Veikkausliigan kausi 2023 alkaa tänään, keskiviikkona, täydellä kuuden ottelun kierroksella.

Olemme koonneet tähän artikkeliin oman ennakkoarviomme kuluvan kauden sijoituksista. Mestarisuosikki ja haastajat erottuvat selkeästi joukosta, mutta niiden takana on kahdessa kerroksessa väkeä, jotka kamppailevat onnistuessaan pitkälti samoista sijoista.

Kirkkaimman kärjen takana erot raavitaan todennäköisesti pienillä marginaaleilla.

12. IFK Mariehamn

Huippuvuodet ovat jo kaukana takanapäin, eikä viime kausien sijoituksissa ole ollut mairittelemista. Aiemmilla kausilla sarjasta on aina löytynyt pari huonompaa joukkuetta, tänä vuonna niitä voi olla vaikea löytää.

IFK Mariehamn aloitti viime kauden kehnosti, mutta tuloskunto kääntyi kauden mittaan paremmaksi. Lopullisessa sarjataulukossa sen alle jäivät ainoastaan pahasti flopannut FC Lahti ja poikkeuksellisen huono HIFK.

Maalinteko-ongelma helpotti jokseenkin syksyn lähestyessä, mutta lopullista tehtyjen maalien määrää kaunisteli syyskuinen 6-0-voitto Lahdesta.

Kuva: Juha Tamminen

Viime kauden lähtijöistä hyökkääjä John Owoeri ja keskikentän johtaja Mohammed Abubakari ovat vaikeasti paikattavia.

Hyökkäyspäässä brassikärki Dén on päästävä maalivireeseen runkosarjan alusta lähtien. Kauden kynnyksellä Mariehamn hankki hyökkäykseensä myös monesta Veikkausliiga-seurasta tutun Tucon. Kamerunilaiskärjen ansioluettelosta löytyy vakuuttavia kausia, mutta viime vuosi ei sellainen ollut, eikä hänen myöhäinen siirtonsa Ahvenanmaalle auta asiaa.

Keskikentän materiaali tarjoaa mahdollisuuden erilaisiin ryhmitelmiin, mutta erityisen tasokas se ei ole. Jamie Hopcuttin ja uuden tulokkaan Aly Ndomin harteille kasaantuu suuri vastuu.

Alakerrassa Mariehamnilla on mielenkiintoinen kokoelma kokemusta ja nuoruutta tarkoittaen sitä, että kolmekymppisten konkaripuolustajien takana seisoo parikymppinen maalivahti, HJK:sta lainattu Elmo Henriksson. Yksikin loukkaantuminen ihanneavauksen pelaajalle heikentäisi alakerran materiaalia merkittävästi.

11. KTP

Kotkan ylpeys yrittää päästä eroon hissijoukkueen leimastaan. Helppoa se ei tule olemaan, mutta KTP on huomattavasti valmiimman oloinen joukkue kuin edellisellä yrittämällään Veikkausliigassa.

KTP:lla ei ole jonoksi asti liigassa tasonsa todistaneita pelaajia, mutta se sai pidettyä suhteellisen hyvin kiinni sarjanousun takuunimistä.

Vaihtuvuutta joukkueessa on kuitenkin ollut, kuten odottaakin saattoi. Yhteistyöseura Veneziasta saapuneet Gabriel Sandberg, Damiano Pecile ja Jack de Vries vaikuttavat kaikki vahvistuksilta. Etenkin jenkkilaituri de Vriesilta on lupa odottaa urotekoja Arto Tolsa Areenalla.

Kuva: Juha Tamminen

Nousijajoukkueeksi KTP on rakentanut yllättävän hyökkäysvoittoisen ryhmän. Ykkösen peleissä omissa ei soinut usein, mutta hyppy liigatasolle on todistetusti valtava.

Viime kauden ykköstykki Mika jäi lopulta Kotkaan, vaikka pitkään näytti siltä, että espanjalaishyökkääjä vaihtaa maisemaa. Häneltä odotetaan jälleen tehoja, mutta tänä vuonna hyökkäyspäässä on myös laadukasta kirittäjää.

Keskikentältä KTP:lla löytyy käytännössä jokaiselle tontille takuuvarmaa puurtajaa ja hieman laajuuttakin, mutta puolustuspäästä herää isoja kysymysmerkkejä.

Nuoret maalivahdit Rasmus Leislahti ja Matias Niemelä kamppailevat ykköstorjujan paikasta. Topparien osalta KTP näyttää yhä Ykkösen joukkueelta.

10. FC Lahti

Viime kauden suuri alisuoriutuja. Päävalmentaja Ilir Zeneli lähti vaihtoon kesäkuussa ja säilymistaiston johtajaksi palkattiin Mikko Mannila, joka jatkaa tälle kaudelle. Karsinnoissa Mustat kuhnurit käännytti TPS:n takaisin kohti Ykköstä.

