Marokko on ottamassa Ukrainan paikan vuoden 2030 miesten MM-kisojen yhteishakemuksessa Espanjan ja Portugalin rinnalla, kertoo Athletic.

Espanjan, Portugalin ja Ukrainan yhteishakemus julkistettiin viime lokakuussa, seitsemän kuukautta sen jälkeen, kun Venäjä oli aloittanut täysimittaisen hyökkäyssotansa Ukrainaan.

Hakemus sai Euroopan jalkapalloliiton (UEFA) sekä Ukrainan presidentin Volodymyr Zelenskyin siunauksen, ja Portugalin jalkapalloliitto tiedotti, että hakemuksen tavoitteena on ”edistää jälleenrakennettavassa maassa tapahtuvaa elpymistä jalkapallon voimalla”.

Sota jatkuu kuitenkin edelleen, ja tällä hetkellä pidetään yhä epätodennäköisempänä, että Ukraina voisi isännöidä MM-kisojen lohkovaiheen otteluita seitsemän vuoden kuluttua.

Myös Ukrainan jalkapalloliiton johdossa on vallinnut epävarmuus sen jälkeen, kun liiton puheenjohtaja Andriy Pavelko pidätettiin marraskuussa petos- ja rahanpesuepäilyjen vuoksi. Pavelko on kiistänyt kaikki väärinkäytökset.

Marokko ilmoitti heinäkuussa 2018, että se aikoo hakea vuoden 2030 miesten MM-kisoja. Se on aiemmin hakenut tuloksetta turnausisännäksi viisi kertaa.

Espanjan ja Marokon läheisyys tekee kumppanuudesta käytännöllisemmän, sillä Pohjois-Afrikassa sijaitsevien espanjalaisosien, Melillan ja Ceutan, myötä ne ovat rajanaapureita. Ukrainan ja Espanjan välinen etäisyys taas on yli 1 500 kilometriä ja Portugali on Ukrainasta vielä kauempana.

Vuoden 2030 MM-kisaisäntä valitaan ensi vuonna FIFA:n kongressissa. Espanjan, Portugalin ja Marokon hakemuksen odotetaan kilpailevan Saudi-Arabian, Egyptin ja Kreikan sekä Uruguayn, Argentiinan, Paraguayn ja Chilen yhteishakemusten kanssa.

Korjaus 11.3. klo 13.59: Espanjalla ja Marokolla on yhteistä maarajaa toisin kuin jutussa aiemmin kerrottiin.