Pargas IF:n entinen keskikenttäpelaaja Matias Lahti on saanut neljän vuoden urheilun toimintakiellon dopingrikkomuksesta, kertoo Suomen urheilun eettinen keskus (SUEK) tiedotteessaan.

Lahden, 23, antamassa dopingnäytteessä oli kiellettyä ainetta hänen pelattua PIF:n kanssa viime kesäkuussa KTP:n vieraana Ykkösen sarjaottelussa.

PIF:lle ei vaadittu seuraamuksia Lahden dopingrikkomuksesta.

– Urheilijan antama dopingtestinäyte sisälsi Letrotsolin aineenvaihduntatuotetta Bis-(4-cyanophenyl) methanol. Tämä kuuluu Maailman antidopingtoimisto WADAn Kielletyt aineet ja menetelmät 2022 -luettelon luokkaan S4.1 Hormoneihin ja aineenvaihduntaan vaikuttavat modulaattorit. Letrotsoli on erikseen määritelty aine ja kielletty kaikkina aikoina, kommentoi SUEK tiedotteessaan.

– Antidopingasioiden kurinpitolautakunnan päätöksessä todetaan, että urheilija ei ollut käyttänyt ainetta suorituskyvyn parantamiseen vaan sairautensa hoitoon. Urheilija kuitenkin käytti kielletyksi tietämäänsä lääkettä ennen sitä koskevan erivapaushakemuksen käsittelyä. Tämän vuoksi lautakunta katsoi urheilijan syyllistyneen tahalliseen dopingrikkomukseen.

Artikkeli jatkuu twiitin alla.

Suomen Palloliitto

@Palloliitto
Miesten Ykkösen pelaajalle neljän vuoden urheilun toimintakielto dopingrikkomuksesta @SUEK_FINCIS

Suomen Palloliitto on asettanut pelaajan toimintakieltoon jalkapallossa 6.11.2026 asti. Urheilijan joukkueelle ei vaadittu seuraamuksia.

Lue lisää⤵️

palloliitto.fi/ajankohtaista/…
palloliitto.fi

Ykkösen pelaajalle 4 vuoden toimintakielto dopingrikkeestä

Ykkösen pelaajalle neljän vuoden toimintakielto dopingrikkomuksesta.

Lahti avasi tilannettaan elokuun lopussa Instagram-tilillään. Hän pelasi viimeisen ottelunsa PIF:n riveissä aiemmin samassa kuussa.

– Minulla oli viime talvesta ja keväästä välillä esiintyvää väsymystä, kylmyyttä ja voimattomuutta. Selvittelin asiaa kokonaisuudessaan eri verikokeilla ja käymällä neljällä eri lääkärillä.

– Kaikkien verikokeiden tulos oli matala normimiehelle, saati urheilevalle parikymppiselle. Lopulta minulle todettiin testosteronituotannossa häiriö.

– Sain siihen endokrinologin eli hormonitoimintaan erikoistuneen lääkärin määräämän lääkkeen nimeltä Letrozol, joka stimuloi ja tehostaa aivolisäkkeen toimintaa palauttaakseen testoteronituotantoa normaaliksi.

– Aloitin lääkkeen käytön samana päivänä ja tein samalla erivapaushakemuksen SUEK:lle, jotta saisin käyttää lääkettä urheillessani, kun selvitin, että lääke luetaan dopingaineeksi. SUEK ei kuitenkaan hyväksynyt erivapaushakemustani, koska tila tulkittiin funktionaaliseksi eli toiminnalliseksi. Heidän mukaansa vain, jos kyseessä olisi elimellinen sairaus, olisi minulla oikeus saada erivapaus lääkkeeseen.

– Tästä aluksi he ilmoittivat puhelimitse 28.4. ja toukokuun 16. päivä kirjeitse kirjallisesti kotiin. Selvittelin tilannettani saada diagnoosia elimelliseen sairauteen puhelinilmoituksen jälkeen tuloksetta ja kun sain kirjallisen kielteisen päätöksen kotiini, lopetin lääkkeen käytön. Ehdin kuitenkin syödä lääkettä noin kolmen viikon ajan.

– Kesäkuun alussa Kotkassa pelin jälkeen olleessa dopingtestissä käyttämäni Letrozol edelleen kuitenkin näkyi. Minun todettiin siis antaneen positiivisen dopingnäytteen kyseisen lääkkeen osalta. Tästä sain tiedon kesäkuun lopussa. Sen jälkeen asiasta tehtiin kirjallinen selvitys, jossa kerroin tapahtuneesta avoimesti. Tänä aikana minua ei kuitenkaan asetettu kilpailukieltoon, eli sain pelata normaalisti.

– Kuten varmasti jokainen minut vähänkin tunteva toivottavasti tietää, en ikinä käyttäisi mitään lääkettä tai ainetta luvatta ja tahallisesti saadakseni kilpailuetua muita kohtaan. Toimin vain terveyteni kannalta parhaalla ja lääkärin ohjeen mukaisella tavalla, enkä ikinä uskonut lääkärin määräämän lääkkeen syönnin olevan dopingrikos.

– Halusin vain palauttaa normaaleja elintoimintojani ja normalisoida terveydentilaani. Samalla uskoin lääkkeen heti aloitettuani, että erivapausluvan saanti on vain muodollisuus prosessissa, kun kyseessä on kyseenomaisen alan erikoislääkärin määräämä lääke.

Lahti pelasi viime kaudella Ykkösessä 19 ottelua tehden niissä yhteensä kolme maalia ja syöttäen kaksi. PIF putosi sesongin päätteeksi takaisin Kakkoseen.