Tänä vuonna Lahdelta voidaan odottaa tasonnousua, mutta joukkueen potentiaali on varsin rajallinen verrattuna joihinkin aiempiin kausiin.

Lahdella on riveissään monta hyvää liigapelaajaa, mutta käytännössä puolet sen joukkueesta koostuu nimistä, joiden näytöt liigatasolta ovat vähintäänkin vaihtelevia. Esimerkiksi Altin Zeqiri ja Eemeli Virta ovat ajoittain ihastuttaneet otteillaan, mutta ailahtelevaisuus on estänyt nousun sarjan eliittiin.

Kuva: Juha Tamminen

Kuhnureiden materiaali heikkenee, mitä ylemmäs kentällä päästään. Ykkösvahdiksi hankittu Marin Ljubić vaikuttaa kelpo vahvistukselta, ja puolustuslinjassa riittää laatua ja kokemusta, joskaan ei liiaksi leveyttä.

Keskikenttään Lahden ei pitäisi kaatua. Tuttujen nimien rinnalle on tullut pari perusvarmaa hankintaa, ja nuoriso-osaston Marius Könkkölä ja Samuel Pasanen lujittavat positiivista kilpailutilannetta. Könkkölä on näyttänyt alkuvuoden peleissä todella lupaavalta.

Hyökkäyspäässä Lahdella on ilmeisen kova luotto paluumuuttajiin. Matheus Alves ihastutti Lahdessa viimeksi lähes kymmenen vuotta sitten ja Irfan Sadik palasi seuraan vietettyään muutaman vuoden Ykkösessä ja Kyproksella.

9. Ilves

Menneiden vuosien esimerkillinen suorittaja hakee uutta nousua. Tällä kaudella sitä on vielä vaikea nähdä.

Toni Kalliolla on luultavasti viimeinen näytönpaikka tamperelaisten puikossa. Päävalmentajan sopimus sisältää vielä jatko-option ensi vuodesta, mutta se jäänee käyttämättä, jos viime kaudesta ei paranneta reippaasti.

Keskikentän osalta Ilves kalpenee vain harvalle kilpailijalle, jos Petteri Pennasen, Lauri Ala-Myllymäen ja Doni Arifin kolmikko vastaa odotuksiin. Siihen joukkueen menestysmahdollisuudet pitkälti nojaavat.

Kuva: Juha Tamminen

Otso Virtanen on liigamestaruuden torjunut maalivahti, mutta parilta viime vuodelta hänelle ei ole kertynyt liikaa pelejä. Ilves lähtee kohtuuttoman suurella riskillä kauteen, jos Virtaselle ei löydetä jostain kunnon kirittäjää.

Kapteeni Tatu Miettunen on puolustuksen selkeä johtaja, jonka vieruskaveria etsitään vielä. Ensisijaisesti tontille on kaavailtu juuri kauden alla hankittua Seydine N’Diayeta, jolla on pituutta peräti 205 cm.

Adam Larsson tykitti vielä Ykkösessä maaleja EIF:lle, mutta maalihanat tyrehtyivät pian sen jälkeen, kun hän siirtyi viime kesänä Tampereelle. Ruotsalaishyökkääjältä kaivataan nyt kipeästi tehoja, jotta vastuu maaleista ei jäisi yksin keskikentän taikureille.

Viime kauden runkosarjassa llves voitti vain kerran joukkueen, joka pääsi ylempään loppusarjaan. Suuria puheita on vaikea lunastaa, jos tulosta tulee vain omassa painoluokassa.

8. VPS

Viime vuodeksi pääsarjaan palannut Vepsu päätti vaiheikkaan kautensa sensaatiomaisesti ja pääsi taistelemaan jopa paikasta Eurooppaan. Haka vei pidemmän korren eurolopputurnauksen kaksiosaisessa finaalissa, mutta isossa kuvassa kausi oli menestys. Nyt tarkoituksena olisi naulata paikka Veikkausliigassa.

Varsinaisia tähtihankintoja VPS ei ole tehnyt, mutta viime kauden runko on pysynyt hyvin kasassa. Lainapestiltään Englantiin palannut hyökkääjä Tete Yengi on kuitenkin iso menetys. Kookas aussihyökkääjä tehtaili Vaasassa komeat tehot ja sai myös pelaajat ympärillään näyttämään hyvältä.

Kalle Multanen osoitti tasonsa liigassa, ja kokeneelta hyökkääjältä odotetaan maaleja myös tällä kaudella. Hänen takanaan käydään kovaa kilpailua avauksen paikoista.

Kuva: Juha Tamminen

Vielä piirun verran kokeneempaa konkariosastoa edustavat Sebastian Strandvall ja Steven Morrissey, jotka voivat olla kunnossa ollessaan hyödyllisiä pelaajia, mutta ihanneavaukseen kumpikaan ei enää mahdu.

