HJK:n keskikenttäpelaaja Santeri Väänänen vaihtaa seuraa. 20-vuotias Klubi-kasvatti siirtyy Norjan pääsarjaan Rosenborgin riveihin.

Rosenborg ja HJK uutisoivat siirrosta tiedotteissaan.

Väänäsen sopimus Rosenborgin kanssa on neljän vuoden mittainen.

Vaikka sopimus HJK:n kanssa päättyi viime kauteen, Veikkausliigan mestari saa pelaajastaan FIFA:n sääntöihin perustuvan korvauksen. Liitolla on käytössään kompensaatiojärjestelmä, joka on luotu etenkin pienempien jalkapallomaiden seurojen kannustimiseksi pitämään huolta juniorityöstään.

Kompensaation perusteita ovat ensimmäisen ammattilaissopimuksen ajankohta ja ulkomaansiirto. Korvauksen määrä riippuu seuran luokituksesta. HJK:n ja muiden suomalaisseurojen luokitus on numerossa neljä.

Mitä pienempi numero on, sitä suurempi laskennallinen korvaus on.

FIFA:n Training Compensation -korvaus maksetaan seuralle, josta alle 23-vuotias pelaaja siirtyy ulkomaille. Korvauksen suuruus riippuu siitä, kuinka pitkään pelaaja on edustanut ikävuosina 12-21 edellistä seuraansa.

Väänäsen tapauksessa HJK ja Rosenborg sopivat, että norjalaisseura maksaa training compensationin sijaan itse siirtokorvauksen sekä pienen prosenttiosuuden pelaajan seuraavan siirron korvauksesta.

– HJK:n training compensation olisi ollut Väänäsen tapauksessa lähes 300 000 euroa. Sovimme seurojen kesken, että pieni osa tästä summasta vaihdetaan prosenttiosuuteen Sanden seuraavasta siirtokorvauksesta. Tämä on hyvin yleinen toimintatapa, ja HJK:ssa näimme tässä tapauksessa isomman mahdollisuuden itsellemme, koska summan ero on pieni verrattuna Sanden potentiaaliin, HJK:n toimitusjohtaja Aki Riihilahti perusteli seuran tiedotteessa.

Väänänen murtautui jo kaudella 2019 HJK:n edustusmiehistöön. Keskikenttäpelaaja pelasi viime kaudella kaikki kilpailut mukaan luettuna yhteensä 28 ottelua, joista 13 oli Veikkausliigaa.

Väänäsellä oli suuri rooli erityisesti europeleissä. Hänet nähtiin avauksessa jokaisessa kuudessa Eurooppa-liigan lohkovaiheen ottelussa.

– HJK on ollut valtaosan elämästäni osa minua. Matkan varrella on ollut valtavasti hienoja kokemuksia ja ihmisiä, ja on mahdotonta kiittää nimeltä kaikkia niitä, jotka kiitoksen ansaitsisivat. Olen aina saanut apua ja tukea, kun olen sitä tarvinnut, Väänänen kiitteli HJK:n tiedotteessa.

Rosenborg Ballklub

@RBKfotball
Og for de som lurer, slik uttales altså Santeri Väänänen 😄🇫🇮

Rosenborg Ballklub

@RBKfotball
Tervetuloa Rosenborgiin, Santeri🇫🇮🖤🤍

LUE MYÖS!