Saudi-Arabian liiga tietää voivansa luottaa siihen, että sillä on käytettävissä enemmän rahaa kuin kilpailijoillaan. Sarjan joukkueet ovat perustaneet rahaston maineikkaiden pelaajien hankintaa varten. The New York Times uutisoi, että hankkeeseen osallistuu Saudi-Arabian hallinto sen ylintä johtoa myöten.

Saudiseurat ovat lähestyneet useita Euroopassa ammattiaan harjoittavia pelaajia. Sopimuksia odotetaan solmittavan noin 20 ja niille on varattu yli 50 miljoonaa euroa pelaajaa kohden. Cristiano Ronaldon tammikuinen siirto Manchester Unitedista Al-Nassriin on avannut tietä tehokkaampaan yhteistyöhön agenttien ja seurojen välillä. The New York Timesin saamien tietojen mukaan Saudi-Arabiassa ei kuitenkaan yritetä syrjäyttää eurooppalaisia suursarjoja, kuten Englannin Valioliigaa, valtaistuimelta.

Saudi-Arabian laajamittainen projekti muistuttaa luonteeltaan Kiinan vastaavaa hanketta. Noin kymmenen vuotta sitten Kiina tavoitteli kansainvälistä suosiota samoilla keinoilla, mutta päänavaus ei johtanut mihinkään, ja ylihintaisista sopimuksista kasvoi suuri ongelma. Kansallisen innostuksen aalto jäi luomatta.

LUE MYÖS:

 

The New York Times nostaa esiin, ettei Saudi-Arabian liigan imagon parantaminen ole kestävällä pohjalla. Vaarana on, että joukkueet joutuvat mukautumaan hallinnon oikkuihin. Paniikki voi hetkessä levitä kulovalkean lailla. Toinen haaste pelaajien kannalta on, että saudiarabialaiset joukkueet eivät monestikaan suorita palkanmaksua ajallaan.

Todennäköistä on, että liiga määrää vastedes neuvottelupöydässä pelaajan uuden seuran. The New York Timesin mukaan tämä tarkoittaa, että neljään isoimpaan seuraan — Al-Nassriin, Al-Hilaliin, Al-Ittihadiin ja Al-Ahliin — yritetään hankkia kuhunkin kolme kansainvälisesti meritoitunutta pelaajaa. Kahdeksan pelaajaa jaetaan lopuille seuroille, joita on 12. Nämä 12 seuraa ovat suhtautuneet asiaan varauksin. Al-Shababin puheenjohtaja Khalid al-Baltan ihmetteli jo viime viikolla pidetyssä lehdistötilaisuudessa, miten Al-Shabab voi kilpailla esimerkiksi Al-Nassria vastaan, kun Al-Nassr maksaa Ronaldolle neljä kertaa niin suurta palkkaa kuin Al-Shabab koko pelaajistolleen.