Keskikentän viime kauden huippuhankinta Prosper Ahiabu saa täksi kaudeksi vierelleen mielenkiintoisen nimen Jevgeni Bashkirovista, joka saapui Suomeen poikkeuksellisen kovalla ansioluettelolla. Pääsarjatason pelejä on kertynyt niin Puolassa kuin hänen kotimaassaan Venäjällä, jonka hyökkäksen Ukrainaan Bashkirov on tuominnut.

Vepsulla on mukavasti jatkuvuutta puolustuspäässä. Juhani Pikkarainen ja Mikko Pitkänen saavat vierelleen Baba Mensahin, jolta voi odottaa mitä vain niin hyvässä kuin pahassa. Laitakaistaleet täyttävät Jesper Engström ja Tyler Reid.

Maalivahdin tontti saattaa olla isoin kysymysmerkki vaasalaisten sapluunassa. Teppo Marttinen ja Jonathan Viscosi kamppailevat tasaväkisesti ykköstorjujan paikasta.

7. FC Haka

Haka on parantanut sijoitustaan jokaisella Teemu Tainion luotsaamalla kaudella, mutta trendiin tulee nyt poikkeus.

Maalikuningas Lee Erwinin jättämä aukko on suunnattoman iso. Skottihyökkääjän kohdalla puhutaan poikkeuksellisen nappiin osuneesta ulkomaalaishankinnasta. Hänen tilalleen värvätyllä Juan Lescanolla on kokemusta kohtuullisen kovista sarjoista, mutta täytettävät saappaat ovat valtavat, sillä Erwin ei ollut pelkästään maalintekijä.

Muut lähtijät eivät ole samaa luokkaa, mutta esimerkiksi Luiyi de Lucas ja Seth Saarinen olisivat varmasti olleet isossa roolissa myös tällä kaudella, jos he olisivat jääneet Valkeakoskelle.

Lescanon lisäksi uusista pelaajista isoja odotuksia on laskettu toppari Fallou Ndiayen ja laitapelaaja Haymenn Bah-Traorén harteille. Ilveksestä saapunut Tuure Siira on tervetullut vahvistus keskikentälle. Siira on harvemmin kerännyt otsikoita, mutta hän on parhaassa iässä oleva pelaaja, jolla on toista sataa ottelua tilillään Veikkausliigasta.

Kuva: Juha Tamminen

Aatu Hakalalla on potentiaalia nousta huippuvahdiksi Veikkausliigassa, ja Anton Lepola tarjoaa hyvän kirittäjän.

Kapteeni Niklas Friberg tahkoaa isoja minuutteja puolustuslinjassa ja saa todennäköisesti vierelleen Ndiayen sekä Eero-Matti Auvisen.

Stavros Zarokostasin ja Logan Rogersonin on jatkettava hyökkäyksen laidoilla vähintäänkin viime kauden tehoilla, jos Haka mielii ylempään loppusarjaan. Erwinin puuttuminen puoltaa kuitenkin jäämistä kärkikuusikon ulkopuolelle.

Kesän europeleistä on lupa odottaa hienoja tapahtumia ja muistoja. Toinen peräkkäinen kausi Euroopassa kuulostaa vielä näillä näkymin haihattelulta.

6. AC Oulu

Viime kaudesta jäi paljon hampaankoloon.

AC Oulu pelasi hienon kevätkauden ja panosti joukkueeseen kesällä. Seura solmi sopimuksen muun muassa Rasmus Karjalaisen kanssa ja tähtäsi tosissaan ylempään loppusarjaan. Toisin kävi. AC Oulu peluutti elokuisessa Inter-ottelussa sääntöjenvastaista joukkuetta, sillä kokoonpanossa ei ollut tarpeeksi SK-pelaajia. AC Oulu voitti ottelun, mutta Inter valitti tapauksesta ja lopulta Palloliitto tuomitsi Interille 3-0 -voiton. AC Oulu jäi vain kahden pisteen päähän ylemmästä loppusarjasta.

Ikinuori Rafinha lopetti mittavan pelaajauransa viime kauteen. 40-vuotias toppari lukeutui joukkueen ehdottomiin luottopelaajiin vielä viime kaudellakin iästään huolimatta. Merkittävä menetys niin kentällä kuin etenkin sen ulkopuolella.

18-vuotias keskikentän maestro Otso Liimatta nousi kertarysäyksellä kotimaisen jalkapallon ystävien tietoisuuteen pelattuaan loistavan ensimmäisen kokonaisen kautensa Veikkausliigassa. Pikkuhuuhkajiin noussut Liimatta pelasi ennakkoluulottomasti ja osoitti kykenevänsä pelaamaan korkealla tasolla myös Veikkausliigassa. Kuuluu alkavallakin kaudella AC Oulun ehdottomaan parhaimmistoon.

