Pohjois-Makedonia

Stole Dimitrievski (mv), Ezgjan Alioski, Nikola Serafimov, Visar Musliu, Egzon Bejtulai, Enis Bardhi, Elif Elmas, Stefan Spirovski, Boban Nikolov, Stefan Ristovski, Ilija Nestorovski

Suomi

Antman, Pohjanpalo, Antman;
Taylor, Suhonen, Lingman;
Ollila, Ivanov, Hoskonen, Alho;
Joronen

Huuhkajien lähtökohdat

  • Kirjoitettu ennen avauskokoonpanojen julkaisua.

Huuhkajien päävalmentaja Markku Kanerva haluaa varmasti antaa marraskuun harjoitusotteluissa näyttöpaikkoja laajalla rintamalla. Esimerkiksi saksalaista HSV:tä edustava Anssi Suhonen, 21, on varmasti pelaamassa isoja minuutteja tulevissa otteluissa.

Peliaikaa on varmasti tulossa myös esimerkiksi Kansojen liigan viimeisessä ottelussa upeasti debytoineelle Oliver Antmanille. Huuhkajilta on vammojen takia sivussa useampi niin sanottu avauksen pelaaja, kuten keskikenttäpelaajat Glen Kamara ja Rasmus Schüller.

Puolustuslinjassa peliaikaa kärkkyvät KuPSin Diogo Tomas sekä keskikentällä puolalaista Warta Poznania edustava Niilo Mäenpää, joka on siis Robert Ivanovin seurakaveri. Mäenpää on ensimmäistä kertaa Huuhkajien mukana.

Pelikuntoon loukkaantumisen jälkeen päässyt Daniel O’Shaughnessy halajaa varmasti peliminuutteja, joita ei vielä ole juurikaan tullut kuntoutumisen jälkeen seuratasolla Karlsruhessa.

Anssi Suhonen (vas) saanee epävirallisen debyyttinsä Huuhkajissa Pohjois-Makedoniaa vastaan. Kuva: Getty Images.

Keskikentällä Lucas Lingman on varmasti saamassa minuutteja. Lisäksi viime tapahtumasta sivuun jääneet Robin Lod ja Robert Taylor saanevat taas tuntumaa maajoukkuepeleihin.

Ansaitun loman saanut Teemu Pukki ei ole Huuhkajien mukana. Sen myötä esimerkiksi Middlesbrough’ssa hyvään vireeseen viime aikoina päässyt Marcus Forss saanee enemmän vastuuta. Joel Pohjanpalo ja Benjamin Källman saanevat myös tasaisesti minuutteja.

Ryhmityksen kannalta on mielenkiintoista nähdä, lähteekö Kanerva kehittämään entisestään 3-4-3-puolustusmuotoa, joka nähtiin Kansojen liigan viimeisessä ottelussa Montenegroa vastaan. Suomen hyökkäysmuoto tuskin oleellisesti muuttuu, mutta puolustusmuodon prässitasot saattavat olla korkeammalla varsinkin ensimmäisessä pelissä Pohjois-Makedoniaa vastaan.

Avauskokoonpanosta on sinänsä turha tehdä kovinkaan pitkälle vietyä arviota, sillä harjoitusottelussa peliaikaa tullaan jakamaan tasaisemmin. Luultavasti Kanerva käyttää myös kaikki vaihtonsa ja ensimmäisellä puoliajalla nähdään hyvin erilainen kokoonpano kuin toisella puoliajalla.

Kommentit

Markku Kanerva

Uusia debytantteja tulossa?

– Näyttöpaikka kun tulee, niin totta kai odotamme, että pelaajat tuovat rohkeasti parhaat ominaisuutensa esille ja osoittavat pystyvänsä pelaamaan joukkueelle. Nyt on tosiaan enemmänkin ensikertalaisia mukana ja näiden kahden matsin aikana varmasti tullaan tekemään debyyttejä A-maajoukkuetasolla. Viisi pelaajaa, joilla ei ole vielä debyyttiä tehtynä. Katsotaanko, saavatko kaikki sen tämän reissun aikana.

Pohjois-Makedonian vahvuudet ja heikkoudet?

– Meidän puolustuspeli joutuu tietynlaiseen puntariin. Pohjois-Makedonia on joukkue, jossa on yksilötaitoa. Sieltä löytyy vauhtia ja fysiikkaa, mutta toki sieltä löytyy myös heikkouksiakin, joita pyrimme haavoittamaan. Toivottavasti tuo kenttä saadaan sellaiseen kuntoon, että se mahdollistaa sujuvan syöttöpelin, joka on meidän hyökkäyspelissä aika oleellista.

Olosuhteet aiheuttaneet harmia?

– Etukäteen oli tiedossa, että ottelustadion on sellaisessa kunnossa, että kumpikaan joukkueista ei harjoittele perinteisesti päivää ennen stadionilla. Sanotaan myös se, että odotimme vähän enemmän näiltä harjoituskentiltä, joilla olemme harjoitelleet. Olemme kuitenkin saaneet vedettyä suunnitellut treenit läpi.

Televisiointi – mistä näet ottelun?

Huuhkajien karsintapelit ovat näkyneet tänä vuonna Ylen kanavilta ja Yle Areenasta, mutta marraskuun harjoitusottelut ovat poikkeus. Suomen pelit Pohjois-Makedoniaa ja Norjaa vastaan näkyvät maksullisilta V Sportin kanavilta ja maksullisesta Elisa Viihde Viaplaysta.

Pohjois-Makedonian ja Suomen välinen kamppailu näkyy Elisa Viihde Viaplaysta ja V Sport2 Suomi -kanavalta kello 18.45 alkaen. Perinteistä studio-osuutta ei ole luvassa. Ottelun selostaa Ville Kuusinen ja kommentaattorina on Jussi Jääskeläinen.

Viaplay Urheilu

@ViaplayUrheilu
Viisi päivää ja neljänä näistä tarjolla kansainvälistä huippufutista ja mm. #Huuhkajat nurmella torstaina sekä sunnuntaina! 🔥

Mitkä matsit lähtevät katseluun?

Tämä laaja kattaus pelejä tarjolla Elisa Viihde Viaplayn puolella kuin suurelta osalta myös V Sport -kanavilla. 📺

Juho Hirvonen
Twitter: @jkhirvonen

LUE MYÖS!