Kuva: Juha Tamminen

Liimatta ei ole suinkaan AC Oulun ainoa mielenkiintoinen nuori yksilö. Helmikuussa 22 vuotta täyttänyt Noah Pallas nousi maaliskuussa Huuhkajien mukaan. Vasen laitapuolustaja pelasi tehokkaan loppukauden ja osoitti potentiaalinsa. Alkavalla kaudella Ricardo Duarten kulmakivi AC Oulussa.

Suurimmat odotukset kohdistuvat kuitenkin Karjalaiseen. Karjalainen pelasi paluunsa jälkeen tehokkaan loppukauden. 14 ottelussa syntyi komeat seitsemän maalia. AC Oulun kapteeni taistelee kunnossa pysyessään Veikkausliigan maalikuninkuudesta. Jos Karjalainen kykenee pelaamaan nappikauden, saattaa edessä olla uusi yritys ulkomailla.

Ashley Coffey vahvistaa joukkueen hyökkäyspäätä. Pelasi hyvin vakuuttavan Liigacupin ja antaa tarvittavaa tulitukea Karjalaiselle. Jos englantilaiskärki vastaa huutoon ja jatkaa maalitehtailua myös Veikkausliigassa, on oululaisjoukkueella yksi koko sarjan laadukkaimmista kärkipareista. Siihen on hyvä rakentaa.

AC Oulu on kasannut alkavaksi kaudeksi varsin potentiaalisen joukkueen, joka on yllätysvalmis. Taistelee europaikoista ja nappaa paikan ylemmästä loppusarjasta.

5. SJK

SJK lähtee jokaiseen kauteen suurin odotuksin. Viime kaudella odotukset olivat lopulta liian suuret. SJK pelasi ennakko-odotuksiin nähden heikon kauden ja sijoittui Veikkausliigassa vasta kuudenneksi.

Joaquín Gómez saapui viime kaudeksi joukkueen uudeksi päävalmentajaksi. Gómezilla oli kuitenkin vaikeuksia luoda SJK:lle tunnistettavaa peli-identiteettiä, jossa hän onnistui vuotta aiemmin HIFK:ssa.

Alkukausi oli todellinen rimanalitus. Kuudesta ensimmäisestä ottelusta tuloksena oli yksi voitto ja viisi tappiota. Peliesitykset paranivat kesällä ja SJK pudotti Konferenssiliigan karsinnoissa hienosti virolaisen Floran. SJK pelasi mallikkaan loppurunkosarjan, mutta sen sijaan hyytyi pahasti ylemmässä loppusarjassa.

Kuva: Juha Tamminen

SJK koki menetyksiä viime kauden jälkeen. Ykkösvahti Jesse Öst siirtyi HJK:hon. Kokenut Mehmet Hetemaj jäi ilman jatkosopimustarjousta ja lopetti uransa. Viime kaudella kymmenen maalia viimeistellyt Jake Jervis lähti Intiaan. HIFK:sta saapunut Macario Hing-Glover ehti olla joukkueen mukana vain viikkoja ennen siirtoaan kiinalaiseen Shanghai Shenhuaan. SJK sai Hing-Gloverista merkittävän siirtokorvauksen, vaikka hän oli seurassa kirjoilla vain noin kaksi kuukautta.

SJK lähtee alkavaan kauteen nuorella joukkueella. Seura lainasi 19-vuotiaan Ovie Ejeherin Arsenalista Östin korvaajaksi, mutta nuorukainen ei vakuuttanut talvikaudella. Maalivahtitilanne saattaa olla ongelma. Markus Uusitalo saattaa hyvinkin aloittaa kauden joukkueen ykkösvahtina.

Talvikauden suurin yksittäinen uutinen Seinäjoella oli Murilon paluu SJK:hon. Murilo ajautui HJK:ssa riitoihin Toni Koskelan kanssa ja se johti lopulta siihen, että osapuolet purkivat sopimuksensa helmikuussa. Sitä seurasi paluu SJK:hon. Murilo on kunnossa ollessaan Veikkausliigan paras vasen laitapuolustaja. Jos Gómez pitää tuittuilustaan tunnetun Murilon aisoissa, on siinä yksi alkavan kauden parhaista pelaajista.

SJK lähtee aina taistelemaan mitalisijoista, mutta tällä kaudella se jää haaveeksi. Joukkue on liian kokematon ja siltä puuttuu mitat täyttävä maalintekijä. Jervisin korvaajaksi saapuneen Jaime Morenon on onnistuttava kärjessä. Muuten tekee tiukkaa. Pyry Hannola pelasi odotuksiin nähden vaisun viime kauden Seinäjoella ja hänen on vastattava huutoon keskikentällä. SJK selviää jälleen ylempään loppusarjaan, mutta siinä se. Vaisuksi jää.

4. FC Inter

Yksi alkavan kauden mielenkiintoisimmista joukkueista.

Inter sijoittui viime kaudella viidenneksi ja eteni Suomen Cupin finaaliin, jonka se hävisi KuPS:lle. Kausi oli kaksijakoinen ja intermäisesti varsin vuoristoratamainen. Ylempi loppusarja meni täysin penkin alle Interin hävittyä viidestä ottelusta jopa neljä. Europaikka jäi siten vain haaveeksi.

Jarkko Wiss saapui talvella Interin uudeksi päävalmentajaksi ja on samalla kenties koko kauden mielenkiintoisin yksittäinen kiinnitys. Huippuvalmentajan on määrä nostaa Inter uudelle tasolle.

Ennakko-odotukset ovat suuret ja monet odottavat Interin olevan alkavalla kaudella kenties kaikista suurin yllättäjä, mutta se on helpommin sanottu kuin tehty. Materiaali ei nimittäin suoranaisesti päätä huimaa, vaikka joukkueessa onkin useampi mielenkiintoinen ja potentiaalinen yksilö.

Monivuotinen luottopelaaja Aleksi Paananen siirtyi HJK:hon. Ehdoton luottotoppari Ruxi vaihtoi maisemaa ja siirtyi Yhdysvaltoihin.

Kuva: Juha Tamminen

Menetykset ovat tuntuvia, mutta joukkuetta on myös vahvistettu muutamalla potentiaalisella yksilöllä. Jos Wiss on yksi kauden kiinnostavimpia nimiä, voi samaa sanoa ehdottomasti Timo Stavitskista. Stavitski oli muutaman vuoden pelaamatta erilaisten loukkaantumisten vuoksi, mutta vakuutti joulukuussa Interin valmennusjohdon ja sai sopimuksen. Stavitski oli talvikaudella jopa yllättävän hyvä ja voi hyvinkin nousta tähtiloistoon Veikkausliigassa, jos paikat pysyvät kunnossa. Yksi sarjan nopeimmista pelaajista.

Petteri Forsellin tulevaisuudesta puhuttiin pitkään. Forsell neuvotteli Interin kanssa kuukausikaupalla ja lopulta osapuolet pääsivät yhteisymmärrykseen sopimuksesta. Forsellia ei ole yleisesti pidetty järin sopivana pelaajana Wissin sapluunaan, mutta taituri pelannee jälleen vahvan kauden Interissä. Kuuluu Veikkausliigan ehdottomaan parhaimmistoon niin potkutekniikaltaan kuin syöttörepertuaariltaan. Laatupelaaja, joka osoittaa alkavalla kaudella sopivansa Wissin kurinalaiseen pelitapaan.

Yksi osa-alue on kuitenkin suuri kysymysmerkki.

Nimittäin kärkiosasto. Interillä ei ole kauteen lähdettäessä todellista maalintekouhkaa kärjessään ja sitä voi pitää varsin suurena miinuksena. Darren Smith on lähtökohtaisesti Interin selkeä ykköshyökkääjä, mutta vielä ei ole selvää, miten laadukas maalintekijä on kyseessä pääsarjatasolla. 27-vuotias Smith ei suoranaisesti vakuuttanut Liigacupissa. Inter tarvitsee uuden hyökkääjän, jos se aikoo taistella mitaleista. Viime kesänä seurasta lähtenyttä Benjamin Källmania ei ole edelleenkään korvattu riittävän hyvin ja se näkyy.

Wiss luotsaa Interin neljänneksi ja sitä voi pitää onnistumisena.

3. KuPS

Simo Valakari valmensi KuPSia kahden kauden ajan. Ne olivat monella tapaa hienoja kausia. Valakari nosti KuPSin uudelle tasolle.

KuPS kykeni haastamaan HJK:n tosissaan ja Valakari kykeni luomaan joukkueestaan ryhmän, joka eteni voitosta voittoon usein myös heikoillakin peliesityksillä. KuPS oli parhaimmillaan kuin kone, joka tuli, näki, voitti ottelun ja lähti kotiin. Tuloksena oli kaksi Suomen Cupin mestaruutta, kaksi tiukasti hävittyä mestaruustaistelua ja mukavia muistoja eurokentiltä. Valakari jätti KuPSin tammikuussa ja siirtyi melkoisen kohun kera Latvian pääsarjaseura Audaan.

KuPS on seurana melkoisen kysymyksen edessä. Se on kyennyt haastamaan HJK:n kentällä, mutta taloudellisesti HJK menee menojaan. HJK on taloudellisesti täysin eri asemassa ja repii euromiljooniensa avulla eroa Kuopioon enemmän kuin laki sallii. KuPSin omistaja Ari Lahti ei käytä varojaan ikuisesti seuraan. KuPSin on mietittävä uusi tapa HJK:n haastamiseen, sillä taloudellisesti se ei kykene enää kilpailemaan HJK:n kanssa, vaikka se tekisi muutaman miljoonan tappiota vuosittain.

Nyt edessä on uusi aikakausi Pasi Tuutin johdolla. Tuutti toimi Valakarin apuvalmentajana ja nousi joukkueen uudeksi päävalmentajaksi, kun Valakari nosti kytkintä. Tuutti vaikuttaa hyvin sympaattiselta ja asialliselta valmentajalta, mutta alkava kausi on hänelle todellinen tulikoe. Tulosta on tultava pikaisesti.

Tuutti joutuu kovaan paikkaan, sillä KuPS on kokenut hyvin merkittäviä muutoksia joukkueessaan. Paulo Ricardon, Diogo Tomasin, Tim Väyrysen, Daniel Carrillon ja Janis Ikaunieksin kaltaiset avainpelaajat vaihtoivat maisemaa. Vaihtuvuus ehdottomien luottopelaajien kohdalla oli jopa harvinaisen suurta. Viisikon korvaaminen on hyvin vaikeaa ellei mahdotonta.

Kuva: Juha Tamminen

Korvaajat eivät ole lähtökohtaisesti samaa tasoa, vaikka KuPS on saanutkin naarattua Mölymäelle muutaman nimekkään yksilön.

Jasse Tuominen on hankittu kärkeen luomaan muun muassa maalintekouhkaa. Tuominen on laadukas hyökkäyspään pelaaja, mutta häntä ei tunneta armottomana maalitykkinä. Tuomisen olisi pelattava käytännössä uransa maalirikkain kausi korvatakseen Väyrysen. Helpommin sanottu kuin tehty.

Urho Nissilä allekirjoitti kauden alla nelikuukautisen sopimuksen KuPSin kanssa. Sopimus päättyy heinäkuun lopussa, jolloin pallotaituri kykenee vaihtamaan maisemaa vapaana agenttina. Se on tiettävästi Nissilän tavoite, joten jos alkukausi sujuu hyvin, ei pellavapäätä nähdä pitkään Kuopiossa.

Se pitää paikkansa, mutta Nissilän lyhyt sopimus on joka tapauksessa elintärkeä KuPSille. KuPS on kaivannut Nissilän tapaista juonikasta maalintekoon kykenevää hyökkäävää keskikenttäpelaajaa. Nissilä kuuluu Veikkausliigan ehdottomaan parhaimmistoon ja voi hyvinkin olla koko sarjan paras pelaaja, mutta mitä KuPS tekee siinä vaiheessa, kun kallispalkkaisen avainpelaajan sopimus päättyy kesken kauden tärkeintä ajanjaksoa?

Justin Bakker on Nissilän ohella nimekkäin hankinta. Bakker saapui KuPSiin Hollannin pääsarjaseura Go Ahead Eaglesista ja pääsi pelaamaan vielä syyskaudella muutaman ottelun Eredivisiessä. Pallovarma toppari on juuri sitä, mitä KuPS kaipaa takalinjoilleen Ricardon ja Tomasin lähdettyä. Bakkerilla on silti suorastaan valtavat saappaat täytettävänään.

KuPSille alkava kausi on erityinen, sillä seura täyttää komeat sata vuotta. Juhlavuosi jää kuitenkin kentän puolella laihaksi. KuPS ei lähtökohtaisesti kykene taistelemaan HJK:n kanssa mestaruudesta. Edessä on lähinnä taistelu Hongan kanssa hopeasta. Eurokentiltä ei voi odottaa menestystä nykyisellä joukkueella.

2. FC Honka

Honka oli Hakan kanssa viime kauden positiivisin yllättäjä.

Monet olivat jo menettäneet uskonsa Vesa Vasaran valmentamaan Honkaan, sillä kausi 2021 oli suuri rimanalitus. Honka kykeni pelaamaan kuitenkin suorastaan loistavan kauden ja oli mukana mestaruustaistelussa vielä yläloppusarjassa. Vain harva odotti Hongan nostavan tasoaan niin valtavasti. Vasaran peluuttamaa jalkapalloa oli aiemmin kritisoitu tylsäksi, hitaaksi ja ennalta arvattavaksi, mutta viime kaudella Honka oli kaikkea muuta kuin tylsä. Se häikäisi laitakaistojen nopeudellaan ja oli tilanteenvaihdoissa yksi sarjan parhaista.

Jerry Voutilainen, Kevin Jansen ja Florian Krebs muodostivat loistavan keskikentän kolmikon. Rui Modesto oli sarjan paras oikea wingback. Huippukauden pelannut Modesto voitti Veikkausliigan syöttöpörssin ja siirtyi merkittävällä siirtosummalla Ruotsin suurseura AIK:hon. Maksim Rudakov pelasi nappikauden tolppien välissä. Kärjessä Agon Sadiku häikäisi debyyttikaudellaan Veikkausliigassa iskettyään yläloppusarja mukaan luettuna 14 täysosumaa.

Vaikka lukuisat yksilöt loistivat ja suurin huomio kiinnittyy pelaajiin, on pitkälti kaikki Vasaran ansiota. Vasara kykeni repimään parhaan irti joukkueestaan ja osoitti kuuluvansa edelleen liigan kärkivalmentajiin, vaikka alla oli huono kausi.

Kuva: Juha Tamminen

Nyt Honka on uuden edessä. Ykköskärki Sadiku lähti alle viikko ennen kauden alkua norjalaiseen Rosenborgiin. Siirtosumma voi kasvaa yli 700 000 euroon, joten oli odotettua, että Honka hyväksyi Rosenborgin tarjouksen, mutta kuka korvaa Sadikun? Honka hankkinee luonnollisesti kärjelleen korvaajan, mutta mistä löytää mitat täyttävän ykköskärjen suuriin saappaisiin vain hetki ennen siirtoikkunan sulkeutumista? Se on suorastaan valtava kysymys ja Hongan on löydettävä siihen nopeasti ratkaisu.

Honka pestasi Clésio Baúquen korvaamaan Modestoa. Jos tuleva Sadikun korvaaja saa suuret saappaat täytettäväkseen, voi samaa sanoa Baúquesta. Tehtävä ei ole mahdoton, mutta joka tapauksessa hyvin vaikea. Baúque saapui Honkaan Portugalin pääsarjasta. Baúque pelasi syyskaudella kahdessa Portugalin pääsarjaottelussa. Kokemusta löytyy myös muun muassa Kreikan pääsarjasta. Baúquen cv on vakuuttava, mutta pelaajan on silti todistettava tasonsa.

Pitkäaikainen luottopelaaja Duarte Tammilehto lopetti uransa. Tammilehdon pelillinen anti ei ollut enää suurta viime kaudella, mutta keskikenttäpelaaja oli silti todellinen johtaja joukkueen sisällä. Mateo Ortíz saapui Tammilehdon korvaajaksi ja taistelee paikasta Vasaran nimeämässä avauskokoonpanossa.

Hongan viime kausi oli niin vakuuttava ja joukkuetta rakennettiin talvella sen verran viisaasti, että ennen Sadikun myyntiä Honkaa pidettiin jopa teoreettisena HJK:n haastajana. Sadikun lähdön myötä Hongan osakkeet mestaruustaistelussa ottivat suuren – jossei valtavan – kolauksen.

Honka tarvitsee pian uuden maalintekijän. Muuten HJK:n kannoilla pysyminen on vaikeaa. Honka pelaa jälleen nappikauden ja mitalin väri vaihtuu hopeaksi. Honka osallistuu myös Konferenssiliigan karsintoihin ja jos uusi kärki vastaa huutoon, on Honka täysin kykeneväinen etenemään ensimmäiseltä karsintakierrokselta jatkoon. Se olisi jo itsessään hieno suoritus.

1. HJK

HJK on Veikkausliigan ainoa potentiaalinen mestariehdokas ja kilpailee pitkälti itseään vastaan alkavalla kaudella.

Aiemmilla kausilla KuPSia pidettiin hyvinkin potentiaalisena uhkaajana ja niin kävikin. KuPS pisti kaksi kautta hanttiin oikein toden teolla, mutta HJK vei kummallakin kerralla pidemmän korren lopulta rutiinin ja laajemman materiaalin avulla. HJK:n tilanne on mielenkiintoinen, sillä joukkue ei ole itsessään parantunut sen suuremmin, mutta silti se on merkittävästi suurempi mestarisuosikki kuin viime vuosina. Se kertonee omaa kieltään muun muassa KuPSin heikentyneestä iskukyvystä.

Viime kaudella HJK:n peliesitykset Veikkausliigassa saivat jatkuvasti kritiikkiä. Toni Koskelan miehistö pelasi hyvää ja laadukasta jalkapalloa, mutta viimeistely ontui ja alkukaudella se johti pistemenetyksiin. HJK ei kyennyt tappaamaan pelejä, vaikka se loi paljon maaliodottamaa. HJK teki viime kaudella vasta seitsemänneksi eniten maaleja Veikkausliigassa. Se kertoo omaa kieltään HJK:n maalintekovaikeuksista.

Toisaalta tulokset olivat niin vakuuttavia, että kenties itse pelistä ja sen näyttävyydestä on turha puhua. Jalkapallossa loppupeleissä vain tulokset merkkaavat ja Koskela on kyennyt ulosmittaamaan joukkueestaan sillä saralla kaiken mahdollisen ja vielä enemmän. Se on samalla Koskelan tärkein työ. Voittaminen.

Kuva: Juha Tamminen

HJK:n joukkue on kokenut muutoksia.

Viime kauden ehdottomiin avainpelaajiin lukeutuneet Conor Hazard, Arttu Hoskonen, Murilo, David Browne ja Santeri Väänänen vaihtoivat maisemaa. Lisäksi muun muassa Casper Terhon kaltainen huippunuorukainen jätti Suomen taakseen ja siirtyi Eurooppa-liigan puolivälierissä pelaavaan belgialaisseura Royal Union Saint-Gilloiseen. Pitkäaikainen avainpelaaja Riku Riski jäi viime kaudella olemattomalle vastuulle ja siirtyi Ykkösessä pelaavan TPS:n riveihin.

Monet odottivat HJK:n käyttävän merkittävästi rahaa joukkueensa vahvistamiseen, sillä HJK sai kasan miljoonia tililleen viime kauden seikkailustaan Eurooppa-liigan lohkovaiheessa. HJK:n kannattajien odottamat tähtihankinnat ovat tosin loistaneet poissaolollaan. HJK on sen sijaan näyttänyt muuttaneen strategiaansa ja luottaa enemmän nuoriin ja urallaan eteenpäin pyrkiviin potentiaalisiin pelaajiin.

Viime syksyn ehdottomaan tähtikaartiin lukeutunut Lucas Lingman palasi HJK:hon lainasopimuksen voimin ja on tälläkin kaudella Koskelan ehdoton luottopelaaja ja pelinrytmittäjä. Lainapestiltään Celticiin palanneen Hazardin korvaajaksi saapui pohjoismakedonialainen Dejan Iliev, joka ei vakuuttanut talven otteluissa. Iliev kilpailee ykkösvahdin paikasta SJK:sta HJK:hon siirtyneen Jesse Östin kanssa. On todennäköistä, että Öst aloittaa kauden HJK:n ykkösmaalivahtina.

Artikkeli jatkuu twiitin alla.

Ruutu Urheilu

@RuutuUrheilu
Liigacup-mestaruus vuonna 2023 HJK:n takataskuun!🏆 Tasainen vääntö päättyi ryminään ottelun lopussa, kun HJK taikosi nopeasti maaleja AC Oulun verkkoon ja Oulukin teki yhden. Seuraavaksi tätä herkkua on tarjolla, kun Veikkausliiga alkaa keskiviikkona!💪⚽#liigacup #jalkapallo

Aleksi Paananen siirtyi Interistä HJK:hon ja toimii Väänäsen korvaajana. Tuskin nousee ykkösavauskokoonpanoon, mutta antaa Koskelalle vaihtoehdon otteluruuhkassa. HJK hankki Georgios Kanellopouloksen keskikentälleen Kreikan pääsarjasta. Taistelee avauskokoonpanon paikasta. Kreikkalaisvahvistus ei onnistunut erottumaan edukseen talvikauden otteluissa.

Murilo ajautui viime kaudella riitoihin Koskelan kanssa ja laitapuolustajan sopimus purettiin helmikuussa. Murilo siirtyi takaisin SJK:hon. Murilo oli viime kaudella HJK:n ehdotonta parhaimmistoa aina elokuulle saakka. HJK toi Huuhkajiin nousseen Tuomas OIlilan Murilon korvaajaksi. Potentiaalinen Ollila voi nousta uudelle tasolle Koskelan alaisuudessa HJK:ssa ja on lähtökohtaisesti selvä avauskokoonpanon pelaaja.

Kai Meriluoto vietti viime kauden lainalla Ilveksessä ja esiintyi edukseen. Meriluoto napannee ainakin alkukaudella HJK:n ykköskärjen paikan itselleen. Maaliahne hyökkääjä vakuutti talvikaudella. Taistelee ykköskärjen roolista muun muassa Bojan Radulovićin, Anthony Olusanyan ja Roope Riskin kanssa.

Topi Keskinen rikkoi pankin Liigacupissa tehtyään neljä maalia FC Lahden verkkoon. Keskinen onkin onnistunut nousemaan talvikauden aikana jalkapalloilevan kansan tietoisuuteen terävillä otteillaan ja taistelee tosissaan peliajasta HJK:ssa alkavalla kaudella.

HJK:n joukkue ei ole yhtä nimekäs tai laadukas kuin viime kaudella, mutta Koskelan miehistö nappaa silti Veikkausliigan mestaruuden ongelmitta. Joukkuetta on syytä vahvistaa kesän siirtoikkunassa tai Euroopassa tulee kylmää kyytiä. Viime kaudella Eurooppa-liigan lohkovaiheeseen yltäminen oli suorastaan hurja saavutus, eikä sen uusiminen ole todennäköistä. Konferenssiliigan lohkovaiheeseen eteneminen olisi joukkueelta suuri onnistuminen.

Ville Liimatta & Tuukka Ikkeläjärvi